T24 Haber Merkezi
4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde Türkiye’de yerin metrelerce altında ağır koşullarda çalışan madenciler, olumsuz çalışma koşulları ve iş cinayetleriyle bir kez daha gündeme geldi. Yıllar içinde birbiri ardına yaşanan “kazalar” işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliğini gözler önüne sererken, Soma, Amasra, Ermenek ve İliç’te yaşanan felaketler hükümetin politikasını tartışmaya açtı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verileri ise dikkati çekti.
Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre, söz konusu veriler AKP’nin iktidarda olduğu yıllarda 2 bin 188 maden işçisinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini ortaya koydu. İşte o kazalardan bazıları şöyle:
Amasra: Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022’de 43 işçi yaşamını yitirdi.
Soma: Manisa Soma’da 10 yıl önce 301 madenci yaşamını yitirdi.
2015’te başlayan ve üç yıldan fazla süren dava sürecinde kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemişti. 301 madencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan maden faciası nedeniyle Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma neticesinde ihmali bulunan 28 kamu görevlisi hakkında geçen aylarda iddianame düzenlenerek Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı. |
Ermenek: Karaman Ermenek’te 2014 yılı Ekim ayında Has Şekerler Madencilik’e ait linyit ocağını su basması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. 38 gün süren kurtarma çalışmaların ardından 18 işçinin öldüğü belirlendi.
İliç: Erzincan İliç’te 13 Şubat’ta ABD ve Kanada ortaklı Anagold şirketine ait altın madeninde meydana gelen toprak kaymasında dokuz işçin göçük altında kalarak yaşamını yitirdi. Yargılama süreci devam ediyor.
TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi, vergi borcu silindi, kârlarını katladı
Çayırhan: Ankara’da Çayırhan Termik Santralı ve Maden Ocağı’nda özelleştirmeye karşı kendilerini maden ocağına kapatan işçiler, günlerce eylem yaptı. İşçiler, kurumun özelleştirilmesi ihalesinin 4 Mart’a ertelenmesinin ardından yeni kararlar alırken özelleştirmeye karşı mücadelelerini sürdürüyor.
TIKLAYIN - Çayırhan işçileri, yürüyüşü ve maden eylemini sonlandırdı; çadırda devam edecekler
Çıplak ayakla Ankara'ya yürüdüler
Fernas: Manisa Soma’da AKP’li Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye olan işçiler işten çıkarılmıştı. Maden işçileri seslerini duyurmak için çeşitli eylemler yaptı. Ankara’ya yürüyerek yalın ayaklarıyla Meclis’e gitti. Madencilerin 53 gün süren mücadelesinin ardından Fernas şirketi geri adım attı ve uzlaşma sağlandı.
TIKLAYIN - Fernas Maden işçileri yalın ayak Meclis'te: "Örgütlü olmak istedikleri için işlerinden edildiler, seslerine kulak verin!"