Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki başkanlarından Burhan Felek adına düzenlenen Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri'ne değer bulunan 20 gazeteci 6 Kasım 2023 Pazartesi günü düzenlenen törende ödüllerini aldı.
Türk Basınının önde gelen kalemlerinden ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından Burhan Felek adına düzenlenen Basın Hizmet Ödülleri Töreni 6 Kasım 2023 Pazartesi günü 14.00’de TGC Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yaptığı tören Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen gazetecilerin anısına saygı duruşuyla başladı.
Turgay Olcayto: Burhan felek değerli bir yazın insanıydı
Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek’i ölümünün 41. yılında saygıyla, özlemle anıyoruz” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti:
“Yazın dünyasındaki renkli kişiliğiyle Burhan Felek Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurumsal olarak gelişmesine de büyük katkılarda bulunmuş ve bu hizmetini 26 yıl boyunca sürdürerek insan yönetmedeki ustalığını da ortaya koymuştur. Burhan Felek adına konulan Basın Hizmet Ödülleri de önceki başkanımızın basın topluluğuna getirdiği değerli hizmetler dikkate alınarak 1983’te dönemin yönetim kurulu tarafından ihdas edildi. Bu zorlu bir ödüldür. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ni en çok 20 kişiye dağıtılmasını öngördüğü ödüller için oluşturulan Seçici Kurul gerçekten titiz bir çalışma yapıyor. Bu yıl da Seçici Kurul 51 aday arasından 20 gazeteciyi ödüllendirirken gerçekten çok zorlandı. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görülen meslektaşlarımızı bir kez daha yürekten kutluyorum. Politikadan spora dek hemen her konuda yazdığı yazılarda ustalığını kanıtlamış değerlibir yazın insanıydı. İronik bir üslupla kaleme aldığı günlük yazıları keyifle okunurdu. Halkın nabzını tutmaktaki başarısı özellikle günlük mizah yazılarına yansır. Belki de onun yazılarının bugün bile keyifle okunur olması bu özelliğinden kaynaklanıyor. Başkanlığı döneminde Türk siyasi yaşamı her zaman olduğu gibi çalkantılıydı. Darbeler vardı. Basına yönelik baskılar vardı. Burhan Felek her şeye rağmen gemisini fırtınalı sulardan geçirmeyi bildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne hem kişisel saygınlığını hem de kurumsal saygınlığının damgasını vurarak gemiyi sakince limana yanaştırdı. 82 yılında öldüğünde ardında üye sayısı artmış nitelikli gazetecilerden oluşan sağlam temelli bir miras bırakmıştır.”
Okşan Atasoy: Gazetecilik zamanın arkasında kalırsa bayatlayacağına inanırdı
Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi ve Burhan Felek’in yeğeni Okşan Atasoy da açılış töreninde bir konuşma yaptı:
“Ustalarım, kıymetli gazeteciler, öncelikle sizi yürekten alkışlamak istiyorum. İyi ki varsınız bugün, sizin gününüz. Burhan Felek 19 yaşında başlıyor gazeteciliğe. İlk yazısı da politik bir yazı, korkuyor ama yazıyor. Yazı yazmak için üslubun iyi kullanılması gerektiğine inanırdı. Üslup doğru kullanılırsa insanlar her şeyi yazabilirler. Gazetecilerin zamanın önünde gitmesi gerektiğini söylüyor Abdi İpekçi ile yaptığı bir röportajda. Gazetecilik zamanın arkasında kalırsa bayatlar diye düşünüyor. Tüm ödül alan meslektaşlarımızı kutluyorum.”
Bu yıl 20 gazeteci ödül aldı
Adnan Özyalçıner, Arif Esen, Ayşegül Dora, Esat Yılmaer, Hüseyin Irmak, Mesude Erşan, Sibel Güneş, Turgay Olcayto ve Vahap Munyar’dan oluşan Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Seçici Kurulu bu yıl 20 gazeteciye ödül verdi.
70 yaşından gün alan ve meslekte 50 yılını tamamlayan Akın Kamacıoğlu, Bedri Kayabal, Dilek Beyin, Erkan Yiğit, Fikret Helvacıoğlu, Güneş Uğurlu, İskender Özsoy, Kemal Önder, Leyla İsmier Özcengiz, Mehmet Komşu, Muammer Elveren, Necat Aşkın, Nedret Çatay, Nezih Akkutay, Önder Balıkçı, Reha Öz, Solmaz Serdaroğlu, Şansal Büyüka, Tevfik Dalgıç ve Yalçın Doğan 2023 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne değer görüldü.
