Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP25), geçtiğimiz sene düzenlenen COP24’ün başkanlığını YAPAN Michał Kurtyka’nın açılış konuşması ile başladı. “Bu gezegeni ailelerimizden miras aldık ve gelecek nesillere teslim etmeliyiz” diye konuşan Polonyalı Kurtyka, başkanlığı Carolina Schmidt’e devretti.
İklim Konferansı Zirvesi'ne, anlaşmaya taraf olan 197 ülkenin delegeleri ile uluslararası kurumlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılıyor.
İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Şube Müdürü vekili Ayşin Turpancı‘nın başkanlığını yaptığı Türkiye delegasyonu, ‘gelişmiş ülkeler’ kategorisi olan EK1‘den çıkma taleplerini bu yıl yinelemeyeceklerini söyledi. Türkiye, Rusya’nın Eylül ayında Paris Anlaşması’nı onaylaması ile G20 üyeleri içerisinde bu anlaşmayı onaylamayan tek ülke konumunda.
Paris Antlaşması'nın öngördüğü değerlere 1.5 derece emisyon oranına şu an sadece Fas ve Gambiya uyuyor.
Guterres: İklim değişikliğini durdurmak için siyasi irade yetersiz
BM Genel Sekreteri António Guterres, COP25 öncesinde yaptığı açıklamada küresel ısınmanın “geri dönüşü olmayan” sınırı geçme tehlikesine karşı uyarıda bulundu.
Genç insanların iklim için kayda değer bir örgütlenme gösterdiğini, şehirlerin ve iş yerlerinin 1,5 derece hedefleri için adım atmaya başladıklarını belirten Guatteres, yetersiz olanın “siyasi irade” olduğunu söyledi
2017 yılı emisyon değerlerine göre Dünya'da küresel ısınmaya en çok etki eden ülkeler Çin, ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Hindistan, Rusya ve Japonya.Bu ülkelerden ABD, Paris İklim Antlaşması'ndan resmi olarak çıktığını açıklamıştı. Rusya ise emisyon oranını azaltma konusunda BM'ye henüz bir plan sunmadı.
Ayrıca bu zirve IPCC raporlarından sonraki ilk zirve olması yönünden de büyük öneme sahip.