Burak Soyer

22 Aralık 2019

The Ringo Jets'ten 'sürprizli' albüm

Türkiye'nin rock sahnesinin medarı iftiharı The Ringo Jets'in son kısaçaları yine dinleyicilerini fazlasıyla tatmin edecek. Albümün sürprizi ise iki Türkçe şarkı

Türkiye'de saf rock'n roll yapan nadir gruplarından biri The Ringo Jets… Müziklerini yaparken takındıkları tavır, "Hey! Bize karışmayın. Sadece rock'n roll yapıyoruz" kadar net. Gitarlarda Tarkan Mertoğlu ve davulda Lale Kardeş'ten oluşan The Ringo Jets, 2012 tarihli ilk albümleri Limited Lunchpark ile Türkiye yeraltı müzik piyasasında adını duyurmuştu.

Grup asıl patlamasını ise 2014 yılında piyasaya sürdükleri grupla aynı ismi taşıyan albümleriyle yaptı. Bu çalışma 'ringolar'ın Primavera Sound, Les Rencontres Transmusicales, Gutter Island, Rock'n'Coke gibi festivallere çıkmasını sağladı ve yurtdışında da daha ikinci albümden isimlerini duyurmayı başardı. İspanya, İtalya, İskandinavya gibi yerlerde Gogol Bordello, The Pixies, Portishead gibi gruplarla aynı sahneyi paylaştı. Son olarak da Oyafestivalen ve Sziget gibi önemli organizasyonlarda yer aldı.

Ve Üçlü, şimdi Ferment Records'tan yayınlanan son kısaçaları 'Yadigâr' ile dinleyicilerinin karşısında. Hem de biri Esmaray cover'ı iki sürpriz Türkçe parçayla.

Dört şarkıdan oluşan 'Yadigâr', sound'undan sözlerine grubun ne yaptığını iyiden iyiye hissettirdiği bir albüm olmuş. Yine riff'leriyle dikkat çeken şarkıların seyircinin sesi yükseltmesine sebep olacak şarkılara sahip albümdeki Türkçe parçalardan 'Ayrılık Olsa Bile' 1974 yılında Esmeray tarafından seslendirilmiş. 'Yadigâr Ejder' de özellikle Kemal Sunal'ın filmlerinden yakından tanıdığımız gerçek adıyla Adnan Ayberk yani Yadigâr Ejder'e adanmış. (Şarkının klipinde oynayan oyuncunun Yadigâr Ejder'e çok benzediğini belirtelim.)

Türkiye'nin rock sahnesinin medarı iftiharı The Ringo Jets'in son kısaçaları yine dinleyicilerini fazlasıyla tatmin edecek ve sahnede dinlemeyi iple çektirecek bir çalışma olmuş.

Gruptan 3 soruda son albümlerini açmalarını istedik. 

"Esmeray'ın 'cool'luğu ilgimizi çekti"

Tarkan: Almancı olduğum için evde sürekli Cüneyt Arkın, Kemal Sunal kasetleri izlenirdi ve ben oradaki figüranların dahi fanıydım, hepsinin ismini ezbere bilirdim. Babamın da Almanya'da film yapım şirketi vardı. 1988'de bir gün eve Yadigâr Ejder'le geldi. Hatta kıyafetini bile söyleyebilirim; kot tulum ve kırmızı beyaz boğazlı Reebok'ları vardı, çok cool görünüyordu. Bu kadar trajik bir hayatı olan adamın bu kadar yüksek enerjili ve neşeli olmasından da etkilenmiştim. Birlikte oturup Şark Bülbülü ve başka birkaç filmi izlediğimizi hatırlıyorum.

Geçen aylarda Wes Montgomery dinlerken bulduğum oktavlı bir riff'i "Yadigâr Ejder" ismiyle kaydettim. Türkçe bir şarkı yapmak istediğimizde de menajerimiz Can Sertoğlu şarkının gerçekten de Yadigâr Ejder hakkında olması fikrini ortaya attı. Aklımıza yatınca da sözleri Memet İncili'yle beraber yazdık ve ortaya bu şarkı çıkmış oldu.

Deniz: Open Sesame'de de Full Stash Türkçe olacaktı aslında ama yetiştiremedik. İtici güç Can Sertoğlu oldu. İlki, hikayesini duyduğunuz üzere Yadigâr Ejder'di. Yalnız kalmasın, bir tane daha ekleyelim, güzel bir cover olsun dedik. Epey de aradık aslında. Fakat neredeyse bütün güzel şarkılar ikişer üçer kez tekrar çalındığı için zorlandığımız bir anda Can, Esmeray fikriyle geldi. Siyahi bir kadının Türkçe şarkı söylemesi, cool'luğu ve aslında İtalyan olan Delirium adlı grubun Jesahel adlı şarkısının Türkçe uyarlaması olması ilgimizi çok çekti. Çok da fazla eğip bükmeden, "rock" olmasına zorlamadan kaydettik Ayrılık Olsa Bile'yi.

Lale: Hatta bu şarkıyı gidip ana memleketinde, Milano'da kaydetmek de ayrı bir çember tamamlama hareketi oldu. Tıpkı Yadigâr Ejder'le tanışmış küçük bir çocuğun, bu karakterin hep unutulması üzerine, unutulmaması için ona şarkı yapması gibi. Seviyorum böyle durumları.

Lale: Bu röportaj yapıldığı noktada henüz iki şarkı yayında ve gelen tepkiler genelde olumlu; muhtelif DSP verilerinden öyle görüyoruz en azından. Öte yandan, geri dönüşü bütünsel ve sağlıklı olarak değerlendirmek için henüz erken. Bunu 1-2 ay sonra anlamlandırabileceğimizi düşünüyorum.