Gündem

Bergama Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni, sahneyi izinsiz kullandığı gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarıldı

16 Ekim 2024 14:51

İzmir'in Bergama ilçesinde Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Sinan Küçüköz, tiyatroda oyuncu olan ve eğitim alan bir kursiyerin, konservatuar sınavlarına hazırlanmasına yardımcı olmak için sahneyi izinsiz kullandığı gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarıldı.

ANKA'dan Fatih Özkılınç'ın haberine göre; İzmir'de 30 Ağustos tarihinde Bergama Belediyesi Şehir Tiyatrosunda oyuncu olan ve eğitim alan bir kursiyerin, konservatuar sınavlarına hazırlanmasına yardımcı olmak için sahneye giren Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Sinan Küçüköz hakkında dersin ardından tutanak tutularak disiplin soruşturması başlatıldı. Küçüköz'ün kadrosunun bulunduğu Bergama Belediyesi iştiraki Bakırçay Madencilik Müteahhitlik Müşavirlik Tanıtım Organizasyon Hizmetleri ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi Küçüköz'den savunma istedi. Küçüköz'e gönderilen yazıda, "Şirketimiz personeli olarak Bergama Belediyesi Müdürlüğünde işçi olarak çalışmaktasınız. 30.08.2024 tarihinde Bergama Kültür Merkezi'nin sahnesinin ve ışıklarını saat 15.00 de idarenin bilgisi ve izni dışında kullandığınız tespit edilmiştir. Hakkınızda tutanak tutulmuş olup konu ile ilgili savunmanızı, Disiplin Soruşturmasına esas olmak üzere iş bu yazımızın tarafınıza tebliğinden itibaren 2 iş günü içinde Şirket Müdürlüğüne yazılı olarak teslim etmenizi rica ederim" denildi.

8 Ekim tarihinde toplanan disiplin kurulu kararıyla da Küçüköz, 2016 yılından beri görev yaptığı Bergama Belediyesi'nden tazminatsız olarak işten çıkarıldı.

İşten çıkarılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Sinan Küçüköz, bir tiyatrocu sahneyi kullandı diye tazminatsız bir şekilde işten çıkarılması ve işsizlik maaşına bile başvuramayacak şekilde açlığa mahkum edilmeye çalışılmasında iyi niyet aramanın zor olduğunu kaydetti.

Küçüköz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Öncelikle belirtmek isterim ki, bir belediyede yönetim değiştiğinde, yeni gelen bir belediye başkanının kendi kadrosunu kurması, kendi yol arkadaşlarıyla devam etmek veya kendi genel sanat yönetmeniyle çalışmak istemesi kadar doğal bir şey yok. Tek yapması gereken eski çalışanı yanına çağırıp, elini sıkıp yolunu ayırmak, onu hukuki çerçevede kalarak uğurlamak olmalı diye düşünüyorum. İşte tam da bu noktada, işlerin biraz daha özenli, biraz daha yakışır olmasını bekliyor insan. Takdir edersiniz bir tiyatrocunun sahneyi kullandı diye tazminatsız bir şekilde işten çıkarılması ve işsizlik maaşına bile başvuramayacak şekilde açlığa mahkum edilmeye çalışılmasında iyi niyet aramak zor.

"Gülünç bir karar"

Belediye başkanının doğrudan kararı olmadan disiplin kurulunun böyle gülünç bir karara imza atmayacağını çok iyi biliyoruz ve açıkçası bu durum beni daha da çok üzüyor çünkü İş kanununun 25/2 E bendiyle tazminatsız olarak işten çıkarıldım. Yani gerekçe, ‘işverenin ahlak ve iyi niyetini kötüye kullanmak.’ İşverenin iyi niyetini de, bir tiyatrocu olarak sahneyi kullanarak kötüye kullanmışım. Ne diyeyim? Konservatuvar sınavına hazırlanan Bergamalı bir gence yardım ettiğim, aydın, çağdaş, laik ve Atatürk’ün izinde gençler yetiştirmeyi şiar edindiğim ve çalıştığım kurumun ahlakını ve iyi niyetini kötüye kullandığım için özür dilerim. Bir tiyatrocunun yerinin sahnenin üstü olmadığını bana öğrettikleri için de ayrıca teşekkür ederim.

"Duyduğum üzüntünün tarifi gerçekten çok zor"

Ben sadece Cumhuriyet Halk Partisi üyesi değilim. Ben Cumhuriyet Halk Partiliyim. Çalışma ve iş ahlakımı da bu değerlerden almaktayım. Ortada gerçekten utanç verici bir karar ve sonuç var ama bu utancın, bu cehaletin bana ait olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Bir Cumhuriyet Halk Partili olarak bir önceki AK Parti döneminde yaşamadığım şeyi CHP yönetiminin başta olduğu bir dönemde yaşadığım için duyduğum üzüntünün tarifi gerçekten çok zor benim için. Konu hakkındaki tek tesellim, tutanak tutulduğu gün çalıştırmakta olduğum Bergamalı kızımızın hazırlandığı sınavı başarıyla geçerek oyunculuk eğitimi almak üzere konservatuvarda okumaya hak kazanmış olması. Yakın gelecekte Bergama'yı gururla temsil edeceğine inancım tam.”

Tazminatsız olarak iş akdi sonlandırıldı

Bergama Belediyesi iştiraki Bakırçay Madencilik Müteahhitlik Müşavirlik Tanıtım Organizasyon Hizmetleri ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nden Küçüköz'e yapılan tebligatta ise şu ifadelere yer verildi:

"Hakkınızda yürütülmekte olan disiplin soruşturması kapsamında disiplin kurulu 08.10.2024 tarihinde toplanmıştır. Müdürlüğümüzce tutulan tutanak gereği savunmanız istenmiş olup, Disiplin Kurulu tarafından incelenmiştir. Disiplin Kurulunca yapılan incelemede Disiplin kuralları ve yönetmelik hükümlerine göre toplu iş sözleşmesinin Disiplin Ceza Cetvelinin 46. Maddesi gereği, İş Kanununun 25/2- E bendi uyarınca Ahlak ve iyi niyeti kötüye kullanmak sebebi ile tazminatsız olarak iş akdinin sonlandırılmasına oy birliği ile karar verilmiştir."


Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Erdoğan talimat verdi: Kredi kartından da kesinti yapılacak Savunma Sanayi Fonu görüşmeleri ertelendi

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Erdoğan’dan yılın ilk dersi

TIKLAYIN - AKP'li Tayyar'dan Destici'ye: Bu kararla Cumhurbaşkanımız da vatan haini, Yunan, Ermeni mi oldu?

TIKLAYIN - A,B,C,D,E sınıfı ehliyeti olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme yolda!

TIKLAYIN - Lise öğretmeninden Tekel Bayileri Platform Başkanı'na ölüm tehdidi

TIKLAYIN - Kulis: Köfteci Yusuf olayı, Tarım Bakanı'nı koltuğundan edebilir, Berat Albayrak geri dönebilir