Seçim 2024

Van mazbatası YSK kararıyla DEM adayı Abdullah Zeydan'a verilecek: "Kürt kentlerinde, Türkiye'nin batısında adaleti sahiplendiniz"

Demirtaş'ın da cezaevinden gönderdiği mektupla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendiği mazbata kararı, birçok kentte de büyük protestolara neden olmuştu

03 Nisan 2024 18:47

Güncelleme: 04 Nisan 2024 02:28

T24 Haber Merkezi

Yüksek Seçim Kurulu, itiraz üzerine Van İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırarak Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti. İlgili karar Kurul'da 4'e karşı 7 oyla alındı. Karar onlarca kentte coşkuyla karşılanırken, Van'da akşam saatlerinde yapılan kutlamalarda konuşan Zeydan, "Bütün Kürt kentlerinde, Türkiye'nin batısında adaleti, hukuku sahiplenen, siyasi kumpasla milletin iradesine çökmeye çalışanlara karşı hukuku savundunuz. Van halkı bütün baskılara rağmen Kürt halkının nasıl bir onura ve iradeye sahip olduğunu bütün dünyaya gösterdi. Artık bütün kentlerimizi birlikte yönetme zamanı" dedi.

T24'ün edindiği bilgilere göre, Ankara ve İstanbul’dan yaklaşık 600 polisin havayoluyla kente getirildiği öğrenildi. Van'a gelen Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanı Maksut Yüksek ise gelişmeleri yerinde izleyip Ankara’ya aktarmaya başladı.

31 Mart'taki yerel seçimde Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine dün geri alınmıştı. Van İl Seçim Kurulu, Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesini kararlaştırmıştı. 

Zeydan'ın Edirne Cezaevi'nde bir dönem birlikte kaldığı tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da cezaevinden gönderdiği mektupla Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendiği mazbata kararı, birçok kentte de büyük protestolara neden olmuştu. 

DEM Parti ise kararın hemen ardından, Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararının iptal edilerek başkanlığının düşürülmesi kararı hakkında Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. DEM Parti, mazbatanın seçimi kaybeden AKP adayına verilmesine ilişkin Van İl Seçim Kurulu kararının iptalini istedi.

Zeydan ilgili DEM Parti tarafından yapılan itirazı görüşmek üzere bu akşam saatlerinde toplanan YSK, oy çokluğu ile "Abdullah Zeydan'a mazbatası verilebilir" kararı aldı. YSK kararıyla birlikte DEM Partili Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmesi kararlaştırıldı. Karar Kurul'da 4'e karşı 7 oyla alındı.

AKP, Van açıklamasını sildi: Yazıcı, "Cinnet hali YSK'nın isabetli kararıyla sonlandırıldı" demişti

Kararın gerekçesinde itiraz süresi

Habertürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır, yayında YSK'nın kararının gerekçesinde Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 29 Aralık’ta verdiği memnu hakların iadesi kararının kaldırılmasına ilişkin kararına 15 günlük itiraz sürecinin devam ettiğini, bu nedenle Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin devam ettiğinin" yazıldığını açıkladı. Çakır, karara itiraz edilmemesi halinde 29 Aralık’ta verilen kararın kesinleşeceğini ancak bu sürede göreve başladığı için Başkanlığı düşecek olan Zeydan'ın yerine Belediye Meclisi üyeleri arasından yeni başkan seçileceğini bildirdi.

Gazeteci Alican Uludağ ise karara itiraz edilirse de benzer süreç işleyeceğini yazdı. Ancak bu arada Van İl Seçim Kurulu, itiraz süreci bitmeden mazbatayı Zeydan'a vermez, sonucu bekler ve itirazdan olumsuz sonuç alınırsa bu kez yine AKP'nin adayına mazbata verilme ihtimali bulunuyor.

TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Van" mesajı: Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz

Alınan kararı, ilk olarak DEM Parti’nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki açıkladı. Tiryakinin açıklaması şöyle:

“31 Mart tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayımız Abdullah Zeydan rekor denilecek bir oyla Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçilmişti. Fakat bu arada AKP adayı ve il örgütü Abdullah Zeydan'ın adaylığının düşürülmesi ve belediye başkanlığı mazbatasının kendilerine verilmesi için bir başvuruda bulunmuşlardı. Maalesef Van İl Seçim Kurulu hukukun bütün genel ilkelerini ayaklar altına alarak dün Abdullah Zeydan'a verilemeyeceğine, mazbatanın ikinci sıradaki AKP'nin adayına verileceğine karar vermişti. DEM Parti olarak bu karara itiraz etmiştik. Dünden beri halklarımız ayakta, direniyorlar. YSK bugün bir toplantı yaptı ve itirazımızı görüştü. YSK, oyçokluğuyla itirazımızı kabul etti ve Van İl Seçim Kurulu kararını kaldırarak,mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi. YSK'nın kararları kesin, herhangi bir merciye itiraz olanağı yok, Anayasa Mahkemesi denetimine tabi de değil.”

 

 


Kararı öğrenen Zeydan kutlama yaparken, DEM Parti'den yapılan açıklamada da, "Kürt halkının, dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir. Her Bijî Berxwedana Gelê Kurd!" denildi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise "Karar nihayet çıktı ve halkın mücadelesi, demokratik kamuoyunun sağduyusu ile Van halkı belediyesine kavuştu" açıklaması yaptı. Tuncer Bakırhan da "Bijî gele me, bijî tekoşîna Wane… Olması gereken oldu ve Van halkının iradesi hayat buldu. Hayırlı olsun. Van DEM'dir, DEM Van'dır" dedi.

 

İl Seçim Kurulu'nun kararı dünden itibaren Van başta olmak üzere çok sayıda kentte protesto edildi. Polis müdahalesi sonucu 89 kişi gözaltına alındı. Başta DEM Parti ile çok sayıda parti ve STK temsilcileri Van'a giderek yürüyüşe geçti.

Van'daki yürüyüşte, DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğullları ve Tuncer Bakırhan'ın yanı sıra CHP milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş, aralarında Leyla Zana, Cengiz Çandar ve Sırrı Sakık gibi isimlerin olduğu birçok yeni ve eski siyasetçi, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ile çok sayıda Vanlı yer aldı.

YSK'nın akşam saatlerinde mazbatanın Zeydan'a verilmesini kararlaştırmasının ardından binlerce insan Van merkezde toplandı, çeşitli kentlerde kutlamalar başladı. 

Zeydan: Van halkı Kürt halkının nasıl bir onura sahip olduğunu gösterdi

DEM Parti'nin Van protestosundan fotoğraf

Van'da akşam saatlerinde yapılan kutlamalarda konuşan Zeydan, "Bütün Kürt kentlerinde, Türkiye'nin batısında adaleti, hukuku sahiplenen, siyasi kumpasla milletin iradesine çökmeye çalışanlara karşı hukuku savundunuz. Van halkı bütün baskılara rağmen Kürt halkının nasıl bir onura ve iradeye sahip olduğunu bütün dünyaya gösterdi. Artık bütün kentlerimizi birlikte yönetme zamanı" dedi.

Zeydan, "14 belediyenin 14’ünü alarak tüm dünyaya mesajınızı verdiniz. Siz, akbabalara rağmen bugün zindanlarda 125 gündür açlık grevinde olan yoldaşlarımızın, Demirtaşların, Kışanakların, Yüksekdağların, Bekir Kayaların, Nazmi Gürlerin o dört duvar arasındaki özgürlük umutlarını dirilttiniz. Artık kimse sizin iradenizi gasp etmeye aklından bile geçiremeyecek. Onurlu direnişinizi selamlıyor, teşekkür ediyoruz. Artık hizmet zamanıdır” diye konuştu.

Hatimoğlulları: YSK, bugün çok önemli bir hatadan geri döndü

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan da kutlamalarda konuştu. Hatimoğulları, “Biz Türkiye’deki bütün demokrasi güçleri olarak bütün halklar olarak demokratik bir ülkeyi özleyenler olarak Van halkına sizlere verdiğiniz mücadeleden dolayı ne kadar teşekkür etsek azdır. YSK, bugün çok önemli bir hatadan geri döndü. Onu bu hatadan siz değerli Van halkı iradenizle döndürdünüz. Sağolun var olun.” dedi.

