İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken müridi Kadir İstekli’yle ‘imam nikahı ile evlendirmesine’ ilişkin davada duruşmaların kapalı yapılmasına karar verilmesi ve yayın yasağı getirilmesine kadın örgütleri tepki gösterdi. KADEM Hukuk Kurulu Başkanı Helin Görgül, “Toplumun vicdanını derinden yaralayan her olayda olduğu gibi, bu önemli davada da yargılamanın en hızlı ve adil şekilde gerçekleştirilmesi, iddiaların aydınlatılması ve sanıkların hak ettikleri cezayı almaları için sonuna dek davanın takipçisi olacağız” dedi.
İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşından itibaren ‘imam nikahı ile evlendirildiği’ Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kalması nedeniyle açılan davanın ilk duruşması, bugün İstanbul Kartal Adliyesi’ndeki Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Tutuklu sanıklar Gümüşel ile İstekli, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, mağdur H.K.G. ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatlarının katılma taleplerini kabul etti, diğer tüm katılma taleplerini ise “suçtan doğrudan zarar görmedikleri” gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, sanık avukatlarının talebi doğrultusunda da duruşmaların kapalı yapılmasına (gizlilik) karar verdi. Aile Bakanlığı'nın başvurusu üzerine dün de dava ile ilgili yayın yasağı getirilmişti.
“Çocuktan gelin olmaz”
Duruşmaya saat 16:30’a kadar ara verildiği sırada Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu KADEM’in üyeleri, adliye önünde açıklama yaptı. “Çocuk istismarına hayır” ve “Çocuktan gelin olmaz” yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada KADEM Hukuk Kurulu Başkanı Helin Görgül, şunları söyledi:
“Sanıkların, çocuğun cinsel istismarı, cinsel saldırı ve nitelikli cinsel saldırıyla suçlandığı davada mağdur, can güvenliği sebebiyle 17 Ocak günü İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde talimat yoluyla dinlenmişti. Aile Bakanlığı’nın da müdahil olduğu bu davaya, bugün Türkiye’nin birçok yerinden baro temsilcileri, birçok sivil toplum örgütü temsilcileri katılmıştı. Biz de müdahil talebinde bulunduk, ancak müdahillik talepleri mahkeme tarafından kabul edilmedi. Sadece mağdur vekilinin davaya katılması kabul edildi ve Aile Bakanlığı’nın müdahilliği kabul görüldü. Bundan sonraki duruşmanın da kapalı olarak yapılmasına karar verildi. Toplumun vicdanını derinden yaralayan her olayda olduğu gibi, bu önemli davada da yargılamanın en hızlı ve adil şekilde gerçekleştirilmesi, iddiaların aydınlatılması ve sanıkların hak ettikleri cezayı almaları için sonuna dek davanın takipçisi olacağız.” (ANKA)