T24 Dış Haberler
2021-23 yılları arasında Nasa'nın Ohio'daki Glenn Araştırma Merkezi'ndeki LunarLites projesi, Dünya'daki 4G ve 5G teknolojilerinin Ay ortamına nasıl aktarılabileceğini değerlendirdi ve şu anda devam eden iki yeni projesi var.
Lunar Surface Propagation (LSP) projesi, kablosuz iletişim sistemlerinin ay yüzeyi ortamında nasıl performans göstereceğini inceliyor.
Nasa'nın LSP baş araştırmacısı Michael Zemba, "Apollo görevlerinin hepsi Ay'ın orta enlemlerine yakın ve çoğunlukla düz lav ovalarının etrafına indi. Ancak Artemis kampanyası için bizim ilgi alanımız Ay'ın kutuplarını keşfetmek" dedi.
Nasa'nın Artemis programı 2025 yılında astronotları Ay yörüngesine yerleştirmeyi ve bir yıl sonra da mürettebatlı bir iniş gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Zemba, "Güney Kutbu'ndaki uç noktalar, wi-fi ve 5G gibi kablosuz ağların kurulmasında zorluklar yaratıyor ve bu nedenle doğru ve güvenilir modellere ve simülasyon araçlarına sahip olmak kritik önem taşıyor. Prensipte, evinizdeki kablosuz yönlendiriciniz için iyi bir nokta seçmekle aynı fikir, ancak Manhattan'dan daha büyük kraterlerle" bilgisini verdi.
Çölde simülasyon
Nasa'nın Çöl Araştırma ve Teknoloji Çalışmaları (Desert Rats) ekibi 2022'deki simülasyonlarının bir parçası olarak Arizona'daki bir çöl sahasını yeniden ziyaret etti. Bir zamanlar Apollo görevlerine hazırlanmak için kullanılan bu saha testleri, ajansın teoriyi Dünya'da da olsa gerçek dünya verileriyle karşılaştırmasını sağladı. Ancak Ay'ın yakın çevresini hesaba kattıktan sonra, Ay'ın Dünya etrafındaki yörüngesinin geometrisinin ek komplikasyonlar getirdiği keşfedildi.
Lunar 3GPP projesi baş araştırmacısı Raymond Wagner, "Kablosuz sistemlerin Ay yüzeyinde çalışmasının önünde bir dizi temel zorluk var" diyor. Wagner, "Aşırı sıcaklıklar ve radyasyon ortamı tek başına ticari sınıf elektronikler için her türlü soruna neden olabilir. 4G ve 5G sistemleri hesaplama açısından karmaşıktır ve bunları Ay yüzeyi için sağlamlaştırmak küçük bir girişim değildir" ifadelerini kullandı.