Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF’in pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre her 10 çocuktan biri (dünya çapında toplam 20 milyon çocuk) geçtiğimiz yıl kızamık, difteri ve tetanoz gibi hastalıklara karşı aşılanmadı.
Reuters’ın haberine göre Birleşmiş Milletler (BM), aşılama oranlarının özellikle düşük gelirli ülkelerde ve çatışma bölgelerinde durakladığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus “Aşılar, salgınlara karşı dünya güvenliği açısından bizim en büyük silahımız” ifadesini kullandı.
WHO/UNICEF’in ortak raporuna göre, uygulanan 3 doz difteri, tetanoz ve boğmaca aşısı ile 1 doz kızamık aşısını kapsayan aşılama oranı 2010 yılından sonra yüzde 86’da kaldı.
Rapor bu oranın çok düşük olduğuna dikkati çekti. Yetkililer, toplumu korumak için en az yüzde 95’lik bir aşılama oranına ihtiyaç olduğunu belirtti.
2018 yılında kızamık vakaları iki katından fazla artarak 350 bin’i buldu.
“Kızamık salgınlarının olduğu bölgeler çalışmalarımızı nerelerde yoğunlaştırmamız gerektiğinin en gerçekçi göstergesi” diyen UNICEF yetkilisi Henrietta Fore, “Aşılamanın eksik olduğu bölgeler kızamık salgını tehdidi altında ve bu bölgelerde çocukları aşılamak için yapılacak hiçbir efordan kaçmamamız gerek” açıklamasını yaptı.
Aşılanmayan çocukların neredeyse yarısının bulunduğu 16 ülke şöyle:
Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Haiti, Irak, Mali, Nijer, Nijerya, Pakistan, Somali, Güney Sudan, Sudan, Suriye ve Yemen