T24 Dış Haberler
Yıllık küresel sıcaklık, sanayi öncesi dönemin 1,6 santigrat derece üzerine çıkarak daha önce deneyimlenmemiş bir seviyeye ulaştı. Bu seviye, aynı zamanda rekor derecede sıcak bir yıl olan 2023'e göre 0,1 santigrat derecelik bir artışı ifade ediyor ve 2015 yılında imzalanan Paris Anlaşması’nın 1,5 derece eşiğinin aşıldığı anlamına geliyor.
Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin (C3S) verilerine göre, 2024 yılında ortalama sıcak, sanayi öncesi seviyenin 1,6 derece üzerine çıktı. Paris Anlaşması’nın 1,5 derecelik hedefinin aşılmasında fosil yakıtların, kömür, petrol, doğalgazın kullanımına dikkat çekildi.
Her yıl son 10 yılın en sıcak yılı
Paris Anlaşması’nın 1,5 derecelik hedefi, 10 ila 20 yıllık bir zaman dilimi için konulmuş durumda. Dolayısıyla bu seviyenin üzerindeki tek bir yıl, nihaî hedefin kaçırıldığı anlamına gelmiyor. Ancak bu, iklim krizi konusundaki aciliyetin şiddetlendiğini gösteriyor. Fakat geçen 10 yıldaki her yıl, 1850’den beri tarihin en sıcak 10 yılından biri oldu.
C3S Direktör Yardımcısı Dr. Samantha Burgess, "Paris Anlaşması sınırı olan 1.5 santigrat derecellik uzun vadeli ortalamayı aşma olasılığımız son derece yüksek" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu yüksek küresel sıcaklıklar, 2024'teki rekor küresel atmosferik su buharı seviyeleriyle birleştiğinde, benzeri görülmemiş sıcak hava dalgaları ve şiddetli yağış olayları anlamına geliyor ve milyonlarca insan için sefalete neden oluyor."
Dubai zirvesi hedeflerinin çok uzağındayız
2024’te karbon emisyonlarının yeni bir rekor kırdığının belirlenmesi bekleniyor. Dubai’de 2023 yılında yapılan BM İklim Konferansı (COP28) sırasında ülkelerin taahhüt ettiği fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda bir ilerleme sağlanamamış gibi görünüyor. Oysa Avrupa Birliği’nin araştırmasına göre küresel sıcaklığı 1,5 santigrat derece sınırlayabilmek için fosil yakıt emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 45 oranında düşmesi gerekiyor. Eğer fosil yakıt kullanımı sınırlandırılamazsa dünya, yüzyılın sonuna kadar 2.7 derecelik bir küresel ısınma riskiyle karşı karşıya.
“Hayatınızın geri kalanında her yıl en sıcak yıl olacak”
İklim krizi, aşırı hava olaylarının görülmesi olasılığını artırıyor. Çok sık görülen sıcak hava dalgaları, daha şiddetli kuraklık ve orman yangınlarıyla birlikte son dönemde dünyanın dört bir yanında etkili oluyor.
ABD'deki Texas A&M Üniversitesi'nde iklim bilimci olan Prof Andrew Dessler, “Hayatınızın geri kalanında her yıl kayıtlara geçen en sıcak yıllardan biri olacak. Bu da 2024 yılının bu yüzyılın en soğuk yılları arasında yer alacağı anlamına geliyor. Tadını çıkarın” ifadeleriyle dünyayı bekleyen tehlikenin altını çizdi.
Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye'de opera sanatçısı olmayı anlattı |