ABD’de yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT), araştırmacılar, Covid-19'u asemptomatik olarak geçiren kişilerin öksürme biçimlerinin sağlıklı bireylerden farklı olduğunu keşfetti. İnsan kulağı tarafından algılanmayan farklıların yapay zekâ tarafından algılandığı keşfedildi.
NTV'nin haberine göre; Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacıların hiçbir belirti göstermeyen Covid-19 hastalarının yapay zekâ tarafından yakalanabilecekleri ortaya çıktı. Yakın zamanda IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology'de yayınlanan bir makalede, asemptomatik insanların sağlıklı bireylerden farklı öksürük ses ve biçimlerine sahip olduğu, ancak bunun insan kulağı tarafından ayırt edilemediği ortaya konuldu.
Çalışma kapsamında, gönüllü insanların bilgisayarları ve akıllı cihazlar taradından öksürüklerinin analiz edilmesini sağlayan bir yapay zekâ modeli üretildiği belirtildi. Araştırmacılar, modeli on binlerce öksürük örneğinin yanı sıra sözlü konuşmalar üzerinde eğitti.
Ardından, eğitilen yapay zekânın, Covid-19 olduğu doğrulanan kişilerin yüzde 98,5'ini, semptomları olmayan ancak virüs için pozitif test edilen asemptomatiklerin ise yüzde 100’ünü doğru bir şekilde tahmin ettiği belirtildi.
Bilim insanları, geliştirdikleri yapay zekânın salgının durdurulmasında önemli bir rol oynayabileceğini açıkladı. Bu kapsamda Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) onay beklediklerini aktaran araştırmacılar, akıllı telefonlarda çalışabilen kullanıcı dostu bir uygulama üzerinde çalıştıklarını söyledi.
MIT'nin Auto-ID Laboratuvarı'nda araştırmacı olan Brian Subirana, "Asemptomatik olma olasılığı yüksek olan kişileri tespit edebilen ücretsiz, kullanışlı bir ön tarama aracı geliştirdik. Kullanıcılar, bu sayede işe veya okula gitmeden önce her gün oturum açabilir, telefonuna öksürerek virüs taşıyıp taşımadığı hakkında anında bilgi alabilir. Bu şekilde, okullarda, fabrikalarda, huzurevlerinde ve daha birçok yerde ortaya çıkan yerel salgınların önüne geçebilir” ifadelerini kullandı.