Cumhuriyet gazetesi ve medya mülkiyetine sahip olan vakıf yönetiminde bir süredir meydana gelen usulsüzlük iddiaları, gazetenin bir grup eski çalışanını harekete geçirdi. Bir hafta gibi kısa bir sürede, ulaşabildikleri eski mesai arkadaşlarının onayını alarak bir çağrı yayınlayan çalışanlar, yönetime istifa çağrısı yaptı.
“Biz aşağıda imzaları bulunan, son 40 yıl içinde Cumhuriyet Gazetesi’nde görev almış münhasıran muhabir, editör, yazar, teknik, idari personel ve yönetici kimliğimizle, Vakfın ve gazetenin halen içine düştüğü acıklı durumu kaygıyla izliyoruz” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“1924 yılından bu yana yayınlanan, sevabıyla günahıyla, Türkiye basın dünyasında ekol haline gelmiş bir gazetenin ve medya mülkiyetine sahip olan Vakfın adı, son dönemde, kişisel iktidar ve ihtiraslar peşinde koşanlar yüzünden, Cumhuriyet Gazetesi’ni yerle bir eden çeşitli usulsüzlüklere, kısır çekişmelere konu oluyor.
Mevcut yönetim bugüne kadar ya susarak ya da inandırıcılığı olmayan açıklamalar yaparak yarattıkları sorunları ve krizi çözemeyeceğini gösterdi. Oysaki her itham ve iddia hakkında, şeffaf davranarak açıklama yapılması, okuyucuların aydınlatılması, sorumluların kimler olduğunun sergilenmesi gerekirdi. Bu yapılmadı, yapılmak istenmedi.
"Özgür gazetecilik yapılmasını sağlayacak yeni bir yönetim şarttır"
Sadece eski gazetemize, daha çok mesleğimize olan vefa borcumuz nedeniyle, Cumhuriyet’in yayın yaşamına devam edebilmesi için, mevcut Vakıf yönetiminin istifasının etkili ve geçerli yöntem olduğuna inanıyoruz.
Sicili tartışmasız, farklı kesimler tarafından saygı gören, ciddi, gerçekten bağımsız ve özgür gazetecilik yapılmasını sağlayabilecek yeni bir yönetim şarttır.
Cumhuriyet Gazetesi’nde yönetim değişikliğinin sadece bu amaçla desteklenmesi gerektiğine olan inancımızı gazetenin okuyucuları ile paylaşıyoruz.
Ulaşamadığımız meslektaşlarımızın, yukarıdaki metni onaylıyorsa, eskicumhuriyetcalisanlari@gmail.com adresine bir mail atmaları yeterli olacak.”
İmzacılar
Serdar Akinan
Zafer Aknar
Yazgülü Aldoğan
Fatih Altaylı
Enis Bakışkan
Celal Başlangıç
Yavuz Baydar
Hakan Bayhan
Edibe Buğra
Adalet Can
Cumhur Canbazoğlu
Tunca Cinkaya
Şenay Çalışkan
Şinasi Danışoğlu
Yalçın Doğan
Ragıp Duran
Ali Edeoğlu
Hasan Ercan
Gülbin Erduran
Uygar Eremektar
Tuğrul Eryılmaz
Sinan Gökçen
Tayfun Gönüllü
Turhan Günay
Metin Hakyeri
Reha Işıtman
Fikret İlkiz
Deniz İncediken
Alper İzbul
Nilay Karaelmas
Mehmet Karakaya
Bülent Karaköse
Nuri Malkaçoğlu
Bülent Mumay
Cengiz Mumay
Günseli Özaltay
Asena Özkan
Tahir Özyurtsever
Mustafa Sağlamer
İrem Sağlamer
Güner Sungurtekin
Nilgün Uysal
Nazan Tacer
İbrahim Ruhi Tamer
Kadriye Tamgör
Metin Tükenmez
Yunus Türkay
Aliye Uçar
Taner Varlı
Ayşe Yıldırım
Erçin Yiğit
Dilek Zaptçıoğlu
Ne olmuştu?Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi. Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu. Mollaveisoğlu ise gazete yönetiminin aksine para karşılığı manipülatif yayın yapıldığı iddiasını doğrularken, kaleme aldığı yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadığını ifade etmişti. TIKLAYIN - "Para karşılığı manipülatif haber" iddiasında Cumhuriyet gazetesi ile Genel Yayın Yönetmeni'nden farklı tonda açıklamalar
|