KHK ile işten atılan akademisyen Nuriye Gülmen, 3 yıl sonra yeniden Ankara-Yüksel Caddesi’nde eylem yapmak istedi ama yine gözaltına alındı.
“İşimi geri istiyorum” talebiyle 324 gün açlık grevinde kalan Nuriye Gülmen, Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı’nın olduğu Yüksel Caddesi’nde eylem yapmak istedi.
Protesto eylemine başladığı sırada gözaltına alınan Gülmen, polislerin müdahalesi sırasında "Her türlü komployla, aşağılıkça saldırı ile direnişimizi bitirmeye çalışıyorlar" dedi. Gülmen'in Ankara 5’inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından araması olduğu ifade edildi.
Yeniden açlık grevine başladı
Gülmen’in gözaltına alınmasının ardından HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ve Gülmen’in avukatlarının katılımıyla Mülkiyeliler Birliği’nde basın açıklaması yapıldı.
Avukatları Gülmen’in gözaltı boyunca açlık grevinde olduğunu aktardı. Gülmen’in Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde gözaltında olduğunu aktaran avukatı Derviş Emre Aydın, savcının görüşmeyi kabul etmemesi nedeniyle bilgi edinemediklerini dile getirdi.
Gülmen’in serbest bırakılmasını talep eden TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, “Bu haksız uygulamaların son bulması için açlık grevine son vermişlerdi. Şimdi hepimizde bir sorumluluk var. Bırakın bu insanların soruşturma sürecini falan bu insanların uğradığı haksızlığın tazmini gerekir. Nuriye serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Hukuk yasa ortada yok. Devlet katından KHK bir faciadır sesi yükseliyor. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Nuriye Gülmen’in yanındayız. Onun direncini biliyoruz. Yüz binlerce KHK’lı onun yanında olamadı ama kalben onun yanındaydı” dedi.
Ne olmuştu?
9 Kasım 2016 tarihinde Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı’nda, “İşimi geri istiyorum” talebiyle başlatılan eylemin sembol isimlerinden olan akademisyen Nuriye Gülmen ile birlikte işinden olan Semih Özakça açlık grevi eyleminin 76'ıncı gününde gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Cezaevinde eylemlerine devam eden Gülmen ve Özakça 324 gün süren açlık grevinden sonra tahliye edilmişti.