T24 Video
Kuş göç yollarının önemli duraklarından biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ilk kuş halkalama istasyonu açılarak faaliyetlerine başladı.
Karpaz Kuş Halkalama İstasyonu, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Kuş Araştırmaları ve Çevre Eğitimi Derneği ve Taşkent Doğa Parkı arasında imzalanan protokolle kuruldu. Bu kurumların uzmanlarından oluşan ekip kısa sürede 32 farklı türden 1000 kuşun halkalama çalışmasını yaptı. İstasyonda ilk etapta 150 kuş türünün halkalanması planlanıyor. Kuşların Doğu Avrupa göç yolları içerisinde önemli konuma sahip olan KKTC'de kurulan istasyon sayesinde göç yolları, sağlık durumları ve davranışları detaylı gözlemlenebilecek.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Karaardıç kuş halkalama istasyonunun kuruluş amacını şöyle anlattı:
“Kıbrıs’ta böyle bir kuş halkalama istasyonunun hayata geçerek gizemli kuş göçleriyle ilgili önemli bilgelerin elde edilmesi amaçlanmıştı. Bu vesileyle de Kıbrıs’ın ilk kuş halkalama istasyonunu Karpaz’da kurduk. Son bahar dönemi çalışmasıyla da bunlara ışık tutacak ön veriler elde edilmeye başlandı. Yaklaşık 300 civarında farklı kuş türünün Kıbrıs üzerinden göç ettiğini mevcut bilgilerdir, gözlem verilerinden biliyoruz. Dolayısıyla bu istasyon kapsamında da ağırlıklı olarak küçük ötücü kuşlar üzerine çalışmalar yapılması planlanıyor. 100-150 farklı kuş türünün önümüzdeki süreçte bilimsel çalışma amacıyla yakalanarak halkalanması hedefleniyor. Birinci ayağı hedefimizin bilimsel veriler elde ederek koruma planlamasında somut verilerle bu işleri gerçekleştirebilmek. Bilimsel çalışmaların yanında başta küçük ilk okul orta okul öğrencilerimiz olmak üzere onlara doğa eğitimi vermek ve bu vesileyle kuşlar aracılığıyla diyelim doğamızın farkında olup doğayı nasıl korumalıyız bunun bilincini ve farkındalığını oluşturmaya çalışmak”
Kaynak: DHA