Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa Parlamentosu'nun (AP), Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerini askıya alınması çağrısı yapan raporun kabul edilmesine tepki gösterdi.
Ankara'da 'Ceza Kararnamesi Çalıştayı'na katılan Adalet Bakanı Gül, AP'nin Türkiye raporu kararı için "Türkiye'ye karşı ön yargılarla dolu bu rapor tarihe, Avrupa'nın bizatihi kendi değerlerine yabancılaşmasının belgesi olarak geçecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Adalet Bakanı Gül, AP'nin Türkiye raporu kararı hakkında şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye'ye karşı ön yargılarla dolu bu rapor tarihe, Avrupa'nın bizatihi kendi değerlerine yabancılaşmasının belgesi olarak geçecektir. Bir taraftan demokrasiye, insan haklarına namütenahi serenatlar yaparken, diğer taraftan demokrasiye kastedenlere, hak ve özgürlükleri yaşatan toplumsal düzene savaş açanlara arka çıkmak, tarihi bir çelişkidir."
Ne olmuştu?
Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti. Rapor 370'e karşı 109 oyla kabul edildi.
Rapor, Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan ve üye adayı ülkelerle müzakereleri yürüten Avrupa Komisyonu'na Türkiye'nin katılım sürecinin askıya alınması çağrısı yapıyor. Gazete Duvar'ın haberine göre bu çağrıya gerekçe olarak özetle, Türkiye'deki insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğündeki gerileme gösteriliyor; bu durumun, AB üyeliğine adaylık ile çeliştiği vurgulanıyor.
İlk kez askıya alma çağrısı
Raporun onaylanmasıyla, Avrupa Parlamentosu ilk kez üyelik sürecindeki aday bir ülke ile müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapmış oldu. Bununla birlikte, parlamento oylaması sembolik önem taşıyor; Avrupa Komisyonu üzerinde bağlayıcı yetkisi bulunmuyor.