Politika

Bürokraside CV dönemi başlıyor

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde devlet yönetiminde görev yapmak isteyenler CV'lerini Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'ne gönderecek

07 Temmuz 2018 02:48

Türkiye, 24 Haziran seçimlerinin ardından cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti. Yeni yönetim sistemi 95 yıldır uygulanan kamu yönetimi sistemini sil baştan değiştirecek. Cumhurbaşkanı kendi ekibiyle birlikte devlet yönetiminin yeni yapısını belirlerken, bürokratlar kendilerine danışılmamasından ve istişare edememekten şikayetçiler. Bürokrasi de, tüm ülke gibi, yeni yöneticileri ve sistemi pazartesi günü Cumhurbaşkanı'ndan öğrenecek.

CV ile atama

DW Türkçe'nin edindiği bilgilere göre kamuda görev yapmak isteyenler CV'lerini Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'ne gönderecek. Cumhurbaşkanı burada toplanan CV havuzundan uygun gördüklerini kamu görevinde istediği makama atayacak. Bu personelle 5 yıllık hizmet sözleşmesi imzalanacak. Cumhurbaşkanı'nın bu yöntemle 500 makama atama yapması bekleniyor. Bu makamlara, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), esnaf odaları veya özel sektörde görev yapmış kişiler de getirilebilecek.

Devlet memurluğu sisteminin sadece, daire başkanları, uzmanlar ve uzman yardımcıları için geçerli olacağını belirten yetkililer, daire başkanlarının bakanlar tarafından atanmaya devam edileceğini belirttiler. Devlete giriş için uzman yardımcılığına sınavla girişler devam edecek. 

Ancak ekonomi bürokrasisi tepkili. DW Türkçe'nin konuştuğu ekonomi bürokratları yeni düzende, kamunun çeşitli kademelerinde deneyim kazanmış, teknik becerisi yüksek kişiler yerine, kişisel ve siyasi tercihlerin öncelikli olacağını söylüyor.

Albayrak EPK'nın başı mı olacak?

DW Türkçe'nin edindiği bilgilere göre, ekonomi ile ilgili bakanlar ve bakanlıkların politika oluşturma işlevini Ekonomi Politikaları Kurulu (EPK) üstlenecek. Yeni dönemde ekonominin en etkin kurulu olması beklenen EPK'nın başı için ise Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın ismi geçiyor. Bu kurulda biri özel sektör ve biri bakanlıktan olmak üzere 3 kişinin görev yapacağı belirtiliyor. EPK, bakanlıklar üstü makro ekonomi politikalarını belirleyecek. Bakanlar ise, eski sistemde müsteşarların yürüttüğü görevi yürütecek. Bakan yardımcıları da genel müdürlük görevini üstlenecek.

Kamuda yardımcı olmayacak

Bürokraside bundan sonra bakan yardımcısı hariç, bütün yardımcılık pozisyonları kaldırılacağı belirtiliyor. Müsteşar yardımcılığı ve genel müdür yardımcılığı makamları lağvediliyor. Sayıları 16'ya çekilen bakanlıklarda ve diğer tüm kurumlarında, daire başkanlığının üzerindeki makamların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanacağı belirtiliyor. Genel Müdürler için aranan kamuda 12 yıl görev yapma şartının da kalkacağı kaydediliyor.

Maliye küçülecek

Sayıları 16'ya inen bakanlıkların yapısı ile ilgili KHK'nın yayınlanması beklenirken, bakanlıkların yeni teşkilat yapılarının tamamlanmasının 6 ay süreceği belirtiliyor. Yeni yönetim sisteminde Cumhurbaşkanlığı'na direk bağlı ofislerin etkin olarak çalışacağı bilgisini veren kaynaklar, Kanal İstanbul, otoyollar, havalimanları gibi büyük projeler ve teşvik sisteminin Yatırım Ofisi tarafından takip edileceği, sanayi 4,0 gibi politikaların ise, Teknoloji Ofisi tarafından izleneceği bilgisini verdiler.

Yeni dönemde, devletin bir yıl boyunca izleyeceği yatırım, harcama ve gelirlerinin öngörüldüğü ve kamunun taahhüdü olarak görünen bütçeyi Cumhurbaşkanlığı Bütçe Ofisi yapacak. Ancak bütçe gerçekleşmeleri Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından takip edilecek. Bütçe Meclis'te görüşülmeden yürürlüğe girecek. Maliye'ye bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Şehircilik Bakanlığı'na bağlı olacak. Maliye'ye bağlı diğer bir kuruluş olan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın da, kurulların bünyesine alınacağı belirtiliyor. Devlet bürokrasisinin en büyük gücü olan Maliye Bakanlığı'nın yeni sistemde çok küçüleceği ve işlevsizleşeceği vurgulanıyor. Maliye ile Hazine Müsteşarlığı aynı çatı altında toplanırken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ticaret bölümü Ekonomi Bakanlığı ile, Sanayi bölümü ise Kalkınma Bakanlığı ile birleştirilecek.

Türkiye kimler tarafından ve hangi kurumlarla yönetileceğini 9 Temmuz akşamı, Cumhurbaşkanlığı'nda 3 bin kişinin davetli olduğu törende öğrenecek.