T24 Sağlık
The Lancet dergisinde yayınlanan küresel veriler, dünya çapında bir milyardan fazla insanın obeziteyle yaşadığını belirledi.
2022 verilerine göre bu verilerin yaklaşık 880 milyonu yetişkin ve 159 milyonu çocuk.
Yaklaşık 190 ülke arasında yapılan araştırmada, en yüksek obezite oranları kadınlar için Tonga ve Amerikan Samoası'nda, erkekler için ise Amerikan Samoası ve Nauru'da otaya çıktı. Bu ülkelerdeki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 80'i obeziteyle yaşamakta.
Obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık durumunun gelişme riskini arttırıyor.
Imperial College London'dan kıdemli araştırmacı Prof Majid Ezzati BBC'ye şunları söyledi: "Bazı durumlarda sağlıksız gıdaları teşvik eden agresif pazarlama kampanyaları daha yaygın, daha sağlıklı gıdaların maliyeti ve bulunabilirliği daha sorunlu olabiliyor. Bu da durumu etkiliyor"
Yıllardır küresel verilere bakan Prof Ezzati, pek çok ülkenin artık obezite kriziyle karşı karşıya olduğunu ve 2035 yılında dünyanın yarısının obez olmasını beklediğini söyledi.
1990 ile 2022 yıllarını kapsayan bir rapor, çocuklar ve ergenler arasında obezite oranının dört katına çıktığını ortaya çıkardı. Yetişkinlerde bu oran kadınlarda iki kattan fazla, erkeklerde ise neredeyse üç katına çıktı.
Zayıf olarak sınıflandırılan yetişkinlerin oranı da yüzde 50 oranında düşerken, araştırmacılar bunun özellikle en yoksul topluluklar arasında hala acil bir sorun olmaya devam ettiğini vurguladı.