T24 Haber Merkezi
KCK'lı Remzi Kartal’la yemek yediği fotoğraf hakkında açıklama yapan AKP’li Hüseyin Yayman, “Ben orada akademisyen olarak bulunuyorum” dedi. Açıklamasında "Arkadaşların mal bulmuş mağribi gibi bunun üstünden yorum yapmasını da tuhaf karşılıyorum" ifadelerine yer veren Yayman, fotoğrafı çekildiğinde hiçbir siyasetçi kimliğinin bulunmadığını ve önemli olanın orada ne dediği olduğunu söyledi. Tutuklanan ve yerine kayyım atanan Ahmet Özer’in savcılığa sevk yazısında KCK'lı Remzi Kartal’la 14 kez telefonda görüştüğü belirtilmişti.
PKK üyeliğiyle suçlanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, 30 Ekim’de gözaltına alınmış, ardından ‘PKK/KCK silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçuyla nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından aynı gün tutuklanmıştı. Özer’in savcılığa sevk yazısında “Özer’in, kırmızı kategoride yakalama kararı bulunan Remzi Kartal ile Belçika hattı üzerinden 2015’te 14 kez konuştukları tespit edildi” denilmişti.
Remzi Kartal’la fotoğrafı bulunan AKP'li Hüseyin Yayman, açıklamalarda bulundu. Yayman, özetle şunları söyledi:
“Bir haftadır bir fotoğraf üzerinden yapılan bir tartışma var. Bu tartışmayla ilgili şimdiye kadar sustuk, dinledik, insanlar bir bildiklerini konuşsunlar diye.
Meselenin ana fikri şudur: Açıklıkla belirtmek isterim, ben Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu bir kardeşinizim. Gazi Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Bölümü’nde hoca olarak çalıştım. Bir Türk olarak Türkiye’nin Kürt sorunu hafızasını yazdım ve herkes bunu biliyor zaten. Bilmiyorsa, açıp bakmasını rica ederim.
Bu konuyla ilgili bir, o resimde ben Avrupa Parlamentosu’nda çözüm süreciyle ilgili bir toplantıya gittim akademisyen olarak, gazeteci olarak ve Vatan Gazetesi’nde bütün bunları da yazdım.
Arkadaşların mal bulmuş mağribi gibi bunun üstünden yorum yapmasını da tuhaf karşılıyorum. Çünkü ben bunları zaten Vatan Gazetesi’nde yazdım. İkincisi, ben orada akademisyen olarak bulunuyorum bir hiçbir siyasetçi kimliğim yok ve asıl önemlisi benim orada ne dediğim.
Ben Avrupa Parlamentosu’nda çözüm sürecini savunan, Türklerle Kürtlerin kardeş olduğuna inanan ve Devlet Bey’in referans verdiği Ziya Gökalp’in sözünü tekrar anlatarak şunu demişim Avrupa Parlamentosu’nda: ‘Türkü sevmeyen Kürt olmaz, Kürt’ü sevmeyen Türk olmaz. Biz bin yıldır beraberiz, kardeşiz, duygudaşız, tarihdaşız ve aynı gelecekte beraberiz.’“
CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandıProf. Dr. Ahmet Özer, 31 Mart seçimlerinde CHP ve DEM Parti'nin "kent uzlaşısı" kapsamında, CHP'nin Esenyurt adayı olmuş ve yüzde 49 oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti. Özer, 30 Ekim sabahı hakkında yürütülen "PKK/KCK örgüt üyeliği" soruşturması kapsamında ev baskınıyla gözaltına alındı. Evinde, arabasında ve belediye binasında arama yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasına göre, aynı zamanda akademisyen olan Özer'in, geriye dönük yapılan 10 yıllık inceleme kapsamında, görüştüğü 694 kişinin "örgüt mensubu olduğu" iddia edildi. Açıklamaya göre, belediye başkan adayı olduğunda adli sicili soruşturulan Özer'in, hakkında telefon dinlemesi uygulandığı, konuşma dökümlerinin oluşturulduğu, fiziki takibe alındığı ve hesap hareketlerinin incelendiği öğrenildi. Soruşturmanın üç ay önce başlatıldığı, Özer'in