Yazar-çevirmen Tanıl Bora, Gençlerbirliği’nin hikayesini konu alan kitabı ‘Ankara Rüzgârı’nı anlattı.
1923’te kurulan Gençlerbirliği kulübünün sosyal tarihi yönüne dikkat çeken Bora, Gençlerbirliği’nin bir öğrenci isyanıyla birlikte öğrenciler tarafından kurulduğunu ve bu açıdan toplumsal tarih bakımından da bir perspektif sunduğunu söyledi.
Yazar-çevirmen Tanıl Bora, kitabı 'Ankara Rüzgârı’nı takımın taraftar grubu Alkaralar'a anlattı.
Alkaralar'ın Yotube hesabında yayınlanan demeçte, günümüzde her kurumun kendi hikayesini endüstrileştirdiğini ve markalaştırdığını ifade eden Bora, “Ama biz kendimize özgü bu karakteri kullanamıyoruz. Gençlerbirliği’nin özgün niteliklerini, beşeri sermayesini kullanamadığımızı düşünüyorum” dedi.
‘Ankara Rüzgârı’ kitabının 2003’te ilk kez yayınlandığını hatırlatan Bora, “Kitabın yeni baskısı o zamandan beri geçen 15-16 yıllık gelişmeleri toparlamaya çalışıyor. Tanık olduğum zamanları olabildiğince mesafe koymaya çalışarak yazmaya çalıştım” dedi.
2003’te yazdığı ilk kitabının kulübün en başarılı zamanlarına denk geldiğini söyleyen Bora, “2003'teki kitabım çok daha coşkuyla yazılmıştı. Çünkü o dönem kulüp tarihinin en başarılı zamanlarından biri. Bu kez de yaşadığımız son dönemi de kapsamak için bir görev duygusuyla yazdım” diye konuştu.
“Kulüp tarihini bir roman olarak görüyorum. Bir kulübün hikayesi birkaç maçtan çok daha uzun bir hikaye böyle bakılmalı” diyen Bora, kulübün son zamanlardaki durumuna ilişkin de konuşarak, “Kulüp İşlerin kötü gitmesi tekrar kulübün düşmesi halinde bir daha artık toparlayamama ve art arda kümeden düşme ihtimali de var. Sevdanın ligi olmaz. Ama tabii umarız böyle olmaz, umarız toparlar ve ilk ligde kurumlaşan bir rota çizebiliriz kendimize” diye konuştu.