Mevsimsel çekilmeler, küresel iklim değişikliği ve kirlilik. Bafa Gölü’nü yok olmanın eşiğine getiren etmenler bunlar. Kirleticilerin başında zeytin ve balık yemi fabrikaları gibi küçük işletmeler var.
Bu bir ilk
Su kotu 20 yılda iki metre azalan, suları 30 metre çekilen Bafa’da ilk kez bir koruma programı uygulanıyor. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) ve Coca-Cola’nın işbirliğiyle ‘Bafa’ya Su, Ege’ye Hayat’ projesi hayata geçirildi.
Coca-Cola Türkiye Başkanı Ahmet Burak Bafa’da 360 bin dekarlık alanda yılda yüzde 70 tasarrufla 60 milyon ton suyun doğaya kazandırılacağını belirterek, bunun da on Abant Gölü’ne eşdeğer olduğunu söyledi. WWF-Türkiye Genel Müdürü Filiz Demirayak da “Sulama yöntemleri değişmezse Bafa Gölü’nü kaybedeceğiz” diye konuştu. İki kurumun işbirliğiyle Söke, Milas ve Didim’de devam edecek projeye toplam 1 milyon dolar yatırım yapılacak. Hangi arazide yatırım yapılacağı, bölgedeki meslek odaları ve yerel idare ortaklığıyla ön araştırma neticesinde karar verilecek. Menderes Deltası’nın yer aldığı 400 bin dekarlık Söke Ovası’nın 320 bin dekarlık kısmında pamukçuluk yapılıyor. Hibe projesi ağırlıklı olarak pamuk, sonra mısır ve buğday gibi tarım ürünlerinde uygulanacak. Bölgedeki çiftçinin ilk etapta yüzde 15’nin damla sulamaya geçilmesi amaçlanıyor.
WWF-Türkiye, dört yıl önce Konya Havzası’nda ‘Akılcı Kullanım’ projesini hayata geçirmişti. Proje kapsamında 17 dekarda uygulanan damla sulama pilot çalışması, kısa sürede çiftçi arasında yayılarak 1500 dekara kadar çıktı.
Antik çağın deniziydi: Zeytin ağaçları, antik kalıntıları, balık lokantalarıyla ünlü Bafa Gölü, antik çağda Ege’nin bir körfeziydi. Büyük Menderes’in alüvyonlarıyla M.S. 50-300 arasında denizden kopup göl haline geldi. Halen Ege’nin en büyük doğal gölü.