Haber Analiz
Altılı masa, İyi Parti’nin ev sahipliğinde, en kritik toplantılarından birini gerçekleştirdi.
Toplantı iki açıdan büyük önem taşıyordu:
- Altılı masayı oluşturan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti, Cumhurbaşkanı adayı konusunun ilk kez bu toplantıda konuşulabileceği noktasında uzlaşmıştı. Önceki toplantılarında bu başlığa değinmemek konusunda ilke kararı alan liderler, toplantıya bu konuda hazırlıklı olarak katıldılar.
- Geçiş Süreci Yol Haritası adı verilen ve parti kurmaylarının üzerinde uzun süredir çalıştığı metne liderlerin son halini vermesi, metnin açıklama ile birlikte kamuoyuna açıklanması bekleniyordu. Bu metin, özellikle Cumhurbaşkanı’nın, parlamenter sisteme geçene kadar yetkilerini nasıl kullanacağını belirlemesi, diğer partilerle yetki paylaşımının nasıl yapılacağını göstermesi bakımından önem taşıyordu.
Paçacı faktörü
Toplantı başlamadan önce, toplantıya ev sahipliği yapan İYİ Parti’nin önemli isimlerinden Cihan Paçacı’nın yaptığı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek verilmeyeceği, gerekirse ikinci bir aday çıkartılabileceği yönündeki açıklama, tansiyonu yükseltti.
Paçacı’nın, toplantı başladıktan sonra İYİ Parti’den olmasa da partideki görevinden istifa etmesi, toplantı sürerken parti binasından ayrılması dikkat çekiciydi.
Kulislerde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, Paçacı’nın istifasıyla liderlere, hem partisinden yapılan bu yöndeki açıklamalara hoş bakmadığı, hem aday belirleme sürecinde yapıcı davranacağı hem de parti üzerindeki hakimiyetinin mutlak olduğu mesajlarını verdiği değerlendirmeleri yapıldı.
Aday konuşulmadı
Ancak bu görüntü sorunların çözüldüğü anlamına gelmiyor. Gelen bilgiler Yol Haritası’nın karara bağlanamaması nedeniyle adaylık konusunda da geniş bir tartışma yapılmadığını gösteriyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre, partiler bir sonraki toplantıya kadar çalışmalar yapacak. Parti kurmayları anketleri ve gelen tepkileri değerlendirecek. Bir sonraki toplantıda CHP dışındaki partilerden bir veya birkaçının, “Kılıçdaroğlu aday olsun” önerisinde bulunması sürpriz karşılanmamalı. Ancak tüm partilerin, isim önermeden önce sorunlu alanlarda uzlaşılmasını beklediğini söylemek yanlış olmaz. Partiler, önce yetki tartışmasını karara bağlamayı bekliyor.
Aday belirleme süreci, altılı masanın en büyük sınavı.
Masanın bir tarafının görüşü iyice netleşmiş durumda. CHP’nin adayı tartışmasız biçimde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu.
Kılıçdaroğlu ismine Demokrat Parti ve DEVA Partisi’nden bir itiraz beklenmiyor.
Gelecek Partisi ile Saadet Partisi’nin ise müzakereler sonunda Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklemesi bekleniyor.
İyi Parti kurmayları, bugüne kadar birçok kez Kılıçdaroğlu için, “Kazanamama ihtimali var, başka aday bulunmalı” yönünde açıklamalar yaptı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de adaylık için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu uygun bulduğuna yönelik yorumlar yapıldı. Güncel gelişmeler de bu yorumlara paralel olarak ilerledi.
Dünkü toplantı öncesinde İYİ Parti’nin ancak icracı yetkilerin verilmesi halinde Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yeşil ışık yakabileceği iddiaları kulislerde konuşuluyordu.
Belge açıklanmadı, aday konuşulmadı
Altılı masanın yaptığı yazılı açıklamayı bu bilgiler ışığında okumakta fayda var. Açıklamada, “Tamamlama aşamasına geldiğimiz Geçiş Sürecinin Yol Haritasını, Cumhurbaşkanı adayını belirleme süreciyle beraber nihai değerlendirme sonrası kamuoyuyla paylaşacağız” ifadesinin kullanılması, İYİ Parti’nin tavrını değiştirmediğini, aday belirleme yöntemi tartışılırken, yetkileri gündeme getirdiğini gösteriyor.
Bu da aday belirleme yöntemi konuşulurken, yetki konusunun ağırlıklı tartışma başlığı olacağının göstergesi.
Tartışmanın düğümlendiği nokta ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı ya da yardımcılarının hangi yetkilere sahip olacağı, bu sıfatı taşıyan kişilerin partilerinin genel başkanlığında kalıp kalamayacağı…
Cumhurbaşkanı’nın yetki alanının daraltılması, altılı masanın bileşenlerinin temsilcilerinin partilerinin oy oranları doğrultusunda yetkilendirilmesi sağlanırsa İYİ Parti’nin Kılıçdaroğlu’na yeşil ışık yakma ihtimali büyük.
Ancak bu kadar net bir ayrıma diğer partilerin hoş bakmayacağı da ortada…
Anlaşılıyor ki altılı masa bu konuyu çözemezse, adaylık tartışması uzayacak. Bunun masaya zarar vermesi halinde ise daha önceki sorunlu başlıklarda yapıldığı gibi mutabakat sağlanan başlıklar açıklanarak, diğerleri sonraya bırakılacak.
Birlik, beraberlik mesajı ve Millet ittifakı vurgusu
Altılı masanın sonraki toplantısına kadar parti kurmaylarının ve liderlerinin istişareler yapması, bu konuyu 13 Şubat’taki toplantı öncesinde çözüme kavuşturması temel beklenti.
Ancak İYİ Parti, anketler, kamuoyu yoklamaları gibi yöntemlerle aday tartışmasını bir müddet daha sürdürecek gibi görünüyor.
Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde olası adaylığının hukuksuz olduğunun yüksek sesle belirtilmesi, altılı masanın adayının seçimi mutlaka kazanacağının vurgulanması, Akşener’in toplantıdan sonra paylaştığı sosyal medya mesajında “Hiç kimse merak etmesin; 13. Cumhurbaşkanı, Millet İttifakı'nın adayı olacak!” ifadelerini kullanması, masadan iki aday çıkabileceğini söyleyen Paçacı’nın partideki görevinden toplantı sürerken istifa etmesi görüş ayrılıklarının bir noktada çözülebileceğinin habercisi…
Açıklamada yer alan bir ifade de ayrıca mühim.
Açıklamada, tıpkı Akşener’in twitter mesajında olduğu gibi, altılı masadan, “Millet İttifakı” diye söz edildi. Bu aynı zamanda altılı masanın Millet İttifakı’nın bileşenleri olduğunun da resmi olarak ilk kez ilan edilmesi anlamına geliyor.
Kılıçdaroğlu hazır
Krizin çözülmesi ise Kılıçdaroğlu’nun altılı masanın adayı olması anlamını taşıyacak. CHP’nin temel beklentisi de altılı masanın bileşenlerinin Kılıçdaroğlu’nu yıpratacak eylem ve açıklamalardan kaçınması. Görünen o ki Şubat ayının ilk yarısı, altı parti için oldukça hareketli geçecek.
TIKLAYIN | Altılı Masa 11. toplantısının ardından liderlerden paylaşım