Balıkesir’de bulunan Zeytinli Arıtma Tesisi’ndeki kapasite yetersizliği nedeniyle işleme tabi tutulmadan Edremit Çayı’na boşaltılan kanalizasyon halk sağlığını tehdit ediyor.
Rıfat Doğan’ın Artı Gerçek’te yer alan haberine göre, Balıkesir’in Edremit ilçesinde eksik kapasite nedeniyle, kanalizasyonu işleme tutmadan Edremit Çayı’na boşaltan arıtma tesisinin yanında halk plajı bulunuyor.
Balıkesir Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nün (BASKİ) sitesinde yer alan bilgilere göre Edremit, Kadıköy, Akçay ve Zeytinli’den gelen sıvı atıklar Zeytinli Arıtma Tesisi’nde arıtılıyor. Oldukça büyük bir alana hizmete eden bu biyolojik arıtma tesisin her bir havuzunda 16 saatlik işlemden geçirilen sıvı atıklar, önce bakterilere yediriliyor, sonra filitrasyondan geçiriliyor ve bu arıtılmış sular, yaklaşık 600 metrelik borularla açıkta Körfez’e boşaltılıyor. Bu şekilde çalışan sistemin 110 bin nüfusa hizmet verdiği belirtiliyor.
Halk, tesisin yetersizliğinden şikâyetçi
Halk uzun süredir bu arıtma tesisinden şikayetçi çünkü deniz kirliliğinin bir nedeni olarak bu tesisin yetersizliği gösteriliyor. BASKİ ise bu iddiaları reddediyor. Özellikle yaz aylarında nüfusun 600 bine dayandığı bölgede iddialara göre 16 saatlik arıtma işlem süresinin azaltılması nedeniyle geçen yıl aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda vatandaş hastalanmış, hastanelerin çocuk bölümleri yaz boyunca dolup taşmıştı.
Bölge ağır koku altında
Konuya ilişkin Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) geçen yıl ağustos ayında bir basın açıklaması yapmış ve yetkililerden önlem alınmasını istemişti. Ancak bu yıl da benzer şikayetler gelmeye devam ediyor. Çok sayıda insanın hasta olduğu ilçede şikayetler özellikle arıtma tesisinin hemen arkasından geçen ve birkaç yüz metre ilerde denize dökülen Edremit Çayı’ndaki yoğun lağım kokusu nedeniyle yapılıyor.
Atıklar işleme tutulmadan doğrudan Edremit Çayı'na boşaltılıyor
Konuyu yerinde inceleyen EDÇEP’ten Kubilay Öztürk şunları söyledi:
“EDÇEP adına inceleme yaptım ve arıtma tesisinden doğrudan dereye uzanan by-pass borusundan Edremit Çayı’na yoğun bir şekilde kanalizasyon akıtıldığını gördüm, fotoğraflarını çektim. Bu bypass borusu, bütün arıtma tesislerinde vardır, ani ve yoğun bir şekilde sıvı atık gelmesi halinde, havuzların taşmaması için arızi olarak kullanılacak bir emniyet çıkışıdır. Fakat bu mevsimde nüfus yoğunluğu olunca, kapasitesi yetersiz kalan arıtma tesisi, bu emniyet çıkış borusunu kullanarak, gelen sıvı atığın önemli bir bölümünü hiçbir işleme tabi tutmadan doğrudan dereye dökmektedir. Yani arizi olarak çalıştırılacak bir sistem, rutin uygulama haline getirilmiştir.”
“Bu halk sağlığına karşı bir suçtur”
Öztürk, arıtma tesisindeki yetersizlik nedeniyle BASKİ’yi eleştirerek şu soruları yöneltti: “Edremit Çayı bu kanalizasyon akışının yapıldığı noktadan biraz ilerde denize dökülmekte ve bu sahillerde de pek çok vatandaşımız denize girmektedir. BASKİ bu durumu bir ‘mecburiyet’ olarak açıklayamaz. Bu önemli bir ihmaldir, halk sağlığına karşı suçtur. Özen göstermemektir. Arıtma yetersiz ise, insanların suçu ne? Bunca konut yapılmasına rağmen, alt yapı tesisleri yeteri kadar imal edilmiyorsa, bu sonuca katlanmak mı gerekmektedir?”