Ardından konuşan Bakırhan, “Bugün Van’dan bugünleri yaratan, bugünler için emek veren şu anda cezaevinde olan Bekir Kaya’ya, Nazmi Gür’e binlerce selam gönderiyoruz. Onların mücadelesinin boşa gitmediğini, Van halkının iradesinin yanında olduğunu bir kez daha kanıtlayarak bizleri onore ettiniz. Mutlu ettiniz. Bugün sizin yanınızdayız. Birlikteyiz, beraberiz.  Tekrar dosta düşmana örnek olan bu duruşunuz karşısında saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.

Van'da gerginlik sürüyor: Ankara ve İstanbul’dan 600 polis getirildi

Kutlamaların ardından Van’da polis göstericilere karşı gazla müdahalede bulundu. T24'ün edindiği bilgilere göre, Ankara ve İstanbul’dan yaklaşık 600 polisin havayoluyla kente getirildiği öğrenildi. Van'a gelen Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanı Maksut Yüksek ise gelişmeleri yerinde izleyip Ankara’ya aktarmaya başladı.

Ne olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları, memnu haklarının iadesi kararının iptal edilmesiyle seçimden iki gün önce geri alındı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi Van İl Seçim Kurulu tarafından kararlaştırıldı. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı. Karar sonrası açıklama yapan Zeydan, "Yerel seçimler öncesi bütün mahkeme kayıtlarını ve adli sicil kaydımı sundum. İl seçim kurulu da adaylığımı kabul etti, kimse itiraz da etmedi. Bunu biz UYAP'a yüklendikten sonra öğrendik. Cuma günü 16.55'te Diyarbakır Başsavcılığı memnu haklarımı iade eden mahkemeye, 'Kararı bana bildirmemişsin, bu kararı bildir' diyor. Bu tamamen hukuka aykırı" dedi.

DEM Parti MYK başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe örgütleri, 3 Nisan'da Van'da protesto kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Van'a gidilmesi için CHP heyeti görevlendirdi. Birçok kentte de protestolar başladı. Van ve Bitlis Valiliği iki kentte 15 gün süreyle gösteri ve yürüyüş yasağı kararı alırken, Siirt'in Pervani ilçesinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı DEM Partili adayın yarısından daha az oy alan AKP'li adaya verdi!

TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Van" mesajı: Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz

TIKLAYIN  - İmamoğlu'ndan Zeydan kararına tepki: DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır

TIKLAYIN - Özgür Özel'den 'Van' açıklaması: Bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır

TIKLAYIN - Van Valiliği'nden 15 günlük yasak kararı: Protestolar için kente giriş-çıkışlara da izin verilmeyecek

TIKLAYIN - Bakan Yerlikaya "Türkiye'nin huzuru" diye duyurdu: Diyarbakır'dan Adana'ya kadar Van protestolarında 89 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Van'da kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı; DEM Parti “Halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz!" dedi

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu Başkanı'ndan Zeydan kararına muhalefet şerhi: Kararı YSK vermeli

TIKLAYIN - Dem Parti’den Van’da kazanan Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınmasına ilişkin açıklama: Halkın iradesine saygı duyun!

TIKLAYIN - Başak Demirtaş'tan Abdullah Zeydan tepkisi: Halk iradesinin yanında olmak için yarın ben de Van’dayım

TIKLAYIN - HÜDA PAR'dan Van açıklaması: Kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir

VİDEO - Van’da Abdullah Zeydan’ın memnu hakların iadesinin iptalini protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

GALERİ - Van'da kazanan DEM'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor

TIKLAYIN - Bakan Yerlikaya "Türkiye'nin huzuru" diye duyurdu: Diyarbakır'dan Adana'ya kadar Van protestolarında 89 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Özgür Özel, heyet görevlendirdi: CHP Van'a gidiyor

TIKLAYIN - DEM Parti, Van kararının iptali için YSK’ya başvurdu

TIKLAYIN - HÜDAPAR'dan iktidara Van tepkisi: Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur!

TIKLAYIN - Abdullah Zeydan protestoları: Van esnafı kepenk kapattı

TIKLAYIN - Van'ın birçok noktasında seçim kurulunun Abdullah Zeydan kararına karşı protestolar sürüyor: DEM, CHP ve TİP heyeti de yürüyüşe katıldı

TIKLAYIN - Mazbatasını alan İmamoğlu, Van için "adalet" mesajı verdi: Benim işim yeni başlıyor!

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a "Van" tepkisi: Ateşle oynuyorsun

TIKLAYIN - HÜDAPAR'dan iktidara Van tepkisi: Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur!