Yaşam

Araştırma: Egzoz dumanı solumak beyni 2 saatte değiştiriyor

02 Şubat 2023 20:15

British Columbia Üniversitesi ve Victoria Üniversitesi'nden araştırmacılar, egzoz dumanını solumanın beynin işleyişini iki saat içinde değiştirebileceğini ortaya koydu. Bulgulara göre, hava kirliliği beyindeki belirli bağlantıların zayıflamasına sebebiyet verebilir.

Independent Türkçe'nin haberine göre, hakemli bilimsel dergi Environmental Health'de yayımlanan araştırmada, 25 sağlıklı yetişkini laboratuvar ortamında egzoz kaynaklı hava kirliliğine maruz bıraktı. Öncesinde ve sonrasında katılımcıların beyin taramaları da yapıldı.

Daha sonra katılımcılar, filtrelenmiş, temiz havaya da maruz bırakıldı ve aynı şekilde beyin taramalarından geçirildi. Veriler, beyinde anıları düşünme ve hayal kurma gibi içsel düşüncelerle meşgulken aktifleşen VMA (varsayılan mod ağı) bölgesindeki bağlantıların hava kirliliğine maruz kaldıktan sonra zayıfladığını gösterdi.

Araştırmanın ortak yazarı, nöropsikolog Jodie Gawryluk"Bu değişikliklerin işlevsel etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var ama insanların düşünme veya çalışma becerisine zarar vermesi olası" diye konuştu.

Akciğerlere temiz hava girmeye başlayınca beyin fonksiyonlarının normale döndüğünü vurgulayan araştırmacılar, bunu "iyi haber" diye niteledi. Ancak bulgular, hava kirliliğine sürekli maruz kalmanın beyin üzerinde zararlı etkilere sahip olabileceğine de işaret ediyor.

Araştırmanın bir diğer ortak yazarı Chris Carlsten, "Bilim insanları onlarca yıldır beynin hava kirliliğinin zararlı etkilerinden korunabileceğini düşündü" dedi ve şu ifadeleri kullandı:

"Dünyada türünün ilk örneği olan bu çalışma, hava kirliliği ve bilişsel yetenekler arasında bağlantı olduğu hipotezini destekleyen yeni kanıtlar sunuyor."