Medya

20 gazeteci, 16 günlük eğitim, yeni haber projeleri için maddi destek; NewsLabTurkey Akademi 2020 programı için başvurular başladı

20 Eylül 2019 16:45

Türkiye gazetecilik endüstrisindeki kurumsal ve bireysel aktörlere ve geleceğin gazetecilerine  gazetecilik pratikleri konusunda eğitim vermek ve onları alandaki gelişmelerden haberdar etmek amacıyla kurulan NewsLabTurkey, 2020 yılında sektörden ve akademiden eğitmenler eşliğinde 16 gün sürecek program kapsamında 20 gazetecinin eğitileceği bir program düzenliyor.

Serbest çalışan, mezun ya da kariyerinin henüz başındaki gazetecilerin yeteneklerini artırarak haber endüstrisinin gelecekteki liderleri olmalarını hedefleyen ve The Guardian Foundation tarafından desteklenen NewsLabTurkey Akademi’de amaç katılımcılara uluslararası standartta medya becerileri edindirmek ve kendi haber projelerini kurmak için onlara mini ödeneklerle katkı sağlamak. 

Geliştirilen eğitim programı yalnızca gazetecilik becerileri, trendleri yahut gazetecilik etiğini değil; gazeteciliğin değişen günümüz koşullarında işlevsel olabilecek iş modelleri ile girişimcilik konularını da içeriyor ve ileride de sürdürülebilir pratikleri katılımcılarına benimsetmeyi amaçlıyor. Program 2020 Ocak ayının sonundan başlayarak bahar döneminde 8 hafta sonu boyunca İstanbul’da donanımlı eğitmenler ve gazeteciler eşliğinde gerçekleşecek.

Hangi dersler var?

Eğitim, içerik üretimi, iş modelleri ile hukuk ve etik olmak üzere üç ana temayı kapsıyor. Bu kapsamda verilecek derslerin listesi ise şöyle:

İçerik üretimi: Mobil gazetecilik, veri gazeteciliği, podcast ve radyo yapımcılığı, haber yazımı, TV ve radyo için sunuculuk, WordPress ve web tasarım geliştirme, uygulama pazarına ve sohbet botlarına giriş, dijital güvenlik, e-bülten üretimi, profesyonel video düzenleme, fotoğraf.

İş ve gelir modelleri: Haber odası ve STK kurmak: Bir giriş, haber medyası için iş modelleri, kitle oluşturma ve kitle fonlaması, arama motoru optimizasyonu ve içerik yönetimi, platformlar ve web siteleri için dijital reklam, haber formatları için yeni fikirler.

Hukuk ve etik: Gazetecilik ve hukuk, haber medyasında kutuplaşma ve nefret diliyle savaşmak, sosyal ağlarda yalan haberle savaşmak.

Katılımcılara uzman desteği

Her bir öğrenci sunmuş olduğu proje fikri hakkında uzman olan bir danışman ile çalışarak projesinin gerekliliklerini yerine getirebilmesi için uzman desteği alacak. 

Jüri tarafından başvuruları kabul edilen projelere, başarıya ulaşmalarını desteklemek ve üretim süreçlerinde harcanan temel masraflar konusunda yardımcı olmak için ödenekler verilecek. Ödenek 7.000 TL civarında olacak fakat her bir proje için ihtiyaçlara göre belirlenecek. Ödenek taksitler hâlinde katılımcılara ödenecek ve teklif edilen bütçeye göre değişiklik gösterebilecek. Eğer aynı proje üzerinde çalışan birden fazla katılımcı kabul alırsa, katılımcı sayısına göre bütçenin miktarı da artacak.

Kimler başvurabilir?

Serbest çalışanlar, mezunlar ve kariyerinin başındaki gazeteciler, ve yahut gazetecilikle iş ya da ticaret kolu olarak ilgilenenler; gazetecilik ve haber üzerine deneyimi olanlar (üniversitede gazetecilik eğitimi almış olmak zorunlu değil); bir haber projesi ya da bir haber ürünü fikri olanlar; ocak ayının sonundan başlayarak 8 hafta sonu boyunca İstanbul’daki eğitimlerin tamamına katılabilecek olanlar eğitime başvurabilir. Başvurular akademisyenler ve gazetecilerden oluşan tarafsız bir seçici komite tarafından değerlendirilecek.

Başvurular nasıl yapılacak?

Katılmak isteyenlerin buraya tıklayarak da veya newslabturkey.org/akademi adresinden indirebilecekleri başvuru formunu eksiksiz doldurarak CV’leriyle birlikte akademi@newslabturkey.org adresine 20 Ekim 23:59 tarihine kadar göndermeleri gerekiyor. Başvurular jüri tarafından değerlendirilecek. Başvuru sahiplerinden bazıları ile Skype görüşmesi yapılmak üzere iletişime geçilebileceği belirtilirken değerlendirme sonucu başarılı olan adaylarla 11 Aralık tarihinde iletişime geçileceği ifade edildi.