T24 Haber Merkezi
Eski Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Behiç Çongar (80) Ankara'da son yolculuğuna uğurlandı.
Beş haftadır tedavi gördüğü Ankara'da dün (27 Temmuz 2019 Cumartesi) hayatını kaybeden Behiç Çongar için bugün (28 Temmuz Pazar) Ankara Çankaya'daki Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Dini törenin ardından Behiç Çongar Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Cenazeye Behiç Çongar'ın ailesi, Jeoloji Mühendisleri Odası yöneticileri, meslektaşları, siyasetçiler, Prof. Mehmet Altan katıldı. Törende taziyeleri Behiç Çongar'ın kızı, gazeteci Yasemin Çongar kabul etti.
Behiç Çongar kimdir?
Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'nın kesiştiği Gora bölgesinden Türkiye'ye göç eden İdris Çongar ile Fethiye Çongar'ın oğlu olan Behiç Çongar, 1939 yılında Kırklareli'nde doğdu. İlk eğitimini Çanakkale'nin Yenice ve Biga ilçelerinde yaptı, orta öğrenimini 1956'da Darüşşafaka Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne girdi. Üniversite yıllarında CHP Gençlik Kolları'nda aktif olarak çalıştı.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Jeoloji Mühendisliği bölümünü 1960 yılında bitirdi.
Mezuniyetin ardından Devlet Su İşleri'nde (DSİ) göreve başlayan Çongar, burada çeşitli kademelerde çalıştıktan sonra, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltı Suları Dairesi Başkanı oldu. Bu görevini 12 Eylül 1980 darbesinin ardından bıraktı.
Çongar, 1962 yılından itibaren Jeologlar Birliği Yönetim Kurulu'nda görev aldı, 1971'de Türkiye Kamu Jeologları Sendikası 2. Başkanı oldu, 12 Mart 1971 muhtırasıyla yapılan askeri müdahale ile değiştirilen hükümetin ardından sendika kapatılıncaya kadar bu görevini sürdürdü.
Jeoloji Mühendisleri Odası'nın 1984 yılından itibaren 10, 13 ve 14. dönemlerinde başkanlığını yapan Çongar; Keban Barajı ve İstanbul-Ankara-İzmir içme suyu projeleri dâhil olmak üzere çok sayıda büyük altyapı projesinde görev aldı. İstanbul metrosu tüp tünel, Ankara metrosu, Adana, Sivas, Diyarbakır, Samsun, Kahramanmaraş içme ve kullanma suyu projeleri Behiç Çongar'ın ilgili aşamalarında görev aldığı projeler oldu.
Behiç Çongar, 1974 Kıbrıs Harekâtı'nın başından itibaren, kolordu su ikmal noktalarının tesisi için, Kıbrıs'ta DSİ adına sivil mühendis olarak görev üstlendi, Libya'da yine DSİ adına yeraltı suyu etüdü ve sondaj çalışmaları yaptı.
DSİ'de çalıştığı yıllarda Hacettepe Üniversitesi'nde bir dönem ders veren Behiç Çongar, 1965 yılından 1995'teki vefatına kadar, devlet sanatçısı piyanist Gülay Uğurata Çongar'ın eşiydi.
İzleyen yıllarda Sema Yegül Çongar'la hayatını birleştiren Behiç Çongar, Ankara'da tedavi görürken 80 yaşında hayatını kaybetti.