Türkiye’den Rusya’ya çalışmaya giden yaklaşık 2200 inşaat işçisi, 3 aydır maaşlarını alamıyor ve ülkeye geri dönüşünü bekliyor.
Yol TV'nin haberine göre, Rusya’nın Tataristan bölgesinde, Gemont A.Ş.’nin yüklenici firma olduğu rafineri inşaatında çalışan inşaat işçileri, 2 haftayı aşkın süredir ülkeye geri dönemiyor. İşçilerin hem paralarını alamadıkları, hem de Türkiye’ye dönemedikleri için şikayetçi oldukları belirtildi.
Ülkeye dönüşünü bekleyen işçi “İşçilerin çıkışı 3 Haziran’da verildi. İlk yapılan açıklamada 8-9 Haziran’da ülkeye dönüş için uçak biletlerinin alınacağı söylendi. Ancak o tarihte de ne paralar ödendi ne de uçak biletlerine ilişkin bir adım atıldı. 2 haftayı aşkın süredir işçiler; evlerine ve sevdiklerinin yanına dönebilmek için haber bekliyor. Bugüne kadar gelinen son aşamada 2160 işçiden yaklaşık 850 işçinin alacakları ödendi. Ancak hiçbir işçi henüz ülkeye dönebilmiş değil. Şirket yönetimi, 21 Haziran ve 24 Haziran arasında alacakları ödenmiş olan 850 işçinin dönüşü için program yapılmaya başlayacağını söyledi. ” ifadelerini kullandı.
Görüntülerde, yönetimi temsilen işçilerle konuşan bir ustabaşı, Rusya’nın savaş nedeniyle ültimatom altında olmasından dolayı geri dönüşlerin geciktiğini ifade etti. Ayrıca hazırlanan geri dönüş programının işçilerle 24 Haziran sonrasında paylaşılacağını söyledi.
“Bu kadar insanın hiç değeri yok mu?”
Bir işçi, “Sürekli bir yetkili ‘uçak ayarlandı ayarlanacak’ diyerek çıkıp işçileri kandırıyor.Ne uçak ayarlandı ne de yattığımız günlerin parası verildi. Sonumuz ne olacak bilmiyoruz.” dedi.
Ayrıca 20 gündür yatmayan maaşları sebebiyle temel ihtiyaçlarını karşılamak için zor duruma düştüklerini de anlattı. Şantiyedeki yemekhanede çıkan yemeklerin kalitesiz olduğunu ve sürekli olarak kendi ceplerinden harcayarak dışarıdan yemek yemek zorunda kaldıklarını belirten işçi, Bakanlıkların devreye girip bu sorunu çözmeleri gerektiğini söyledi. Sözlerine şunları ekledi:
“Sağlık Bakanı pandemide bir ambulans için uçak ayarlayıp COVID’e yakalanan aileyi ‘İsveç’ten getirttik’ diye reklam yaptı. Burada çalışan bu kadar insanın o aile kadar değeri yok mu? 15 aydır ne yıllık izin ne normal izin verdiler; ailemizi görmek için burada ne kadar bekleyeceğiz belli değil.Artık maaşlarımızı bile düşünemez olduk. Haftalardır ailelerimize, sevdiklerimize söz veriyoruz. Evimize dönmek istiyoruz, yakınlarımıza karşı mahçup olmak istemiyoruz."
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 4 gün önce konuyu Meclis gündemine taşımıştı. Şevkin, “Çalışanların Türkiye’ye sevkine izin verilmiyor. Polis marifetiyle bölgede alıkonulacaklarına, haklarını aramaları veya seslerini yükseltmeleri durumunda hiçbir gerekçe sunulmadan, hakları ödenmeden sınır dışı edileceklerine dair tehdit içeren bilgiler alıyoruz” demişti.
Dışişleri başta olmak üzere hükümetin tüm bakanlarına seslenen Dr. Şevkin, “2 bin 160 vatandaşımız savaşın tam ortasında kalmış. Konsolosluğun da herhangi bir yardımı yok. Canları tehlikede olan vatandaşlarımızın sorunu, daha fazla zaman kaybedilmeden çözülmelidir” diye konuşmuştu.