Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emek Bürosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bulunduğu ili terk ederek arama - kurtarma ve yardım çalışmalarına katılan işçilerin, devamsızlık nedeniyle tazminatsız olarak işten çıkarıldıklarına ilişkin ihbar aldıklarını belirtti. İşçilerin işten çıkarılmasına yönelik TİP Emek Bürosu'nun açıklamasında "Bu çalışmalara katılan tüm işçiler ücretli izinli sayılmalı ve ücretlerinde hiçbir kesintiye gidilmemelidir. Bölgeye giden tüm işçilerin iş akitlerinin feshi engellenmeli ve fesih yasağı getirilmelidir" denildi.
TİP Emek Bürosu'nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda deprem bölgesinde yakınları bulunduğu için veya yardım, arama - kurtarma çalışmalarına katılmak için çalıştığı kentten deprem bölgesine giden işçilerin, devamsızlık nedeni ile tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldığını açıkladı.
"Deprem bölgesine giden işçi, sözlü izin alındığı gerekçesiyle işten çıkarıldı"
Bu konuda birçok ihbar aldıklarını belirten TİP, deprem bölgesine yardıma gelen Burak Kesici'nin, sözlü beyanla izin aldığı gerekçesiyle tazminatsız işten atıldığını anlattığı bir videoda paylaştı. Paylaşımda "Burak Kesici, Mersin Suite Forum Otel'de çalışan bir emekçi Arama kurtarma faaliyetlerine sözlü izin alarak katılıyor ancak dönüşte işyeri tazminatsız işten çıkarıyor. Patronların bağış şovları, kendi emekçilerinin gönüllü faaliyetlerinde hak ihlaline dönüşüyor" ifadeleri kullanıldı.
"Bölgeye giden tüm işçilerin iş akitlerinin feshi engellenmeli ve fesih yasağı getirilmeli"
TİP Emek Büro'nun Twitter'da yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere çalıştığı ili terk ederek deprem bölgesine giden veya deprem bölgesinde bulunarak bu çalışmalara katılan tüm işçiler ücretli izinli sayılmalı ve ücretlerinde hiçbir kesintiye gidilmemelidir. Arama kurtarma çalışmaları için veya bu çalışmalar dışında fiilen destek olmak amacı ile bölgeye giden tüm işçilerin iş akitlerinin feshi engellenmeli ve fesih yasağı getirilmelidir. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren ve deprem nedeni ile faaliyeti sona eren işyerlerinde çalışan işçilerin tüm tazminat ve diğer işçilik alacakları için devlet güvencesi sağlanmalı tüm alacakları ödenmelidir.
"Bağış şovları, gönüllü faaliyetlere katılan emekçilerin hak ihlaline dönüşüyor"
İşçiler bir yıkım ile uğraşırken birikmiş haklarını kaybetmemeli. Yaşadığımız yaşam hakkı ve barınma hakkı ihlalleri had safhadayken bir de emekçilere bedel ödetilemez. Bölgede uğradığınız, işten çıkarılma, tazminat alamama gibi durumlarınızı partimizin ihbar hattına bildirin. Burak Kesici, Mersin Suite Forum Otel'de çalışan bir emekçi. Arama kurtarma faaliyetlerine sözlü izin alarak katılıyor ancak dönüşte işyeri tazminatsız işten çıkarıyor. Patronların bağış şovları, kendi emekçilerinin gönüllü faaliyetlerinde hak ihlaline dönüşüyor."