Gündem

CHP'li Deniz: BTK, sahte üniversitenin 11 ay boyunca insanları dolandırmasına göz yummuş

"Bu durum akıllara BTK bünyesinde sahte üniversite çetesi ile iş tutan insanlar olabileceği ihtimalini getiriyor"

28 Ekim 2024 14:05

T24 Haber Merkezi

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir,  Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) Sırbistan'da uzaktan eğitim yöntemiyle internetten faaliyet gösteren ve sahte olduğu ortaya çıkan Yeni Pazar Üniversitesi'nin "edu.tr" uzantısı kullanmasına 11 ay boyunca göz yumduğunu söyleyerek, " Bu durum akıllara maalesef BTK bünyesinde sahte üniversite çetesi ile iş tutan insanlar olabileceği ihtimalini getiriyor. " dedi.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na üniversitenin kullandığı uzantıyı soran Demir, "'edu.tr' uzantısını sahte üniversiteye kim ya da kimler verdi? Skandala ilişkin BTK’da başlatılmış adli ve idari bir soruşturma var mıdır? Kurum içinde bu çete ile ilişkisi olan kişilerin olup olmadığına yönelik bir açıklama yapın, mağdur insanlar sizden cevap bekliyor." ifadelerini kullandı. 

Sırbistan'da uzaktan eğitim yöntemiyle internetten faaliyet gösteren ancak şikayetler üzerine sahte olduğu ortaya çıkan Yeni Pazar Üniversitesi'nin eğitim alanında kullanılan "edu.tr" uzantısını kullanması büyük yankı uyandırmıştı. Bu yolla yüzlerce insan sahte üniversiteyi YÖK onaylı sanıp, dolandırılmıştı.

CHP'li Demir YÖK’e "edu.tr" uzantısının sahte üniversiteye neden ve nasıl verdiğini sormuş YÖK'te  "edu.tr" uzantısını BTK'nın verdiğini ifade ederek sorumluluğun BTK’da olduğunu söylemişti.

Skandalın peşini bırakmayan CHP’li Demir bu kez de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına soru önergesi vererek BTK kontrolündeki "edu.tr" uzantısının sahte üniversiteye neden ve nasıl verildiğini sordu. Bakan Abdulkadir Uraloğlu'nun Demir'e verdiği cevap şu şekilde:

“"yenipazar.edu.tr" 'alan adına' ilişkin şikayet kapsamında yapılan incelemede; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından (YÖK) 'alan adı' sahibi görünen University of Novi Pazar isimli üniversitenin tanınan yükseköğretim kurumları arasında olup olmadığı hususunda bilgi talep edilmiş, YÖK sistem kayıtlarında adı geçen üniversitenin tanındığına ilişkin bir bilgi bulunmadığının bildirilmesi üzerine, "yenipazar.edu.tr" 'alan adı' 24.07.2024 tarihi itibariyle iptal edilmiştir.

Bununla birlikte; YÖK'ün resmi web adresi olan "yok.gov.tr" sitesinde yanıltıcı veya gerçeğe aykırı açıklama ve ilanlarla adayları kayıt yaptırmaya teşvik eden kişi ve kurumlara karşı faaliyetlerinin engellenmesi ve cezalandırılmaları amacıyla Yeni Pazar Üniversitesi hakkında 17.08.2023 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusuna bulunulduğuna ilişkin açıklama yapılmıştır.”

"BTK, sahte üniversitenin 11 ay boyunca insanları dolandırmasına göz yummuş"

Gelen yanıta büyük tepki gösteren CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, BTK’yı olaydan sıyrılmaya çalışmakla ve kurumun büyük zafiyet yaşadığını savunarak ve şunları söyledi:

"Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) resmi web sitesinde sahte Yeni Pazar Üniversitesi hakkında 17.08.2023 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusuna bulunduğuna dair açıklama yapmış.

Ancak, BTK bu açıklamadan tam 11 ay sonra yani 24.07.2024 tarihinde 'yenipazar.edu.tr' alan adını iptal etmiş. Bilgi Teknolojileri Kurumu neredeyse 1 yıl boyunca bu sahte üniversitenin insanları dolandırmasına göz yummuş. Bu durum akıllara maalesef BTK bünyesinde sahte üniversite çetesi ile iş tutan insanlar olabileceği ihtimalini getiriyor. Bakan Uraloğlu, sorularımızın birçoğunu da yanıtsız bıraktı. Buradan Uraloğlu’na tekrar sesleniyorum; 'edu.tr' uzantısını sahte üniversiteye kim ya da kimler verdi? Skandala ilişkin BTK’da başlatılmış adli ve idari bir soruşturma var mıdır? Kurum içinde bu çete ile ilişkisi olan kişilerin olup olmadığına yönelik bir açıklama yapın, mağdur insanlar sizden cevap bekliyor. Biz bu skandalın peşini bırakmayacağız, siz de üstünü örtmeye çalışmayın."

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Son anket sonuçları açıklandı: AKP 31 Mart'tan sonra ilk kez CHP'yi geçti

TIKLAYIN | Hasan Cemal: PKK'nın şiddet ve terör politikaları barışın yolunu tıkıyor; devletin de demokrasi ve hukuk yolunu tıkamaktan vazgeçmesi lazım

TIKLAYIN | Havalimanında feci ölüm; havada fotoğraf çekmek istedi, uçağın pervanesine çarptı!

TIKLAYIN | Kerem Aktürkoğlu, Portekiz'de manşetlerde: Rüya gibi...

TIKLAYIN | İstanbul Havalimanı'nda garip olay; yolcunun valizinden çok sayıda timsah ve Nil varanı çıktı!

TIKLAYIN | Yavuz Ağıralioğlu'nun partisinin isim ve logosu belli oldu: Kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı'na verildi

TIKLAYIN | İstanbul'da bıçaklı taciz dehşeti kamerada | İki kız kardeşin kapısına dayandı: "Aç kapıyı, annenler evde yok biliyorum, sizi seviyorum"

TIKLAYIN | Takipçilerini dolandırarak 55 milyon dolar para toplayan YouTube fenomeni firarda

TIKLAYIN | Narin Güran'ın ağabeyi Baran Güran peş peşe paylaşımlar yaptı; 45 dakika sonra hepsini sildi