Gözler, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Türkiye siyasetinde yeni bir viraj olarak görülen kritik görüşmeye çevrildi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in bugün yapacağı görüşme, CHP’nin 47 yıl sonra birinci; AKP’nin ise 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti olduğu tabloda gerçekleşecek olmasıyla da tarihi önem taşıyor. AKP ile CHP liderlerini de 8 yıl sonra bir araya getiren görüşme, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yerine AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşecek. Kritik görüşmenin ana gündem maddesi ise hükümetin, ülkenin kaderini şekillendirme noktasında ısrarcı olduğu yeni anayasa çalışmaları ve elbette seçim sonuçları. Erdoğan’ın CHP’nin desteğini beklediği, Özel’in ise “anayasaya tam sadakat” şerhi düştüğü yeni anayasa tartışmasının nasıl bir müzakereyle sonuçlanacağı merak konusu. CHP liderinin Erdoğan’ın masasına bırakacağı diğer gündemler arasında ise yargı krizi, ekonomik kriz, emekli maaşları ve hak ihlalleri de bulunuyor.
Her şey, dört aylık genel başkanlık sürecinde 31 Mart seçim sonuçlarıyla partisini 47 yıl sonra büyük başarıya taşıyan Özgür Özel’in, seçimden hemen sonra 8 Nisan’da Sabah gazetesine verdiği mülakatla başladı. 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu döneminden sonra Genel Başkanlığa seçilen Özgür Özel, 31 Mart’tan sonraki kritik değerlendirmelerini, iktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinden Yavuz Donat’a anlattı.
Sabah’ın “Makama saygıdan asla taviz yok” manşetiyle çıktığı mülakatta Özel, bayram günü Erdoğan’ı arayacağını duyurarak, “Diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini… Birlikte çalışmak zorunda olduğumuzu... Ve dönem dönem istişare etmek zorunda olduğumuzu söyleyeceğim” dedi.
Özel’den “diyalog”, Erdoğan’dan “anayasaya destek” çağrısı
Özel’in görüşmenin içeriğini “diyalog kanalı-beraber çalışma” olarak nitelendirdiği süreç, nihayet Erdoğan’ı bayramda aramasıyla hareketlendi. Özel, bayramını tebrik ettiği Erdoğan’a “Diyalog kanallarının açık tutma” çağrısı yaptı.
Bu çağrıdan bir hafta sonra, seçim sonrası ilk Kabine toplantısına katılan ve çok uzun zaman sonra gazetecilerle Külliye bahçesinde bir araya gelen Erdoğan, Özel’in çağrısına ilk kez burada yanıt vererek, "Sayın Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok, ziyarete geldikleri anda oturur konuşuruz" dedi.
Cumhurbaşkanı, Özel’le görüşmesinin gündemine ilişkin ilk açıklamayı da Irak ziyareti sonrası uçakta yaptı. Görüşmenin çerçevesini “yeni anayasa” olarak belirleyen Erdoğan, “CHP’nin yenilikçi ve özgürlükçü yeni bir anayasaya destek vereceğine inandığını” söyleyerek, “Bu görüşme sağlandığında tabii ki anayasa konusu da bizim görüşme başlıklarımızın arasında yer alacaktır” dedi.
Özel ise Erdoğan’a, “Anayasa ayaklar altında. Bir şeyi değiştirmek istiyorsanız, önce mevcut olana uyun da onu görelim” yanıtı vererek yeni anayasa gündemine dahil oldu.
Resepsiyondaki ilk temasla şekillendi
İkili arasındaki görüşmenin detayları ise 23 Nisan’da TBMM’deki resepsiyonda gerçekleşen ilk temasın ardından resmen şekillendi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti liderlerine mermerli salonda verdiği çay davetinde, iki isim 15 dakika görüşme fırsatı buldu.
Ankara kulislerinin haftalarca peşinden koştuğu görüşmenin ana gündemini de böylece yeni anayasa oluşturdu.
“Anayasaya tam sadakat” şerhi
Zira TBMM’deki görüşme sonrası gazetecilere konuşan Özel, CHP’nin desteğini bekleyen Erdoğan için, “Dinlemeden müzakere kapılarını kapatmam” dedi ancak “anayasaya tam sadakat” şerhi düştü:
“Müzakerelere kapıları kapatan bir anlayışımız olmayacak. Ama Anayasa konusu son derece hassas bir konudur. Anayasa konuşmak için Anayasa'ya uymak gerekir. Ama bugünkü şartlarda güven arttırıcı adımlar, karşılıklı iyi niyet ve Anayasa'ya tam sadakat noktasına Sayın Cumhurbaşkanı yaklaşırsa biz de kendisiyle müzakereye yaklaşırız.”