KCK'lı Remzi Kartal'la yapılan görüşmesinin ise çözüm süreci zamanı 2015'te gerçekleştiği öğrenildi. Özer'in ifadesi: Hepsi uydurma, kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulduÖzer, yaklaşık 12 saatlik gözaltı süresinin ardından gece yarısı "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklandı. Hakimlik ifadesinde suçlamaları kabul etmediğini söyleyen Özer, "Ben 1,5 milyonluk şehrin belediye başkanıyım, çağrılsaydım koşa koşa ifade vermeye gelirdim. Bunların hepsi uydurma, zorlama siyasi atraksiyonlar ile görevden alınmam için uydurulmuştur. Kayyım atanmasının alt yapısı oluşturulmuştur" dedi. Özer, "10 yıldan fazladır CHP'ye mensubum, en son seçimde aday oldum, İmamoğlu'nun danışmanlığını yaptım, Devlet Planlama Teşkilatı'nda Recep Yazıcıoğlu ile görev yaptım, bugüne kadar bir şey yok, 10-15 yıl önceki bir takım olaylar gündeme getirilerek görevimden uzaklaştırılmaya çalışılıyor" diye ifade verdi. "Terör örgütüyle bağını" gösteren “en önemli görüşme” başsağlığı konuşmasıymışİstanbul Başsavcılığı’nın Özer hakkındaki tutuklamaya sevk yazısında, Özer’in “Terör örgütüyle bağını gösteren en önemli telefon konuşmasının”, üç kardeşi hakkında "örgüt üyeliği"nden işlem yapılan Mehmet Kaya isimli kişiyle, annesinin vefatından sonra başsağlığı için yaptığı telefon görüşmesi olduğu belirtildi. Savcılık ifadesi sürerken "Esenyurt Belediyesi'ne kayyım atandı" iddiasıÖzer'in savcılık ifadesi sürerken, İçişleri Bakanlığı tarafından Esenyurt Belediyesi'ne Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl'ün kayyım olarak atandığı öne sürüldü. Haber ilk olarak, Sabah gazetesi ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik tarafından servis edildi. Ancak Atik, 15 dakika sonra yeni paylaşımda düzeltmeye gitti. T24'e açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Biraz evvel TBMM'de iktidar kulisinde konuştuğumuz İçişleri Bakanı böyle bir işlemin yapılmadığını söyledi. Ancak Sulh Ceza Hakimliği'nden tutuklama kararı çıkarsa daha sonra işleme bakacaklarını ifade etti. Biz hepimiz bu memlekette bu cümlelerin satır aralarının ne anlama geldiğini biliyoruz" dedi.
Avukatı: Kiracısı olan öğrencinin amcasının 'davası var' diye ilişkili gösteriliyorT24'e açıklama yapan Ahmet Özer'in avukatı Şevket Tuci, "Müvekkilimize kumpas kurulduğu açık. Örneğin Mehmet diye biriyle görüşüyor. Mehmet'in kardeşi örgütle ilişkili ama Mehmet'in sicili temiz, bundan suçlanıyor. Mesela Ahmet Özer evini kiraya veriyor. Kiralayanlar öğrenci, ev kirasını da öğrencilerden birinin amcası ya da babası. Kirayı ödeyen kişinin örgütten davası var diye bununla ilişkili gösteriliyor" dedi. Tutuklanan Ahmet Özer hakkındaki “en önemli görüşme” başsağlığı konuşması çıktı Beyoğlu Kaymakamı özel onaylı terfi aldı, bir gecede vali yardımcısı olup kayyım atandıÖzer'in 30 Ekim'de tutuklanmasının ardından 31 Ekim sabajı yerine kayyım atandı. Önceki geceye kadar Beyoğlu Kaymakamlığını yürüten Can Aksoy’un kayyım olarak atandığı İçişleri Bakanlığı’nca duyuruldu. Esenyurt Belediyesi’ne Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy’un getirilmesi kararı sonrasında Aksoy, İçişleri Bakanlığı’nca özel vekalet onayı ile İstanbul Vali Yardımcılığı’na terfi ettirildi. Vekaletli terfi onayının İstanbul Valiliği’ne ulaşmasının ardından, bu kez valilik onayı ile Esenyurt Belediye Başkanlığı’na kayyım atandı.
|