Politika

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İstanbul'da | Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüler

Masada önemli gündem maddeleri var

19 Ekim 2024 14:08

T24 Haber Merkezi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün akşam Türkiye'ye varmasının ardından bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde görüştü. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

TIKLAYIN | Almanya Başbakanı Scholz, Türkiye'de | Kritik görüşmeler yaptı, şimdi sıra Erdoğan'da; masadaki en önemli konular göç ve Eurofighter

Görüşme 1 saat sürdü

Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1 saat sürdü.

Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu.

Kabulün ardından Erdoğan ve Scholz çalışma yemeğine geçti.

Türkiye'ye gelmeden önce kritik temaslarda bulundu

Aslında Şansölye Scholz'un AB Liderler Zirvesi'nden hemen sonra Brüksel'den İstanbul'a uçması bekleniyordu. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, ertelenen Almanya ziyaretini 18 Ekim'de yapma kararı alınca bu plan değişikliğe uğradı. AB zirvesi programında toplantılar perşembe geç saatlere kadar sürdü. Şansölye, Brüksel'den Berlin'e dönüp cuma günü öğle saatlerinde Biden'ı Başbakanlık'ta ağırlayıp, Biden'ın yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Britanya Başbakanı Keir Starmer'ın da katılacağı Avrupa Dörtlüsü (Euro-Quad) toplantısına ev sahipliği yapma fırsatı sağlandı.

Masada ne var?

İki liderin Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri ele alması da bekleniyor. Alman hükûmeti Türkiye'nin, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşına sona erdirilmesine katkı sunabileceğini düşünüyor. Ayrıca haftalardır uluslararası bi Ukrayna temas grubunun oluşturulmasına dönük diplomasi trafiği yürütülüyor. Türkiye'nin de bu grupta yer alması öngörülüyor.

Göç ve silah ihracatı masadaki en önemli konular. Almanya, Türkiye'nin Avrupa'ya akan göçmenlerin düzensiz göçünün önlenmesindeki adımları güçlendirilmesini ve Almanya'da iltica talepleri kabul edilmeyenlerin Türkiye'ye geri gönderme süreçlerinin de hızlandırılmasını istiyor. Ankara da Almanya'nın Eurofighter savaş uçaklarının Türkiye'ye verilmesine nihaî onayı vermesini istiyor.