Kültür-Sanat

27. Aydın Doğan Ödülü Antakya Medeniyetler Korosu'na takdim edildi

27. Aydın Doğan Ödülü, yurt içi ve yurt dışında verdiği 2.000’ün üzerindeki konserle müziğin evrensel bir dil olduğunu hatırlatmış, Hatay'ın ve Antakya’nın asırlar öncesine uzanan kültürel zenginliğini ve medeniyetler arasındaki hoşgörü yaklaşımını dünyaya tanıtan Antakya Medeniyetler Korosu’na verildi

07 Aralık 2023 16:25
Çiğdem Akbayrak

T24 Haber Merkezi

Aydın Doğan Vakfı tarafından, 1996 yılından bu yana her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi veya kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen 27. Aydın Doğan Ödülü’nü kazanan Antakya Medeniyetler Korosu için 6 Aralık akşamı Hilton İstanbul Bosphorus’ta bir tören düzenlendi. İş, sanat, siyaset ve medya dünyasından birçok davetlinin katıldığı törende, 27. Aydın Doğan Ödülü Antakya Medeniyetler Korosu adına Koro Şefi Yılmaz Özfırat’a, İstanbul Valisi Davut Gül ve Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan  tarafından takdim edildi.

Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan-Koro Şefi Yılmaz Özfırat- İstanbul Valisi Davut Gül

Törende bir konuşma yapan Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları söyledi:

“Aydın Doğan Ödülü, ülkemizde bilim, fen, kültür, sanat alanlarında yaptıkları çalışmalarla toplumsal hayatta fark yaratmış, ardında silinmez izler bırakmış kişi ve kurumlara takdir ve minnetimizin bir ifadesi. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ülkenin insanî ve toplumsal gelişiminde, kalkınmasında, bilim ve fen kadar, kültür ve sanatın da büyük role sahip olduğuna işaret eden kurucu felsefesi, bu ödüle de rehberlik ediyor. Cumhuriyetimizin kıvançla kutladığımız 100. Yılında bunu daha iyi anlıyor; daha aydınlık bir gelecek, daha mutlu bir toplum için eğitim, sanat, kültür ve bilim odağında yaptığımız faaliyetlerle toplumumuza fayda sağlamaya devam ediyoruz. Aydın Doğan Vakfı olarak bu Ödülü sunmaktaki en temel amaçlarımızdan biri değerli kişi ve kurumların başarılarıyla, ülkemizin parlak geleceğini inşa edeceğine inandığımız gençlere örnek olmak, motivasyon vermek, onları cesaretlendirmek…

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ

Bu yıl da yine böyle bir kuruma, Antakya Medeniyetler Korosu’na Aydın Doğan Ödülü’nü takdim edecek olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Antakya Medeniyetler Korosu, dinleyicileriyle ortak duygularda buluşmayı; dünyanın neresinde olursa olsun acıları-mutlulukları, sevinçleri-kederleri ortak kılmayı büyük hünerle başaran bir girişim. Bu koro, kökü bizim topraklarımızda olan değerleri, birbirinden güzel ezgileri tüm yalınlığıyla sunuyor. Okudukları farklı kültürlere ait ilahiler, halk şarkıları ve türkülerle Türkiye medeniyetini yansıtan bir ayna görevi görüyor. Üç semavi dinin kültürüne ait hisleri, duygusal hayatın güçlü bir aracı olan müzikle ifade ediyor. Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Asırlık Değerleri ve Medeniyeti temsil eden bu yüce Koro’ya 27. Aydın Doğan Ödülü’nü taktim etmekten mutluluk duyuyoruz. Hayatın müziğini bize yaşatan, Şef ve tüm koro üyelerini can-ı yürekten kutluyor ve medeniyetlerimizin sesini dünyaya duyurmaya devam etmelerini diliyorum”

Geceye, İstanbul Valisi Davut Gül ve eşi Gülden Gül, Berna Yılmaz, Altan Öymen, Cavit Kavak, Namık Kemal Zeybek, Füsun-Ekmeleddin İhsanoğlu, Ümit-Cem Boyner, Ayşen-Hüsnü Özyeğin, Ali Sabancı, Hayırlı Sabancı, Emine Özilhan, Alev-Halis Komili, Ömer Aras, Yasemin-Sedat Aloğlu, Ayşe İnci-Erol Bilecik gibi iş, sanat, siyaset ve medya dünyasından isimler katıldı.

Ödül töreninin ardından mini bir konser veren Antakya Medeniyetler Korosu, depremlerde kaybettikleri arkadaşları anısına şarkılar seslendirdi. Koronun şefliğini üstlenen Yılmaz Özfırat, yaptığı konuşmada, Aydın Doğan Ödülü’nü almaktan onur duyduklarını dile gitirdi ve teşekkür etti.

