Haberler

Rengi siyaha dönüp köpüren Ceyhan Nehri’nde balık ölümleri tedirgin ediyor: Nehirden zehir akıyor, çocuklar hastalanıyor

26 Ocak 2025 11:28

Adana'da Çukurova'nın verimli topraklarına can suyu olan Ceyhan Nehri'nde son dönemde kirlilik nedeniyle balık ölümleri yaşanıyor. Yoğun kötü kokuyu ve beyaz köpükleri de beraberinde getiren kirli suda bazı gençler hem yüzüyor hem de balık tutuyor. Bölgedeki narenciye bahçelerinin bu su ile sulanmasının yanında tutulan balıkların tüketilmesi de halk sağlığı açısından tehlike yaratıyor. Nehir kıyısındaki mahallelerde yaşayanlar yetkililerden kirliliğin kaynağının araştırılarak önlem alınmasını istedi.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden başlayıp 509 kilometrelik bir alana uzanarak, Akdeniz'de İskenderun Körfezi'ne dökülen ve tarımsal faaliyetlerde kullanılarak Çukurova'ya can suyu veren Ceyhan Nehri'ndeki kirlilik dikkat çekici boyutlara ulaştı. Adana'nın Yüreğir ilçesindeki Özler Mahallesi'nden geçen nehir suyunda tekrar balık ölümleri yaşandı. Bölgede binlerce balığın öldüğü ve kıyıya vurduğu görülürken, tarımsal amaçlı kullanılan suyla narenciye bahçeleri de sulanıyor. Nehre çok yakın noktalarda arıcılık yapılıyor. Öte yandan, bulanık ve koyu renkteki sudan yayılan yoğun kötü koku dayanılmaz bir hal almasına karşın bölgede hava sıcaklığının kış mevsiminin üzerinde olması nedeniyle zaman zaman gençlerin suya girmesi ve balık tutması da dikkat çekti. Mahalleli, bazı bölgelerde üzeri beyaz köpükle kaplanan kirli su kaynağından sulanan narenciyelerin ve tutulan balıkların, tüketilmesi durumunda halk sağlığını tehdit etmesinden endişe duyduklarını söyledi.

“Nehirden zehir akıyor, çocuklar hastalanıyor”

Özler Mahallesi Muhtarı Sinan Barçin, geçen yıl da balık ölümleriyle karşılaştıklarını ancak bu yıl daha çok arttığını belirterek, "Nehrin suyundan zehir akıyor. Binlerce balık ölüyor. Bu nehirden balık tutarak geçimini sağlayan insanlarımız var. Narenciye bahçelerimiz Yumurtalık ilçesine kadar bu suyla sulanıyor. Sulamasak bahçe kuruyor. Burada 10 bin nüfusumuz var. Kötü kokudan herkes rahatsız oluyor ve bana şikayette bulunuyor. Gözle görülen bir durum. İçme suyuna da tesir ettiğini düşünüyoruz çünkü çocuklarımız hep hasta oluyor. Devletimizden, yetkililerden bir yardım bir çare bekliyoruz" diye konuştu.

“Sudaki kirlilik yediğimiz gıdaya geçiyor”

Mahallelilerden teknisyen Halit Yiğit ise "Bu su Kahramanmaraş'tan buraya kadar geliyor. Burada balıklar katlediliyor. Köpek ve kediler ölünce üzülüyorlar ama bu balıklar da bir candır. Günlerdir balıklar kıyıya vurmuş durumda. Bu görüntüye vicdanım el vermiyor. Burada çocuklar özellikle yazın bu suya giriyor. Onlara da zarar gelebilir. Hayvanlarımız buradan su içiyor, onlar da ölebilirler. Balıkçılık yapanlar var. Aynı zamanda bu bölge narenciye bölgesidir. Çiftçilerimiz narenciyeleri sulamak için bu sudan faydalanıyor. Bu kirliliğin direkt olarak yediğimiz gıdaya geçtiğinden eminim. O nedenle bu kirliliğin Türkiye'de yaşayan tüm insanlara ve tabiattaki bütün canlılara zararı var. Yetkililer sesimizi duysun istiyoruz" dedi.

Kaynak: DHA / Gülşah Özgen - Eser Pazarbaşı

 


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin 5 şüpheli adliyede

TIKLAYIN - Tanju Özcan'dan Kartalkaya yangını soruşturmasına tepki: Sorumluların ortaya çıkmaması için yürütülüyor!

TIKLAYIN - İddia: Muharrem İnce, CHP'ye katılacak

TIKLAYIN - 78 kişinin öldüğü otelde mahsur kaldığı yangın anını kaydetmiş: Sanırım ölmek üzereyiz, hayat güzeldi...

TIKLAYIN - 78 kişinin öldüğü Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül’ün ifadesi ortaya çıktı; tüm suçu personel ve danışmanlarda buldu!

TIKLAYIN - "İşkence" ve "kaçırma”dan şikâyet edilmişti: MHP Burdur İl Başkanı Mustafa Gün ve Ülkü Ocakları İl Başkanı Emre Ünlü'nün 14 yıla kadar hapsi isteniyor!