T24 Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) sona erdi. Erdoğan başkanlığında, AKP Genel Merkezi'nde yapılan toplantı, 3 saat sürdü. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan parti sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasa gündemi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili soruları yanıtladı. Çelik, "Meclis Başkanımızın yürüttüğü çalışmalar sürüyor. Bunlara olumlu yaklaşıyoruz. Türkiye'de artık parlamenter sistem ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni bilek güreşi şeklinde sunmaktan vazgeçilmelidir. Vatandaş karar vermiştir. Cumhurbaşkanlığı makamı ile başbakanlık arasındaki çelişki askeri ve yargı vesayetini doğuruyor" diye konuştu.
Çelik, "Anayasa kitapçığı fırlatma hikayesinde Türkiye'nin ödediği ekonomik bedel çok yüksektir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tüm testlerden geçmiştir. Türkiye'nin çağdaş sivil bir anayasaya ihtiyacı var. Aksayan yerlerin her zaman düzeltilmesi mümkündür" diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CNN Internationa verdiği mülakatta "Terör uygulamalarını yapan, insanları topluca öldüren her türlü yapı bizim nezdimizde terör örgütüdür" sözlerine de cevap veren Çelik, "Biz açıklamayı yanlış değerlendiriyoruz. Hamas'ın terör örgütü olarak suçlanması yanlıştır" dedi.
Çelik, gazetecilerin soruları üzerine, Irak makamlarının PKK'yı yasaklı örgütler listesine almasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Irak, doğrudan PKK'yı terör örgütleri listesine almalı. Sınırlarımıza yönelik saldırılar Irak'tan geldiği zaman BM şartının 51. maddesinin bize verdiği yetkiyle biz de bu terör tehdidini bertaraf etmek için müdahale etmek zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN - İmamoğlu, CNN International'a konuştu: Hamas terör örgütüdür
AKP Sözcüsü Çelik, MYK'nın ardından yaptığı açıklamada, özetle şunları söyledi:
"Hiçbir güç Netanyahu hükümetinin soykırımcı politikasını durduramıyor. Batılı ülkelerin bir yandan silah vermesi, bir yandan da Gazze'ye insani yardım göndermesi şeklindeki çifte standartlı gündem onları daha çok cesaretlendiriyor. Küresel vicdan İsrail saldırıları karşısında ayakta. ABD'deki destek eylemlerindeki görüntüler vicdana vurulan ters kelepçedir. Bu eylemler halen üniversite bahçelerinde devam ederken buna karşı polis şiddetinin uygulanması ibretlik bir görüntü ortaya çıkartmaktadır.
Bugün mesele İsrail ve Filistin arasındaki mesele olmaktan çıkmıştır. Bugün mesele insanlığı savunanlar ile soykırım zihniyetini savunanlar arasında bir mücadeledir. Soykırım zihniyetiyle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Gazze'ye sahip çıkmaya devam edeceğiz.
Irak ziyareti
İran ve İsrail arasında bir gerilim söz konusu oldu. Bu gerilim sırasında Cumhurbaşkanımızın Irak ziyareti çok önemli olmuştur. Görüşmenin başlıkları çok kapsamlıydı. Tek seferde en çok anlaşma imzalanan ziyaret budur. Bütün bölgede kaos ve istikrarsızlık sürerken Kalkınma Yolu Projesi'nin bu ziyarette merkezi konulardan birisi olmasıdır. Projenin hayata geçmesini istemeyen pek çok odak var.
Irak makamlarının PKK'yı yasaklı örgütler listesine almasını memnuniyetle karşılıyoruz. Irak, doğrudan PKK'yı terör örgütleri listesine almalı. Sınırlarımıza yönelik saldırılar Irak'tan geldiği zaman BM şartının 51. maddesinin bize verdiği yetkiyle biz de bu terör tehdidini bertaraf etmek için müdahale etmek zorunda kalıyoruz.
