T24 Kültür Sanat
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB’nin ortak kültürel mirasın korunmasına büyük değer verdiğini söyledi. Büyükelçi, “Birçok ortak proje ile AB ile Türkiye arasında kurulan kültürel ve bilimsel köprülere yenilerini ekledik. Ayrıca AB, şubat ayında yaşanan yıkıcı depremlerin ardından Türkiye’nin kültürel mirasını koruma çabalarının öneminin de farkında” dedi.
Avrupa Birliği, Türkiye’deki kültürel mirası koruma projeleri çerçevesinde; arkeolojik alanlar, anıtlar ve doğal zenginliklerin yanı sıra dil, müzik, dans ve sanat mirasa uzanan geniş bir alanı destekliyor. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da, 18 Nisan’da kutlanan Dünya Kültür Mirası Günü kapsamında yaptığı değerlendirmede, kültürel köprülerin öneminin altını çizdi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut
AB’nin kültürel mirası korumak için destek verdiği projelerden bazıları şöyle:
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü
AB’nin finansal olarak desteklediği projelerden biri olan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığıyla yürütülüyor. Enstitü, Türkiye’deki arkeometri laboratuvarına sahip ilk enstitü statüsünde.
Adıyaman'da Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi
AB destekli bir diğer proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Adıyaman'da gerçekleştiriliyor. Proje dünyaca ünlü Nemrut Dağı Milli Parkı'na sahip çıkma ve tarihi Kommagene Krallığı'nın bulunduğu Adıyaman’ın turizm potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyor.
Sinop Tarihi Cezaevi
AB, Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki tarihi incilerinden biri olan Sinop Tarihi Cezaevi yenileme projesini de destekliyor. Cezaevinin kurulduğu kalenin surlarının da yakında restore edileceği proje kapsamında, alanın bu yıl içinde ziyarete açılması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrıca Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi'nin UNESCO Dünya Mirası listesine alınmasını hedefliyor. Türkçenin en büyük seslerinden Sabahattin Ali, öykü ve romanlarının yanı sıra unutulmaz “Aldırma Gönül” (Hapishane Şarkısı 5) şiirini, 1932-1933 yıllarında hapseldildiği Sinop Kalesi içindeki tarihi cezaevinde yazmıştı.
İzmir’de Kültürel Miras Yaşıyor Projesi
Kentimiz İzmir Derneği, İtalya'dan Katanya Üniversitesi ve Santagata Vakfı ile Yunanistan’dan Asia Minor Aigaleo Derneği’nin ortaklarından olduğu İzmir’de Kültürel Miras Yaşıyor Projesi, İzmir Kemeraltı'ndaki Smyrna Agorası ve Yahudi Mahallesi'ne odaklanan kültürel mirası koruma ve tanıtma projesine AB desteği alıyor.
AB ve Kentimiz İzmir Derneği aynı zamanda İzmir Musevi Cemaati Vakfı tarafından yürütülen kültürel miras projesine de destek veriyor. Bu kapsamda Hevra ve Foresteros sinagoglarının restorasyon planları hazırlandı. Signora Sinagogu'nda basit onarım çalışmaları yapılıyor. AB ve Kentimiz İzmir Derneği, ‘Kapsayıcı Liderlik’ programı yoluyla İzmir Yahudi Cemaati'ni güçlendirmeyi amaçlayan Despertar İzmir (Ladino dilinde ‘Uyanış’) adlı başka bir projeyi de birlikte yürütüyor. AB'nin İzmir'de finanse ettiği bir diğer proje kapsamında da, kültürel mirasın sivil toplum aracılığıyla korunmasına destek veriliyor.
Ortak Kültür Mirası Hibe Programı
Ayrı bir hibe programı çerçevesinde, Türkiye ve AB'deki sivil toplum kuruluşları arasında sınır ötesi diyalogları, ağ oluşturmayı ve ortaklıklar kurulması desteklendi. Bu program ile sinema, belgesel yapımı, kent tarihi, tasarım, kültürel rotalar, geleneksel İslam sanatı, hikâye anlatımı ve sözlü tarih, ahşap miras, eski eserlerin restorasyonu, giyim, fotoğrafçılık, kukla tiyatrosu ve arkeoloji alanlarındaki 21 proje finanse edildi.
2018 Avrupa Kültürel Miras Yılı
AB Delegasyonu tarafından hazırlatılan 2018 tarihli TOHUM belgeseli, medeniyetin temel tohumu buğdayın Anadolu'dan Avrupa'ya uzanan yolculuğunu anlatıyor. Belgesel şimdiye kadar doğru olduğu kabul edilen bazı bilgilerin artık bilimsel araştırmalarla elde edilen yeni veriler ışığında değiştiğini ortaya koyuyor.
|