Sağlık

Bakanlığın; pide, lahmacun, börek kararı tartışma yarattı; "Gıda güvenliği açısından yanlış"

24 Haziran 2023 08:07

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, pide, lahmacun, börek ve mantı gibi ürünlerin hazır harçlarında kanatlı eti numunesi alınmamasını istedi. Karar, gıda güvenliği açısından tartışma yarattı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Arap tarafından imzalanan ve 81 İl Müdürlüğü'ne gönderilen üst yazıda; pide, lahmacun, börek, mantı ve benzeri ürünlerin harçlarına yapılan histolojik muayene ve manatlı eti aranması programı kapsamında numunenin alınmaması kararı verildi.

Yazıda, şöyle denildi:

“Bilindiği üzere ilgide kayıtlı yazı ile perakende işletmelerde sunulan pide, lahmacun, börek vb ürün harçlarından alınan numunelerde; ürünün sunum şekline bağlı olarak vurgulayıcı ifadeler kullanılmadan servis edilen pide, lahmacun, börek harcı gibi ürünlerde kanatlı eti ve sakatat tespit edilmiş olması durumunda, resmi kontrol sonucunun tağşiş olarak değerlendirilmemesi gerektiği belirtilmişti.

İlgi kayıtlı yazıdan önce pide, lahmacun, börek vb. ürünlerde resmi kontrol sonucu kanatlı eti, sakatat tespit edilmiş olması durumunda, kesinleşmemiş durumlar için idari yaptırımın 5996 sayılı kanunun 40. maddesinin 1. fikrasının d bendinde belirtildiği şekilde etiket bilgilerinde uygunsuzluktan işlem yapılması gerekmektedir.

Ayrıca 2023 Yılı Gıda Numune Alma Planı çerçevesinde yer alan 2023 Yılı İl Gıda Numune Alma Planı, gi.04. Hazır Yemekler Ürün Grubu, gi.04.05. Pide, Lahmacun, Börek, Mantı vb. Üretilmek Üzere Hazırlanmış Çiğ Ürün Harçlarında Histolojik Muayene ve Kanatlı Eti Aranması programı kapsamında numune alınmaması hususunda; gereğini rica ederim.”

 
 

"Gıda güvenliği açısından yanlış" 

Gıda mühendisi akademisyen Bülent Şık, alınan kararın gıda güvenliği açısından yanlış bir karar olduğunu belirtti. 
 
Şık, Twitter'dan şu değerlendirmeyi yaptı: 
 
"Yazı, kıyma etten yapılan ürünlerde kullanılmasına izin verilmeyen sakatat, testis, uterus, bağırsak, deri, sinir, kemik, vb. dokuların kullanılmasının önünü açıyor. Histolojik muayenenin kaldırılması da mevzuata aykırı bu işleri yapanları denetlemeyeceğiz anlamına geliyor.
 
Histolojik analizler çiğ ve pişmiş, işlem görmüş ve görmemiş, fermente et ve et ürünlerinde Türk Gıda Kodeksi hükümlerince kas ve yağ dokusu dışında katılmasına müsaade edilmeyen doku ve organlar ile yabancı maddelerin teşhisi amacıyla yapılmaktadır.
 
Histolojik muayene için alınan numunelerde at, eşek ya da başka hayvanların etinin olup olmadığı da yapılacak analizlerle kontrol edilir. Dolayısıyla bu tip bir kontrolün de artık yapılmayacağını düşünmek akla uygundur. Alınan karar gıda güvenliği açısından yanlış bir karardır."

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan açıklama

Tarım ve Orman Bakanlığı, daha sonra yaptığı açıklamada tartışma yaratan karara ilişkin olarak, "Hiçbir analiz yapılmayacağı şeklindeki haberler gerçeği yansıtmıyor" dedi. 

Açıklamada, "Henüz son ürün haline getirilmemiş ve hazırlanmasına sebze, kırmızı et, kanatlı eti, balık vb. bileşenler kullanılabilir pide, börek, lahmacun gibi ürünlerin harçlarından numune alınması zaman zaman yanlış değerlendirmelere sebep olmaktadır" ifadesi kullanıldı. 

Açıklamada; pide, lahmacun, börek gibi ürünlerin et ürünleri değil yemek kategorisinde yer aldığı belirtilerek şöyle denildi: 

"Bu ürünlere bitkisel ve hayvansal bileşenler katılabilmektedir. Bu nedenle henüz hazırlık aşamasında olnan bir gıda için değerlendirme yapmak yanlış uygulamalara neden olabilmektedir."