Kesinlikle bu müdahaleler Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi egemenliğine karşı değildir. Buna mecbur olduğumuz için yapıyoruz. Arzu ettiğimiz şey Irak'taki egemen otoritenin terör örgütleri oradan temizlemesi. Bizim topraklarımıza yönelik saldırılar son bulsa ve biz de bunlara karşılık vermek zorunda olmasak.
Steinmeier'in ziyareti
Almanya ile yeni diplomatik kanallar açma ve yeni iş birlikleri üretme konusunda dünyaya örnek olabilecek, bölge ve dünya barışına katkı sağlayabilecek çok önemli işlere imza atabiliriz.
Azerbaycan-Ermenistan
Gündemimiz ne olursa olsun Azerbaycan ile ilgili konuları yakından takip ediyoruz. 19 Nisan günü önemli bir gelişme oldu. Burada sınır konusunu yürütmekle görevli Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Mustafa beyle Ermenistan Başbakan Yardımcısı'nın başkanlığında heyetler 8. kez bir araya geldiler. Sembolik de olsa ilk defa sınıra bir sınır taşı yerleştirildi. Bu sembolik de olsa son derece önemli. Ermenistan'dan gelen bölge barışına uyum sağlama ve Azerbaycan'a yönelik her türlü saldırgan girişimden uzak durma yönündeki mesajları son derece pozitif karşılıyoruz.
"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tüm testlerden geçti"
Meclis Başkanımızın yürüttüğü çalışmalar sürüyor. Bunlara olumlu yaklaşıyoruz. Türkiye'de artık parlamenter sistem ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni bilek güreşi şeklinde sunmaktan vazgeçilmelidir. Vatandaş karar vermiştir. Ülkemiz bu sistemle yönetilmektedir. Bu Türkiye'de çok eski bir tartışmadır. Cumhurbaşkanlığı makamı ile başbakanlık arasındaki çelişki askeri ve yargı vesayetini doğuruyor. Anayasa kitapçığı fırlatma hikayesinde Türkiye'nin ödediği ekonomik bedel çok yüksektir. Vatandaşa verilen hak asla geri alınmaz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tüm testlerden geçmiştir. Türkiye'nin çağdaş sivil bir anayasaya ihtiyacı var. Aksayan yerlerin her zaman düzeltilmesi mümkündür.
"Mehmet Şimşek ve ekibine olan desteğimiz tam"
Ekonomi yönetimiyle ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Mehmet Şimşek ve ekibine olan desteğimiz tamdır. Politikalarını tam olarak destekliyoruz.
Öğretmen atamaları
Takvim çalışmaları yapılıyor. Yakında açıklanacak. Kendileri her zaman bizim gündemimizde.
İmamoğlu'na cevap: Hamas'ın terör örgütü olarak suçlanması yanlış
Biz açıklamayı yanlış değerlendiriyoruz. Hamas'ın terör örgütü olarak suçlanması yanlıştır. İki prensip ortaya koymuştuk. Hangi kesime olursa olsun sivillere saldırıları doğru bulmuyoruz ama şöyle bir nokta var ki, esas mesele Hamas meselesi değil, Netanyahu hükümetinin soykırımcı politikalarla Filistinlilere uyguladığı katliam siyasetidir. Hamas, İsrail'in seçimlere girmesine izin verdiği bir partidir. Daha sonra seçimleri kazandığı için ona siyasi yasak getirdi.
Erdoğan-Bahçeli görüşmesi
Görüşmenin herhangi bir şekilde çeşitli olaylara bağlı olarak da gelişebilir. Kendi rutini olarak da istişareler sürüyor. Cumhurbaşkanımız MYK toplantımızda da bu konuya değindi. İç ve dış politikaya dair gündemlerin gözden geçirildiğini ifade etti.
Bahçeli ve Cumhurbaşkanımız arasında geçen görüşme herhangi bir olaya endeksli değil. Türkiye'de nitelikli bir muhalefet olsun. Bu olduktan sonra Türkiye'de siyasetin daha verimli yapılması konusunda yeni kapılar açılmış olur. Yeni dönemde CHP'nin tutumu bu şekilde şekillenir."