Antakya Medeniyetler Korosu

Antakya Medeniyetler Korosu

Antakya Medeniyetler Korosu, 2008 yılında Hatay’da kurulmuştur. 3 semavi dine ve 6 farklı medeniyete mensup 100 kadın-100 erkek toplamda 200 üyeden oluşmaktadır.

Dernek üyeleri arasında; imam, papaz, öğretmen, avukat, esnaf, mühendis, doktor, öğrenci ve ev hanımı gibi çeşitli meslek ve sosyal gruplardan kişiler bulunmaktadır. 

Yılmaz Özfırat’ın şefliğini yaptığı koro, ‘Barış, hoşgörü, kardeşlik ve sevgi mesajları vermek üzere kurulmuştur. Koronun mensupları, samimiyet duygularıyla birbirlerinin ilahilerini ve halk şarkılarını seslendirmektedir. Kökü bizim topraklarımızda olan değerleri, birbirinden güzel ezgileri tüm yalınlığıyla sunan koro, okudukları farklı kültürlere ait ilahiler, halk şarkıları ve türkülerle Türkiye'nin medeniyetler zenginliğini yansıtan bir ayna görevi görmektedir.

Antakya Medeniyetler Korosu bugüne kadar farklı platformlarda, farklı ülke ve şehirlerde 2.000’nin üzerinde konser vermiştir. New York’ta BM Güvenlik Kurulu Üyelerine, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu Binası’nda Parlamento Üyelerine ve Dolmabahçe Sarayı’nda AB Misyon Üyelerine konserler vererek uluslararası platformda görünürlüğünü artırmıştır. 

Antakya Medeniyetler Korosu, birçok ödüle layık görülmekle beraber 2012 yılında Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterilmiştir.

Aydın Doğan Ödülü hakkında

Aydın Doğan Vakfı tarafından, Vakfın Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan adına 27 yıldır verilen Aydın Doğan Ödülü, kültür, sanat, edebiyat, bilim alanında dünya çapında örnek çalışmalar yapan kurumları veya kişileri ödüllendirmek amacını taşıyor. Vakfın da temel amaçlarından olan, gelecek kuşakları eğitmek ve onlara örnek olacak başarıları özendirmeyi de kriterleri arasında yer veren Aydın Doğan Ödülü, bu nedenle çeşitli alanlardaki özverili çalışmaları, yaratılan birikimi ve bu birikimin gelecek kuşaklara aktarılmasını da önemsiyor.

Geçmişten günümüze Aydın Doğan Ödülü

1) 1997 Aydın Doğan Ödülü: Roman Adalet Ağaoğlu

2) 1998 Aydın Doğan Ödülü: Sosyal ve Beşeri Bilimler Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar

3) 1999 Aydın Doğan Ödülü: Görsel Sanatlar Ara Güler

4) 2000 Aydın Doğan Ödülü: Şiir Melih Cevdet Anday

5) 2001 Aydın Doğan Ödülü: Tarih Prof. Dr. İlber Ortaylı

6) 2002 Aydın Doğan Ödülü: Klasik Batı Müziği Ankara Devlet Konservatuarı

7) 2003 Aydın Doğan Ödülü: Arkeoloji Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu

Hizmet Ödülü:Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü 

8) 2004 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Yücel Paşmakçı  

 Hizmet Ödülü: İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Folklor Kurumu

9) 2005 Aydın Doğan Ödülü: Kent Mimarisi, Kent Dokusu

 İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi ve Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Projeleri

10) 2006 Aydın Doğan Ödülü: Resim Adnan Varınca

11) 2007 Aydın Doğan Ödülü: Moda Tasarımı Özlem Süer ve Ümit Ünal

12) 2008 Aydın Doğan Ödülü: Heykel Seyhun Topuz

13) 2009 Aydın Doğan Ödülü: Tiyatro Genco Erkal            

14) 2010 Aydın Doğan Ödülü: Sinema Nuri Bilge Ceylan  

15) 2011 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Mehmet Özbek

Hizmet Ödülü: Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı      

16) 2012 Aydın Doğan Ödülü: Öykü Selim İleri       

17) 2013 Aydın Doğan Ödülü: Türk Müziği Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı    

18) 2014 Aydın Doğan Ödülü: Fotoğraf Ozan Sağdıç

Hizmet Ödülü: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf Bölümü      

19) 2015 Aydın Doğan Ödülü: Roman Orhan Pamuk            

20) 2016 Aydın Doğan Ödülü T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)               

21) 2017 Aydın Doğan Ödülü: Resim Neş’e Erdok  

22) 2018 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Arif Sağ                            

23) 2019 Aydın Doğan Ödülü: Sinema Şener Şen   

24) 2020 Aydın Doğan Ödülü: Deprem Araştırmaları İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü

25) 2021 Aydın Doğan Ödülü: Sağlık Bilimi Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin       

26) 2022 Aydın Doğan Ödülü: Seramik Sanatı Alev Ebüzziya

27) 2023 Aydın Doğan Ödülü: Koro Müziği Antakya Medeniyetler Koros