Kültür-Sanat

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu

Han'ın eserleri arasında The Vegetarian, The White Book, Human Acts ve Greek Lessons gibi dünyaca bilinen romanları yer alıyor

10 Ekim 2024 14:16

T24 Haber Merkezi

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nü "şiirsel düzyazısı nedeniyle" Güney Koreli roman yazarı Han Kang kazandı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen isim İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Mats Malm tarafından açıklandı.

Açıklamaya göre, "tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı" nedeniyle Güney Koreli roman yazarı Han Kang, bu ödüle layık görüldü.

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi olan Han'ın diğer eserleri arasında ise The Vegetarian, The White Book, Human Acts ve Greek Lessons gibi dünyaca bilinen romanları yer alıyor.

TIKLAYIN | Eylül Görmüş: Kâğıt kesiği gibi içe işleyen, yumruk gibi vuran metinlerin yazarı Han Kang 

Han Kang
Mats Malm

Han Kang kimdir?

Han Kang, 1970'te Gwangju'da doğdu. 10 yaşından itibaren ise ailesinin taşındığı başkent Seul'un Suyuri bölgesinde büyüdü. Güney Kore'nin en iyi üniversitelerinden biri olarak bilinen Yonsei Üniversitesi'nde Kore Dili ve Edebiyatı okuyan Han, ilk edebi çıkışını 1993'te "Edebiyat ve Toplum" dergisinde yayımladığı beş şiirle yaptı.

Han, "Kırmızı Çapa" ile "1994 Seul Shinmun Bahar Edebiyat Yarışması'nı" kazanarak romancılık kariyerine başladı. "Yeosu" isimli ilk kısa öykü derlemesini 1995 yılında yayımlayan Han, Kore Sanat Konseyi'nin desteğiyle 1998'de 3 ay boyunca Iowa Üniversitesi Uluslararası Yazarlık Programı'na katıldı.

Yayınları arasında kısa öykü ve şiir derlemeleri bulunan Han çok sayıda ulusal ve uluslararası edebiyat ödülüne layık görüldü.

Yazar, çalışmalarında "ataerkillik, şiddet, keder ve insanlık" temalarını çeşitli şekillerde irdeledi.

Han, 2007'de kaleme aldığı "The Vegetarian" romanıyla 2016'da Uluslararası Man Booker Ödülü'nün sahibi oldu.

Yazar, İtalya, İspanya ve Fransa'da da çeşitli edebiyat ödüllerine layık görülürken, 2019'da Norveç'te "Geleceğin Kütüphanesi" projesi için 5. yazar olarak seçildi. Bu kapsamda yazarın "Dear Son, My Beloved" isimli romanı 2114'te yayınlanması planlanan tarihe kadar Oslo'daki Deichman Kütüphanesi'nde tutulacak.

Yazarın, Vejetaryen ve Çocuk Geliyor isimli romanları, Türkçe'ye de çevrildi.

1999 yılında “Baby Buddha” romanı ile Kültür Bakanlığı 2000 Bugünün Genç Sanatçı Ödülü,

2005 yılında “Mongol Spot” ile YiSang Edebiyat Ödülü,

2010 yılında Rüzgâr ile Dongri Edebiyat Ödülü,

2014 yılında İnsan Kardeşlerile Manhae Edebiyat Ödülü,

2016 yılında Vejetaryen ile Man Booker Uluslararası Ödülü,

2017 yılında Atti umani (Human Acts) İtalya'da Malaparte Ödülü kazandı.

 


TIKLAYIN | 2024 Nobel Fizik Ödülü'nü "makine öğrenimi" çalışmalarından dolayı Hopfield ve Hinton kazandı

TIKLAYIN | 2024 Nobel Tıp Ödülü'nün sahipleri belli oldu

TIKLAYIN | 2024 Nobel Kimya Ödülü'nü David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kazandı

TIKLAYIN | İşte Nobel Ödülleri'nin tarihçesi ve istatistikleri: Kazanan Türkler kimler; hangi isimler iki kez ödül aldı?

Nobel Ödülleri hakkında

İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine ölümünden sonra 9 Haziran 1900'de kurulan Nobel Vakfının insanlığa hizmette bulunanlara verdiği ödüller, dünyada en saygın ödüller olarak kabul ediliyor.

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp olmak üzere 5 dalda en başarılı kabul edilen kişiler veya kuruluşlara veriliyor.

Bunlara ek olarak, Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankasının Alfred Nobel'in anısına ekonomi dalında da ödül verilmesini kararlaştırmasıyla, ilk kez 1969'da verildi.

Nobel Ödülleri, her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine teslim ediliyor.

Öte yandan ödüllerin 1901'deki başlangıcından bu yana verilmediği birkaç yıl oldu. Toplamda 49 defa yapılan ödül iptallerinin çoğu Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında gerçekleşti.

Ödül törenleri, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021'de de yapılamamıştı.

 

Ödülü kazanan Türkler

Nobel ödülünü bugüne kadar iki Türk kazandı.

Yazar Orhan Pamuk, 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu. Edebiyat dünyasına önemli katkıları olan Pamuk'un, 100'ü aşkın ülkede yayımlanan kitapları 60'dan fazla dile çevrildi.

DNA tamiri ve hücre döngüsü gibi alanlarda uzmanlaşan Türk bilim insanı Aziz Sancar, 2015'te DNA onarımı ile ilgili çalışmaları nedeniyle Tomas Lindahl ve Paul Modrich ile kimya dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.


 

"Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'