Ödül kazanan gazeteciler duygularını meslektaşlarıyla paylaştı
Akın Kamacıoğlu: “İyi ki bu dönemde mesleğimi yapmıyorum. Hoş zaten yapamazdım.”
Kamacıoğlu ödülünü TGC önceki Denetim Kurulu Üyesi Ercüment Erkul’dan aldı.
Bedri Kayabal: ”Beni bu ödüle layık görülen bütün meslektaşlarıma canı gönülden kutluyorum”
Kayabal’’ın Ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto verdi.
Erkan Yiğit: “1970’li yılların başında daha çok yeni bir gazeteci iken Cemiyetimizin yarışmasında haber dalında birinci olmuştum. Ödülümü üniversiteden de hocamız rahmetli Burhan Felek’in elinden aldım. Bana ‘aferin Erkan’ demişti. Şimdi 50 yılı aşkın bir süre sonra hocamın adına düzenlenen bu ödülü alma gururunu yaşıyorum. Layık gören jüri üyelerine ve Cemiyetimize teşekkür ederim. Mesleğimizin ilk yıllarında birkaç kilometrelik bu alanda Babıali adı altında Türkiye’nin kalbi atardı. Babıali taşındı, basının adı medya oldu. Bu güzel belde şimdi halıcı ve kuyumcu dükkanları ile dolu. Sadece bu köşedeki çocukluğumuzdan beri bildiğimiz TGC’nin binası var. İnşallah o uzun yaşar.”
Yiğit ödülünü TGC Denetim Kurulu Başkanı Mustafa Bakacak’tan aldı.
Fikret Helvacıoğlu: “Ödül almaktan mutlu oldum, hele hele bu ödül Türk medyasına adını altın harflerle yazdıran Burhan Felek ismini taşıdığı için daha da mutlu oldum, gururlandım. Ama bu ödülü alırken içim buruk. Son yıllarda basın, medya yozlaştırılırken gerçek gazetecilerin susturulmak istendiği bir dönemi yaşıyoruz. Bildiğim tek şey; demokrasinin ancak ve ancak düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki basın özgürlüğü ile gerçekleşeceğidir.”
Helvacıoğlu’nün ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk verdi.
Güneş Uğurlu: “Demokrasilerde, kamuoyunun özgürce oluşabilmesi için, tarafsız, özgür bağımsız bir basının gerekliliği tartışılmaz. Bu gerekliliğin, yerine getirilmesi için büyük özveri ve gayret gösteren, tüm basın mensuplarına, buradan, saygılar sunuyorum. Ülkemizin, bugün içinde bulunduğu, hukuk dışı, siyasi baskılar altında gayretlerinin, değer biçilmez olduğunu düşünüyorum. Anayasanın, hukukun, tekrar egemen olduğu bir döneme kısa zamanda, yeniden kavuşulmasını umuyorum.”
Uğurlu ödülünü PEN Yazarlar Derneği 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan’dan aldı.
İskender Özsoy: “Bana harf değil, harfleri öğreten ustam rahmetli Ahmet Güner Elgin’e, bana Bizim Gazete’nin kapısın açan rahmetli Nail Güreli’ye ve meslektaş olmanın ötesinde askerlik arkadaşım Engin Köklüçınar’a da teşekkür ederim. Bir teşekkürüm de rahmetli Orhan Erinç’le Turgay Olcayto’ya. İkisi de kaprislerime sabırla katlandı. Özlediğimiz özgür günleri görebilmek umuduyla bu ödülü kabul ediyor ve kendime armağan ediyorum.”
Özsoy’a ödülünü Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Sekreteri Engin Köklüçınar verdi.
Kemal Önder: "Meslek hayatımın bu son ödülünü bana layık gören üyelerine çok çok teşekkür ederim."
Önder’e ödülünü TGC Sosyal İşler Komisyonu ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri Seçici Kurul üyesi Hüseyin Irmak verdi.
Muammer Elveren: “Emekli olduktan sonra bizleri hatırlayıp bu ödülle onurlandıran Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimine kalpten teşekkür ediyorum.”
Muammer Elveren’in ödülünü gazeteci-yazar Okşan Atasoy verdi.
Necat Aşkın: “Ustamız kendisiyle aynı yıl doğmuş olan Heidegger'in yapmak istediğinden çok daha fazlasını, yağlı güreşle, futbolla, Felek soyadını alarak, Don Camillo çevirisinin zamanını ayarlayarak yapmış, Burhan Felek çağını açmıştı. Bu çağı Tanpınar'ın adını koyduğu sessizlik komplosuna kurban etmek suçtur. Bu suça ortak olamayız. Üzerimize düşeni bugünden başlayarak yapmak durumundayız.”
