Kültür-Sanat

11. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başlıyor

Festival kapsamında, dünya çapında 500'ü aşan başvuru arasından seçilen, 20'den fazla ülkeden 35 belgesel izleyicilerle buluşacak

09 Ekim 2024 09:50

T24 Kültür Sanat

11. Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali bugün başlıyor. Festival, 9-13 Ekim tarihleri arasında sürecek.

Festival kapsamında, dünya çapında 500'ü aşan başvuru arasından seçilen, 20'den fazla ülkeden 35 belgesel izleyicilerle buluşacak.

Fethi Kayaalp Büyük ödülü için yarışacak Ana Yarışma kategorisinde 1'i Türkiye'den 11 film bulunuyor. Aralarında aktivist, insan hakları uzmanı, tarihçi, yazar, akademisyen, gazeteci, festival kurucusu isimlerin de bulunduğu jüri, Rûken Tekeş, Simon El Habre, Mafalda Ade, Eleonora Isunza, Katharina Weingartner'dan oluşuyor.

Bir trafik kazasında hayatını kaybeden Naci Güçhan'ın adını taşıyan kategori ise öğrenci belgesellerini desteklemek için oluşturuldu. Kategoride biri Türkiye'den, 6 film yarışıyor. Filmleri Sonay Ban ve Mattia de Virgiliis değerlendirecek.

Bu yılki ödüllere, ilk kez müzik ve ses konusu da eklendi. Belgesel filmde sesin/müziğin işlevi, görüntü ve ses arasındaki etkileşimin önemi değerlendirilerek En İyi Belgesel Müziği dalında, İdil Schneider-Bulut adına bir ödül verilecek. Bu kategorinin jürisi, Bruno Schneider, Alper Maral ve Can Azbazdar'dan oluşuyor. 

Festivalde ayrıca ön jürinin final seçkisine alamadığı halde çok mutlaka izleyiciyle buluşturmak istediği 12 belgesel 'Panorama' kategorisinde izleyiciyle buluşacak. Özel Gösterimler kategorisinde yer alan yapımlar ise festivalde yarışmayacak. 

Bu sene de ücretsiz yapılan etkinlikte film gösterimlerinin yanı sıra ekolojik kaygılara odaklanan tartışmalar, paneller ve toplantılar da yer alacak.