Gündem

Boğaziçili öğrenciler gözaltına alınırken, Anadolu Gençlik Derneği'nin eylemine müdahale edilmedi

01 Şubat 2021 17:49

Boğaziçi Üniversitesi'nde, öğrenciler tarafından hazırlanan bir sergide, Kâbe resminin yer almasının ardından, öğrencilerinin tutuklanan arkadaşları için yapacağı basın açıklaması polis engeliyle karşılaşırken, Beyazıt'ta Anadolu Gençlik Derneği'nin aynı saatte yaptığı eyleme polis müdahale etmedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde bir sergide Kâbe fotoğrafının kullanılmasıyla ilgili 2 öğrencinin tutuklanması sonrası üniversite önünde yapılan eyleme karşı, Saadet Partisi'nin gençlik örgütlenmesi olan Anadolu Gençlik Derneği de aynı yer ve saatte toplanma çağrısı yaptı. AGD'nin Beyazıt Meydanı’nda yapacağı eylem, “Malum gürûha karşı duruşumuzdan asla taviz vermeyeceğimizi ve değerlerimizi hedef alan her hareketlerinin karşısında daha güçlü duracağımızı yeniden ilan ediyoruz” ifadeleriyle duyuruldu.

Tutuklanan arkadaşları için eylem yapacaklarını duyuran Boğaziçi Üniversitesi'nin eylemi öncesi İstanbul Valiliği "Eylemlerin yasak olduğunu" hatırlatılırken, Beyazıt'ta AGD'nin eyleminde herhangi bir müdahale ya da engelleme olmadı.

Tekbirler eşliğinde sloganlar atan grubun ayet yazılı bir pankart açtıkları eylemlerinde, Boğaziçili öğrenciler, "İslam düşmanı" olarak hedef alındı.

Emniyet güçlerinin ise eyleme herhangi müdahalede bulunmadığı görüldü.

TIKLAYIN - Boğaziçi Üniversitesi önündeki protestoya polis engeli; gözaltılar var

Ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cuma günü öğrenciler tarafından hazırlanan bir sergide, üzerinde Kabe'nin de olduğu bir resmin yer almasının ardından iki öğrenci tutuklandı.

Tutuklananların Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olduğu açıklandı.

"Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak" suçlamasıyla gözaltına alınan diğer 3 kişiden biri serbest bırakıldı, ikisi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Üniversite öğrencileri, tutuklamalar sonrası bugün protesto eylemi çağrısı yaptı.

Çağrıda, "Milli ve dini hassasiyetler bahane edilerek arkadaşlarımız tutuklanırken göz önüne alınmayan Covid tedbirleri bugün uygulanacakmış. Basın açıklamamızı yasaklamak için Covid bahane olarak kullanılmaktadır. Basın açıklamamız yasaklanamaz!" denildi.

İstanbul Valiliği ise çağrı sonrası, "eylem yasağını" hatırlatan bir açıklama yayımlamıştı.

Yazılı açıklamada, 5 Ocak 2021 tarihinde alınan kararla koronavirüs salgını gerekçesiyle toplantı, miting, yürüyüş, oturma eylemi, açık hava toplantısı gibi etkinliklerin 1 ay süreyle yasaklandığını hatırlatılmıştı:

"Şehrimizde büyük bir gayret ve özveriyle sürdürdüğümüz salgınla mücadelenin kesintiye uğramaması için, bütün vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz... Bahsi geçen etkinlik çağrıları, halihazırda devam eden salgınla mücadele önlemlerimizi ihlal ederek, kamu sağlığını tehlikeye atacaktır."