Yaşam

Adana'da bir geri dönüşüm trajedisi

08 Haziran 2023 08:00

Poyraz Ahmet İnanç

Adana’da patronların insafına bırakılmış geri dönüşüm tesislerinde iş sağlığı yok, çevre sağlığı yok sadece patrona kazanç var. Adana’nın Seyhan ilçesi Sarıhamzalı mahallesinde bulunan geri dönüşüm sitelerinde, ne çalışan güvenliği sağlanıyor, ne de çevre sağlığı düşünülüyor. 2022 yılında rapor hazırlamak için bölgeye giden gazetecilerin darp edildiği bölgede değişen tek şey koşulların daha da kötüleşmesi dışında bir şey değil. Halen daha önlem sadece basına karşı alınıyor.

Ucuz iş gücüne güvencesiz iş

Türkiye’de bir insandan daha fazla ucuz ve maliyetsiz iş gücü olarak görülen mülteciler burada da yine aynı şekilde patronların istediği kriterleri sağlıyor.

Hiçbir güvenlik önlemi olmadan çalıştırılan mültecilerin sağlık güvenceleri de yok kaldı ki aralarında dil bilen neredeyse sıfır. Zaman zaman “iş kazaları” ile gündeme gelen bu yerlerde tam anlamı ile denetim namına hiçbir şeyin olmadığı açıkça görülmekte.

Mülteci olması yetmez bir de çocuk olsa

Genel anlamıyla mülteci çalıştıran bu yerler, yine sıklıkla çocuk işçi çalıştırmaktan kaçınmıyor, ağır iş yükü ve beraberinde hiçbir sağlık önlemi olmayan, hijyenden uzak çalışma alanında mülteci çocuklar adeta köle gibi çalıştırılıyor. Maskesiz, eldivensiz ve koruyucu kıyafetsiz çöplerin içine sokulan çocuklar makine altlarında atık ayıklıyor.

Hem suç işliyorlar hem cezadan şikâyetçiler

Gazetecilerin bölgede haber yapmasını kesinlikle istemeyen firma sahipleri, haber yapılmasına izin vermiyor, ihmallerin raporlanması gündeme gelmesi durumunda ilgili bakanlığın denetim yaparak idari işlem uygulamasından rahatsızlar fakat ceza yememek için yaptıkları tek şey yine ihmalleri gizlemek oluyor.

Gerekli faaliyet yok

Bakanlığın sadece senede bir kez denetim yaptığı fakat hiçbir şeyin değişmemiş olmasından anlaşıldığı üzere yeterli bir çalışma gösterilmiyor. Geri dönüşüm tesisleri bazı cezalar ile patronun inisiyatifine bırakılmış durumda.

Bunun ile birlikte her gün hak ihlalleri devam ediyor, yoksul ve çaresiz mültecilerin durumu istismar ediliyor ve en önemlisi çevresel hiçbir önlemin de alınmaması sebebi ile bölgede mikrop ve kirli hava sebebi ile hastalıklar artmaya devam etmekte.

Konu ile ilgili 2022 yılında İnsan Hakları İzleme Komisyonu tarafından yayınlanan “sanki bizi zehirliyorlar” adlı raporda bunu açıkça gösteriyor. Fakat ne yazık ki dikkate alınmadığını an be an gördük.

Tehdit var önlem yok

Bütün bu durumda gözlemlediklerimiz hem yerel halk için hem de işçiler için çok ciddi ve büyük riskler var fakat ne ilgili bakanlıklar ne de firma yetkilileri tarafından önlem yok.

Zaman zaman gündeme gelen bu bölge gündemden düşse de her zaman için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor.