"Akıl hastanesinden kaçan bir firari saklanmak için yer ararken kendini bir tiyatro sahnesinde bulursa neler olur?"
Böyle bir soruyu başlangıç olarak alan Ayşegül Cengiz Akman’ın tek kişilik oyunu “Tekinsiz” seyirciye ezber bozan, dinamik ve alışık olmadığı bir performans vaat ediyor.
Akman'ın usta Fransız oyuncu ve palyaço Amédée Bricolo ile ortak bir çalışma yürüterek hazırladığı oyunda seyirciler, kimi zaman bu kadın ile aynı mekanda olmanın tekinsizliğini hissedecek, kimi zaman deliliğin sınırında iz sürecek, kimi zaman da bir çocuk gibi eğlenecek.
Tekinsiz’in tanıtım metninde şu bilgiler paylaşıldı:
“Oyun akıl hastanesinden kaçan bir kadının saklanacak yer ararken kendini bir tiyatro sahnesinde bulmasıyla başlıyor. “Akıl hastası’ olan bir kadının, tiyatro sahnesindeki -sonsuz imkân veren- varoluş çabası, oyunda yaratıcılığın temel malzemesi olarak ele alınarak seyircisine ezber bozan, dinamik ve alışık olmadığı bir performans vaat ediyor.
Oyundaki kadın kahramanın delilik hali; coşku, dürüstlük, yaratıcılık, cesaret ve pek çok göz alıcı özelliğiyle adeta bize bir soytarı’yı anımsatır. Kadın tıpkı sözünü esirgemeyen, mizahı güçlü, yetenekli ve bilge soytarı gibi söylenemeyeni komik, farklı ve yaratıcı bir biçimde söyleyebilmekte, bu anlamda hem bozan hem yeniden yapan niteliklerini kendi varoluş mücadelesinin de dinamosu haline getirmektedir. Seyirci, oyun boyunca kimi zaman bu kadın ile aynı mekanda olmanın tekinsizliğini hissedecek, kimi zaman deliliğin sınırında iz sürecek, kimi zaman da bir çocuk gibi eğlenecek.
Amédée Bricolo ile yapılan provalarda oyundaki kadın karakteri soytarı yönüyle ele alınarak yapılandırılmış, diğer yandan oyunun epizotik ve dinamik yapısının kurulmasında yaratıcı ve deneysel bir ortak çalışma yürütülmüştür.”
Tekinsiz’den ilham alan Amédée Bricolo, oyunu Fransa’ya taşıdı
Amédée Bricolo, akıl hastanesinden kaçan bir firarinin kendini bir tiyatro sahnesinde bulması fikrini, Fransa’daki yeni oyununa taşıdı. Böylece Türkiye’de ‘‘Tekinsiz’’, Fransa’da ‘’Dingo Bricolo/Çılgın Bricolo’’ seyirci ile aynı fikirden yola çıkan -metinleri farklı- iki kardeş tiyatro oyunu olarak buluşmuş oldu.
Yazan Yöneten ve Oynayan: Ayşegül Cengiz Akman |