Gündem

Almanya'da WEFA derneğine polis baskını; iki yönetici zimmetine para geçirdi iddiası

Derneğin Türkiye'de de şubesi bulunuyor

11 Ekim 2024 11:07

Almanya’da, Türkiye kökenli göçmenlerden topladığı paraları "insani yardım" adı altında dünyanın farklı bölgelerine dağıtan WEFA e.V. (Weltweiter Einsatz für Arme-Dünya Çapında Yoksullar İçin Yardım) derneğine dün sabah erken saatlerde Alman polisi tarafından geniş çaplı bir baskın düzenlendi. 

Yenihayat'in haberine göre; iki dernek yöneticisinin 2019-2022 yılları arasında zimmetlerine 140 bin euro geçirdikleri ihbarı üzerine soruşturma başlatıldı.  Savcılık, söz konusu iki kişi hakkında Türkiye’deki şubeyle olan bağlantıların da inceleneceğini belirtti.

WEFA, 2006 yılında Almanya’da yasaklanan Uluslararası İnsani Yardım Derneği’nin (IHH) yerine kurulmuştu. İHH’nin Türkiye’deki faaliyetleri devam ederken, WEFA’nın Türkiye’de İHH ile birlikte çalışması iddiası da soruşturma konularından biri olarak öne çıkıyor.

Günün ilgi çeken haberleri

TIKLAYIN - Tolga Şardan'ın yazısı: Eski MHP ilçe başkanı, cinayet soruşturmasında tutuklandı!

TIKLAYIN - Bakanlığın ürünlerinde domuz eti tespit ettiği Köfteci Yusuf'un sahibi: Ben garip bir kuşum, kötüler iyilerden daha zeki

TIKLAYIN - Erdal Beşikçioğlu ile Etimesgut Belediyespor yönetimi arasındaki krizin nedeni Mansur Yavaş’la yaşanan gerginlik mi?

TIKLAYIN - Domuz eti çıkan Köfteci Yusuf ile ilgili Sedat Peker'in avukatından açıklama

TIKLAYIN - Nevzat Aydın ile Martı'nın CEO'su Oğuz Alper Öktem sosyal medyada birbirine girdi: Maymunluğun da bir sınırı var

TIKLAYIN - Liste güncellendi: İşte Türkiye'nin en zengin 28 insanı

Dernek başkanlığını Hakan Musab Aydın’ın yaptığı WEFA, Türkiye’de yoğun faaliyetler yürütmekte ve işbirliklerinde bulunmakta. Derneğin diğer yöneticileri ise Mehmet Bakıcı ve Serafettin İmatoğlu. Aydın, 2019 yılında Türkiye Diyanet Vakfı’nı ziyaret etmişti. WEFA’nın yakın işbirliği yaptığı kuruluşlar arasında Kızılay, AFAD ve Türkiye Diyanet Vakfı bulunuyor.

Derneğin iletişim adresleri Köln ve İstanbul-Üsküdar olarak görünmekte ve Türkiye’deki şube, derneğin ikinci genel merkezi gibi çalışıyor. Derneğin Vakıf Katılım Bankası’nda TL, euro ve dolar cinsinden bağışlar için üç ayrı hesabı bulunuyor.

Deniz Feneri davası

Almanya’da 2007 yılında Deniz Feneri e.V. derneğine operasyon düzenlenmişti. Derneğin topladığı milyonlarca euronun büyük kısmının amacına uygun kullanılmadığı tespit edilmiş ve toplanan paraların büyük bölümünün Kanal 7 televizyonuna çantalarla götürüldüğü, Frankfurt İdari Mahkemesi’nde görülen dava sırasında ortaya çıkmıştı.

Yaklaşık bir buçuk yıl süren soruşturma kapsamında, iki Türk vatandaşının yoksul Müslümanlara yardım amacıyla toplanan 14 milyon euronun yaklaşık 8 milyonunu amacına aykırı bir şekilde kullandığı iddia edilmişti.

Frankfurt Savcılığı, 2002-2006 yılları arasında toplanan 14 milyon euronun dört ayrı hesap numarasına aktarıldığını ve bu paranın en az 8 milyon eurosunun aralarında Kanal 7’nin de bulunduğu çeşitli firmalara yönlendirildiğini açıklamıştı. Davanın sonunda, dernek başkanı Mehmet Gürhan’a 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmiş, asıl sorumluların Türkiye’de olduğu belirtilmişti. Ancak Türkiye’de açılan davadan bir sonuç çıkmamıştı.

 

"Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'