Bolu Kartalkaya’da yanan, 78 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Kartal Otel’e, 2007’de AKP’li Bolu Belediyesi’nin aynı gün itfaiye raporu verdiği ortaya çıktı. Olağan şartlarda, başvurunun ardından ortalama 15 gün içerisinde işyeri kontrol edilirken, rapor da 5 gün içerisinde veriliyor.
Bolu Kartalkaya’da bulunan ve 21 Ocak’ta çıkan yangında 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel’e 18 yıl önce verilen itfaiye raporu gündem oldu.
Rapora göre, o dönem AKP’de olan Bolu Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü, 2007’deki mevzuat uyarınca, otelde yaptıkları incelemenin ardından itfaiye raporu verdi.
Raporda, araç ile gereçlerin tam ve sağlam olduğu tespiti yer aldı
22 Kasım 2007 tarihli rapor sonuçlarında şunlar yer aldı:
"İşletme içerisinde toplam 25 adet, her katta 2 adet 6 Kg'lık KKT'lu, yangın söndürme cihazı tam ve çalışır vaziyette bulundurulduğu;
Çıkışlarının uygun olduğu;
İşletme içerisinde parlayıcı ya da patlayıcı madde bulundurulmaması,
Yangın sebebi olabilecek malzeme ve ısı kaynaklarının kullanımında dikkatli davranılması koşuluyla;
Yangın söndürme araç ve gereçlerinin tam ve sağlam olduğu tespit edilmiştir. Bahis konusu işletmenin faaliyete açılmasında müdürlüğümüz açısından sakınca bulunmamak olup;
26.07.2002 tarihli 24827 sayılı resmi gazetede yayınlanan ‘Binaların Yangın Korunması’ Yönetmeliği 9. Kısım 1. Bölüm 125. Maddesine göre; Yapı, Bina, Tesis ve işletmeler yangın güvenliğinden kamu kurum kuruluşları ile özel kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde sahip veya yöneticiler sorumludur.”
Başvuru ile raporun verildiği tarih aynı
İtfaiye Müdürlüğü’nün Grand Kartal Otel’e verdiği itfaiye raporunun, başvurunun yapıldığı gün verildiği anlaşıldı.
Rapora göre, otel yönetimi belediyeye bağlı İtfaiye Müdürlüğü’ne itfaiye raporu almak için 22 Kasım 2007’de dilekçe verdi. İtfaiye Müdürlüğü, aynı gün “otelin yangın söndürme araç ve gereçlerinin tam ve sağlam olduğu” tespitinde bulunarak otele itfaiye raporu verdi.
Prosedür ne diyor?
Prosedüre göre, işyerinin yaptığı başvurunun ardından ortalama 15 gün içerisinde işyeri kontrol ediliyor. Kontrolün ardından ortalama 5 gün içerisinde de rapor sonucu müracaat eden işyerine veriliyor.
Tanju Özcan: 2007'den bu yana olumlu bir rapor düzenlenmedi
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, söz konusu raporunda ardından, itfaiyenin mevzuat değişikliği yapılan 2007 yılından bu yana herhangi bir olumlu rapor düzenlemediğini söylemişti. Özcan, tesisin belediyenin yetki sınırları dışında yer aldığını, ruhsatlandırma ve denetim yetkisinin bakanlığa ait olduğunu savunmuş, “Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yangının bizzat sorumlusudur” demişti.,
Duvar'dan Bahadır Özgür de, çıkan yangının ardından itfaiyenin denetim ve yetkisinin ortadan kaldırıldığına dair bir yazı kaleme almıştı. Özgür yazısında, konuya ilişkin olarak şunları yazmıştı:
"Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, 2007 yılında yayınlandı. Uzmanlar yönetmeliğin eksikliklerle dolu olduğunu söylüyordu. Ne var ki, iktidar yönetmelikten 5 yıl sonra denetime büyük bir darbe vurdu. 5 Nisan 2012 günü Resmi Gazete’de bir Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te de tek bir cümle değiştiriliyordu. Sadece bir cümlelik değişiklik Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrasında şöyle deniliyordu: 'Projeler; ilgili belediye itfaiye birimlerinin uygun görüşü alındıktan sonra, ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır.' Bu maddeyi şöyle değiştirdiler: 'Projeler; ruhsat vermeye yetkili merciler tarafından onaylanarak uygulanır.' Yani 'itfaiye birimlerinin görüşü' alınır kısmı yok edildi."
Kartalkaya'daki 5 otelden 4'ünün yangın merdiveni dışarıda, Grand Kartal'ınki içeride! Kartalkaya yangın faciasında hayatını kaybeden 78 kişinin kimliği açıklandı |
Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | 'Kısmet ve Niyet'in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor |