Avustralya'da fare büyüklüğündeki erkek antechinusların çiftleşme mevsiminde üreme faaliyetlerine daha fazla zaman ayırmak için uykularından vazgeçtiği ortaya çıktı. Hayatları boyunca bir kez üreme mevsimine giren antechinuslar yoğun çiftleşme dönemi sonrasında ölüyor.
Melbourne'deki La Trobe Üniversitesi'nden baş yazar ve hayvan davranışları araştırmacısı Erika Zaid CNN'e verdiği demeçte, "Hayvanların genlerini aktarmak için üremeye ihtiyaçları var, ancak hayatta kalmak için uyumaları da gerekiyor" dedi. Zaid, erkek antechinusların, dişilerin aksine yaşamları boyunca bir kez üreyebildikleri için uzun uykularından vazgeçtiklerini açıkladı.
Bu da onları, ilk ve son çiftleşme sezonlarından kısa bir süre sonra ölmeden önce mümkün olduğunca çok dişiyle üremek için diğer erkeklerle rekabet etmeye itiyor.
Veriler, erkeklerin üç hafta boyunca her gece üç saat daha az uyuduğunu gösterdi.
Zaid, vahşi doğadaki dişilerin de çiftleşme döneminde erkeklerin tacizi nedeniyle benzer şekilde uykusuz kaldıklarını düşündürebileceğini belirtiyor.
Araştırma sonuçları üreme sonrası erkek ölümlerinin nedenini kesin olarak ortaya koymasa da, kortikosteroidlerin (steroid hormonları) yükselmesi ve uyku yoksunluğu gibi birçok olasılık var.