Kritik görüşmeden önce: Kurtulmuş’un anayasa turundaki ilk durağı CHP
TBMM Başkanı Kurtulmuş'un, 23 Nisan sonrası parlamentodaki siyasi partileri ziyaretiyle başlayan yeni anayasa turunun ilk ayağı da Erdoğan-Özel görüşmesinden hemen önce CHP ile gerçekleşti.
Özel ise kritik görüşme öncesi eski CHP genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu, Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile telefonda görüşerek, Erdoğan'la yapacağı görüşmeye ilişkin görüş ve önerilerini aldı. Peki bugün yapılacak görüşmede yeni anayasa tartışmalarından başka gündemde neler olacak?
İşte görüşmedeki gündemler: AYM kararları, yargı krizi ve 1 Mayıs yasağı
Bugün gerçekleşecek görüşmede, Özel'in yanında eski Washington Büyükelçisi ve Milletvekili Namık Tan da yer alacak. Görüşmede CHP liderinin gündeme getireceği en önemli konularından biri, kuşkusuz seçim sonuçları ve ekonomik kriz olacak. Özel’in Erdoğan’a taşıyacağı konulardan biri ise yeni anayasa tartışmalarının aksine anayasal hakların gölgesinde kalan hak ihlalleri ve yargı krizi olacak. Gezi davası da bunlardan biri. CHP’nin, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına rağmen tahliye edilmemesi ve ardından TİP Milletvekilliği’nin düşürülmesiyle “anayasa mitingi” düzenlemeye kalkıştığı Can Atalay başta olmak üzere, AYM kararlarına uygulanmamasıyla sertleşen yargı krizi de Özel’in Erdoğan’la görüşeceği konuların başında yer alıyor.
Bu kapsamda, görüşmedeki sıcak gündemlerden birini de 1 Mayıs’ta Taksim yasağı oluşturacak. Özel’in bizzat Saraçhane’ye gittiği ve ardından “İşçi sınıfına adeta Çin Seddi kurmuşlar” dediği Taksim yasağı için, “Ne menem bir manzaradır, bunu Cumhurbaşkanı'na söyleyeceğim" dediği öğrenilmişti.
Emekli sorunları çantada: Mitinglerde dile getirdi, bu kez Erdoğan’a söyleyecek
Özel’in seçim dönemi neredeyse her mitingde gündemine aldığı emeklilerin sorunları da AKP Genel Merkezi’nde Erdoğan’a aktarılacak konular arasında. CHP liderinin aylardır dile getirdiği “en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi” önerisini de doğrudan Erdoğan’a iletmesi bekleniyor. Hayat pahalılığı, emekli ve memur aylıkları ve öğretmen atamaları gibi konular da diğer gündemler arasında.
Seçim sonuçları ve belediyelerin borçları
Bir diğer gündem maddesi ise kuşkusuz seçim sonuçları ve CHP’nin, Türkiye haritasının büyük çoğunluğunu kırmızıya boyadığı belediyeler. Belediyelerin merkezi yönetimden onay bekleyen projeleri de Özel tarafından Erdoğan’a iletilecek. Görüşme öncesi belediye başkanları ile toplantı yapan CHP lideri, görüşmede nazım plan imzalarının atılması, krediler gibi konuların öne çıkacağını söylemişti.
Bir diğer konu da AKP ve MHP yönetimlerinden devralınmış borçlar. Zira, AKP ve MHP’den CHP’ye geçen belediyelerin borçlarının 100 milyar liranın üzerinde olduğu gündeme gelmişti.
Kılıçdaroğlu en son Külliye’de ziyaret etti: “Müzakere edilmez, mücadele edilir” demişti
İki partinin liderleri en son 8 yıl önce bir araya gelmişti. En son eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ile birlikte, Erdoğan’ı 15 Temmuz’dan iki hafta sonra Külliye’de ziyaret etmişti.
Ancak Kılıçdaroğlu, koltuğunu bıraktığı Özel’in Erdoğan’la planladığı görüşmede yaptığı müzakere vurgusuna tepki göstererek, “Bu düzenin kurucusu sarayla müzakere edilmez, mücadele edilir” dedi. Özel ise “Müzakere de eden, mücadele de eden bir siyaset için yola çıktık” yanıtı verdiği Kılıçdaroğlu’nu görüşmeden bir gece önce de arayarak önerilerini sordu.
ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİNİN GÜNDEM TRAFİĞİ TIKLAYIN - Özgür Özel, seçimden sonra Sabah gazetesine konuştu: Makama saygıdan taviz yok TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e yanıt: Sayın Özel'e kapımız açık; ele alacağımız konu çok TIKLAYIN - Özgür Özel'den Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklama |