Politika

AKP'li Metiner'den Erdoğan'a "yeni anayasa" çağrısı: İklim kırılgan ve tehlikeli, partimizde derin yarılma yaratır; rafa kaldırın

21 Eylül 2024 12:43

T24 Haber Merkezi

İktidar partisi AKP, 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla birlikte "yeni anayasa" konusunda çalışmalara başlamaya hazırlanırken, partiye yakın isimlerden de peş peşe uyarılar geliyor. Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar'ın ardından Mehmet Metiner de yeni anayasa talebinin halkın önceliklerinden biri olmadığını belirterek, "Siyasi iklim yeni bir anayasa tartışmasını kaldıramayacak kadar kırılgan ve tehlikeli görünüyor" dedi. Eski AKP Milletvekili Metiner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, "Anayasa tartışmaları hem AK Parti’yi geniş kitleler nezdinde gözden düşürür, hem de kendi partimiz içinde telafisi imkansız derin yarılmalara yol açar" dedi ve "Rafa kaldırın" çağrısı yaptı. 

AKP, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yeni anayasa konusunu yeniden gündemine aldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, tüm siyasi partilerle bir araya gelerek nabız yoklarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile parti kurmayları ve bakanlar, "Halk bizden yeni bir anayasa istiyor" söylemini sık sık tekrarlıyor. Başta CHP olmak üzere muhalefetin tavrı ise "Halkın en önemli gündemi geçim sıkıntısı" ve "Mevcut anayasaya uyulsun, sonra yenisini konuşuruz" şeklinde ortaya çıkıyor. Yeni yasama yılında süreci hızlandırması beklenen AKP'nin anayasa ısrarına partiye yakın çevrelerden de tepkiler gelmeye devam ediyor. Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kamuoyu yoklamalarında halkın en önemli sorunlarının hayat pahalılığı, işsizlik, sığınmacılar ve ehliyet/liyakat olduğunu vurgulayarak, "Yeni Anayasa talebi, ilk 20’ye bile girmiyor" demişti. Tayyar'ın ardından AKP'li Mehmet Metiner de partisini uyararak, Erdoğan'a "Anayasa tartışmalarını rafa kaldırın" çağrısı yaptı. 

TIKLAYIN - AKP'li Tayyar'dan "yeni anayasa" ısrarına tepki: Gezdiğimiz hiçbir yerde yeni anayasa isteğinde bulunan tek kişi görmedik

"AK Parti'yi gözden düşürür, partimizde yarılmalara yol açar"

Mehmet Metiner, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bu önerim siyasi hareketimizin lideri ve Cumhurbaşkanımız olan Reis’imizedir" diyerek, şunları ifade etti:

"Diyeceğim ve önereceğim husus şu:

Şu an milletimizin öncelikli talepleri arasında yeni bir Anayasa talebi bulunmamaktadır.

Ayrıca şu anki siyasi iklim yeni bir anayasa tartışmasını kaldıramayacak kadar kırılgan ve tehlikeli görünüyor.

Ekonomik sorun çözülmeden ve AK Parti’mizin yeni dönemde kurucu ruha uygun öze dönüşü yapısal düzeyde tamamlanmadan ve kendi siyasi evimizin içi temizlenmeden yapılacak anayasa tartışmaları hem AK Parti’yi geniş kitleler nezdinde gözden düşürür hem de kendi partimiz içinde telafisi imkansız derin yarılmalara yol açar.

Sürece zarar vermemek adına yeni anayasa meselesini sözünü ettiğim sorun alanları ortadan kaldırılıncaya kadar gündem dışı bırakmayı hem partimizin geleceği hem ülkemizin sosyal barışı için acil önemde görüyorum."

"Rafa kaldırın"

Metiner, önceki gün X hesabından yaptığı paylaşımda ise "Bu iklimde anayasa tartışmalarının yarardan çok zarar getireceğine inanıyorum. Ayrıca AK Partimiz içinde de yarılmalara yol açabilir. O yüzden rafa kaldırılmasını öneriyorum" demişti.