Kültür-Sanat

Arkeologlar, Peru'da dev bir kedi jeoglifi keşfetti

18 Ekim 2020 10:06

Arkeologlar, Peru'da bir tepede yer üstünde dev bir kedi jeoglifi (yer çizimi) keşfetti. 

Euronews'un aktardığı habere göre, arkeologlar Peru'nun güneyindeki Nazca Çölü'nde bir tepede yerde çizilmiş kedi jeoglifi keşfetti. Pandemi sırasında yapılan bakım sırasında keşfedilen kedi jeoglifinin silinmek üzere olduğu belirtildi. 

Peru Kültür Bakanlığı'ndan yetkili Johny Isla, "Sürekli yeni jeoglifler buluyoruz. Modern teknolojiyle bunları bulmak daha da kolay oldu. Şimdi drone'lar yardımıyla yerdeki jeoglifleri çok daha kolay tespit edebiliyoruz" dedi.

Bulunan kedi jeoglifinin 37 metre uzunluğunda olduğu ve meşhur Nazca Çizgileri döneminden kaldığı belirtildi. Bu çizgilerin, 12. yüzyıldaki İnka uygarlığından da eski olduğu belirtiliyor.

Nazca Çizgileri nedir?

Peru’nun başkenti Lima’nın 400 km güneyinde, Palpa ve Nazca kasabaları arasından bulunan bu jeoglif, yüksek ve kurak bir arazide yer almaktadır. Bazı yerel jeogliflere benzerlik gösterse de, uzmanlar Nazca çizgilerinin Nazca kültürü tarafından MS. 400 ve MS. 650 tarihleri arasında yapıldığını düşünüyor. Yüzlerce karmaşık figürün bulunduğu bu çizgilerde basit hatlarla tasarlanmış örümcek, maymun, köpek, balık, kertenkele gibi figürler göze çarpmakta ve tüm bu çizgiler 80 km’den daha fazla bir alanı kaplamaktadır. (Kaynak: arkeofili)