Aşkın’ın ödülünü Denetim Kurulu Üyesi Ali Yüksel verdi.
Nedret Çatay: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Cumhuriyetimizin en köklü kuruluşlarından biri. İletişim meslek hayatına adım atışımın 50. yılında, gençlik yıllarımda makalelerini okuyarak ilk aydınlanma ışıklarını aldığım duayen gazeteci Burhan Felek adına düzenlenen bu çok özel ödüle layık görülmek tarifsiz bir onur.”
Çatay, ödülünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’ten aldı.
Nezih Akkutay: “Geriye baktığımda gazeteciliğin güzel yıllarını yaşamışım. İstanbul'da bana göre bu mesleğin en zevkli dalı olan muhabirliği yaptım. Hürriyet'in kuruluşunda Sedat Simavi'nin yanında olan Tahsin Öztin, Hasan Bedrettin, Rahmi Karaca, Hikmet Bil gibi ustalarla aynı çatı altında çalıştım. Bütün bu güzellikler gazeteci ve gazeteye yatırım yapan, masraftan kaçınmayan patron ve yöneticiler sayesinde yaşandı. Sonra ticari kazancın ön plana çıktığı bir dönem başladı. Bir büyüğümüzün şöyle bir sözünü hatırlarım. ‘Bir gazeteyi idari kesim yönetmeye başladığı zaman o gazete batmaya mahkûmdur’. Bu tespitin ne kadar doğru olduğunu günümüzde görüyoruz.”
Akkutay’a ödülünü TGC Balotaj Kurulu Başkanı Mesude Erşan verdi.
Önder Balıkçı: “1972 yılından beri gazetecilik yapıyorum, ilkokul yıllarından beri hayalim gazeteci olmaktı. Bu hayalin peşinden koştum. Burhan Felek Ödülü’ne değer bulunacağımı o yıllarda tabii ki hiç düşünmüyordum. Benim için çok değerli bir isim. Beni bu ödüle değer gören seçici kurula, Cemiyetimize çok teşekkür ediyorum. Bu değerli ödülü, kızıma ve torunuma armağan olarak bırakacağım. İyi ki gazeteci olmuşum.”
Balıkçı ödülünü Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner’den aldı.
Şansal Büyüka: “Türk basınının anıt ismi Burhan Felek adına ödül almaktan gerçekten çok mutluyum. Çok gururluyum, başkanıma, Cemiyetimin değerli yönetim kuruluna ve seçici kuruluna bu ödül için şükranlarımı sunuyorum.”
Büyüka ödülünü TGC Genel Saymanı İhsan Yılmaz’dan aldı.
Yalçın Doğan: “Günümüzde yazılı ve görsel basın tarihin en ağır baskısı altındadır. İktidardan yana olmadıkları, gazeteciliğin evrensel ilkelerine sadık kalarak, mesleğe duydukları saygıyı korudukları için işlerinden atılan binlerce gazeteci meslektaşımın durumu bir başka yaradır. Böyle bir dönemde aldığım Burhan Felek Hizmet Ödülü’nü hiç uğruna hapis yatan değerli meslektaşlarıma adıyorum.”
Yalçın Doğan ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto ve Onur Kurulu Başkanı Altan Öymen’den aldı.
Ödüle değer görülen Dilek Beyin, Mehmet Komşu, Reha Öz, Solmaz Serdaroğlu ve Tevfik Dalgıç İstanbul dışında olduklarından törene katılamadılar.
Burhan Felek'le anısını anlattı
Törende ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne 50 yıl hizmet veren İdare Müdürü Cem Çapanoğlu’na görevinden ayrılması nedeniyle TGC Başkanı Turgay Olcayto ve Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Kani Atmaca birer şükran plaketi sundu. Cem Çapanoğlu plaketleri alırken şöyle konuştu:
"50 yıl süreyle ikinci ailem olarak gördüğüm TGC yöneticilerine, üyelerine ve çalışma arkadaşlarıma, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu üyelerine huzurunuzda teşekkür ediyorum. 1974 yılının şubat ayında cemiyette çalışmam teklif edildiğinde Burhan Felek beni görmek istedi. İçeri girdim elini öptüm. Burhan Felek yönetim kurulu üyelerine dönerek dedi ki, 'Allah insana neleri nasip ediyor. Cem’in dedesinin arkadaşıyım. Babası yakın arkadaşım. Cem Çapanoğlu'nun da başkanı oldum' dedi. Hepinize yürekten teşekkür ediyorum saygılarımla."
Törenin medya takip sponsorluğunu Dijital Basın üstlendi. Tören toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.