Politika

Bir hafta içinde ikinci kez bir araya geliyorlar; Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze Temas Grubu görüşmeleri için Ürdün'e gidiyor

İİT-AL Gazze Temas Grubu üyesi Bakanların ziyaret kapsamında Ürdün Kralı II. Abdullah tarafından kabul edilmeleri de bekleniyor

17 Eylül 2024 12:00

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’de sürekli ateşkesin bir an önce sağlanması amacıyla, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi (İİT-AL) Gazze Temas Grubu kapsamındaki görüşmelerini sürdürüyor. 

Bu doğrultuda, İİT-AL Gazze Temas Grubu temsilcileri, 13 Eylül’de Madrid’de düzenlenen toplantının ardından bir hafta içinde ikinci defa, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katılımıyla 18 Eylül 2024 tarihinde Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya gelecek. 

Gündemde ne olacak?

Toplantıda, Gazze’de devam eden soykırımın sonlandırılması, İsrailFilistin ihtilafına son verilmesi ve iki devletli çözümün uygulanması için atılabilecek adımlar görüşülecek. Madrid’de kabul edilen bildiride yer aldığı üzere, Gazze’ye acil ve kesintisiz insani yardımın ulaşması ve bu kapsamda BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) çalışmalarına desteğin artırılması da toplantıda ele alınacak.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın, Madrid’in ardından Amman’daki toplantıda, Filistin Devleti’nin BM’ye tam üye olması ve daha fazla ülke tarafından tanınması için, İsrail ile bu girişime karşı çıkan diğer ülkelere yönelik baskının artırılması hususunu vurgulaması ve Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına daha fazla ülkenin müdahil olması yönündeki çağrısını yinelemesi öngörülüyor. 

İİT-AL Gazze Temas Grubu üyesi Bakanların ziyaret kapsamında Ürdün Kralı II. Abdullah tarafından kabul edilmeleri de bekleniyor. 

İİT-AL Gazze Temas Grubu

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 11 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi (İİT-AL) Olağanüstü Ortak Zirvesi’nde, ülkemizin de aralarında bulunduğu 8 ülke (Türkiye, Filistin, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Endonezya, Nijerya) ile bahse konu iki örgütün Genel Sekreterleri, “tüm üye devletler adına Gazze'deki savaşı durdurmak için uluslararası girişimlerde bulunma ile kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanması adına ciddi ve gerçek bir siyasi süreç başlatmak”la görevlendirilmişti.

Bu kapsamda Dışişleri Bakanları düzeyinde teşkil edilen İİT-AL Gazze Temas Grubu, Dışişleri Bakanı Fidan’ın da iştirakiyle Londra, Paris, New York, Washington, Ottawa, Brüksel, Oslo ve Madrid’in de aralarında olduğu çeşitli merkezlerde Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulması amacıyla ortak girişimlerde bulunmuştu.

Son olarak 13 Eylül tarihinde Madrid’de, Dışişleri Bakanı Fidan’la birlikte İİT-AL Gazze Temas Grubu Dışişleri Bakanlarının yanı sıra, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Tanja Fajon, Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı/Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Nijerya ve İrlanda’dan da temsilcilerin katılımıyla geniş katılımlı bir görüşme gerçekleştirilmişti.

Toplantı sonunda kabul edilen bildiride, Filistin’in bir an önce tanınması ve iki devletli çözüme destek verilmesi için uluslararası topluma çağrıda bulunulmuş; artan uluslararası hukuk ihlallerine değinilerek, Gazze’de bir an önce ateşkes ilan edilmesi ve Batı Şeria’da Filistinlileri hedef alan saldırılara son verilmesi gerektiği vurgulanmıştı. Bildiride ayrıca, Gazze’ye acil ve kesintisiz insani yardım ulaşması gerektiği belirtilmiş ve UNRWA çalışmalarına destek beyan edilmiştir. Eylül ayı sonunda yapılacak olan BM Genel Kurulu Yüksek Düzeyli Haftası vesilesiyle New York’ta yeni bir toplantı yapılması kararı alınmıştı.