"3 yıl önce, 1 Eylül 2016 gece geç saatte arkadaşımın telefonuyla uyandım. Karaburun Kongresi'ne gitmek için uçağa binecektik, onun için uyandırdı sandım. Zorlanarak resmi gazetede adımın olduğunu, üniversitedeki görevimden KHK ile ihraç edildiğimi söyledi. Doğrusu beklemiyordum. Karaburun'a gidemedik. kalıp ne yapacağımızı konuştuk. 7 Eylül'de Kocaeli Üniversitesi'nden birlikte ihraç edildiğimiz 18 meslektaşımla birlikte "Geri döneceğiz" diyerek odalarımızı boşalttık, büyük bir dayanışmayla ve sonra da Kocaeli Dayanışma Akademisi'ni (KODA) oluşturduk. O günlerden bugüne yaşam hakkı ve barışın savunulması için attığım imzadan bir an bile pişmanlık duymadım. Keşke çocuklarının önünde cenazesi bekleyen analar, buzlukta bekletilen çocuk bedenleri için daha çok şey yapabilseydim diye düşündüm. Gücüm ve cesaretim dahasına yetmedi. Yine de o günlerden bugüne barışı ve yaşam hakkını savunmayı elimden geldiğince sürdürdüm. Bizi KHK listelerine koyan alçaklara olan öfkemi hiç soğutmadım. Bu açık hukuksuzluk için hesap sorma irademi hiç bırakmadım. "Geri döneceğiz" şiarımıza olan inancımı hiç yitirmedim.
Kocaeli Üniversitesi’nde “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi imzacısı akademisyenlerin, darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında çıkarılan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile öğretim görevlilerinin ihraç edilmelerinin 3'üncü yıl dönümü.
Kocaeli Üniversitesi'nden ihraç edilen akademisyenlerden Doç. Dr. Hakan Koçak olayın yıl dönümünde Twitter hesabından yaptığı paylaşımla "O günlerden bugüne yaşam hakkı ve barışın savunulması için attığım imzadan bir an bile pişmanlık duymadım" dedi. Koçak, ihraç edilmesinden bugüne kadar uzanan süreci şöyle özetledi:
O günlerden bugüne asla unutulmayacak dayanışmalar gördüm. Hem yakın çevremden hem de akademik, politik, sendikal çevrelerden, kurumlardan, kişilerden gördüğüm dayanışmayı hayatım boyunca unutmayacağım. Hepsi var olsunlar. Böyle bir dayanışma öylesine güçlendirici ki bilemezsiniz.
Öte yandan aynı koridoru paylaştığım meslektaşlarımdan bizlerden kaçanı da gördüm, bir telefonu, mesajı esirgeyen büyük hocalarımızı da...Yan odamdaki haysiyetsizin ihraç kararımızdaki imzasını da... Henüz her şey belirsiz bizler için. Evet 'suçsuz olduğumuzu' bildiren AYM kararı var ama mahkemeler ne yapar henüz bilmiyoruz. OHAL Komisyonu'ndan ses yok daha. Hiçbir şey memleketin gidişatından azade değil elbet. Ama biz hakkımızın hukukumuzun peşindeyiz her durumda, her koşulda...
Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı bir yurtsever, bir sosyal bilimci, bir baba, bir vicdan sahibi insan olarak, Kürt sorununun barışçı ve adil çözümünün memleketimize verilecek büyük bir armağan olacağına olan inancımı bu 1 Eylül'de de koruyorum. 1 Eylül benim için işte böyle bir şey..."
Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen 19 akademisyen, kurdukları Kocaeli Dayanışma Akademisi'nin sosyal medya hesabında, olaya ilişkin yaptıkları yorumlardan derledikleri videoyu geçtiğimiz yıl, "Kocaeli'de "bilim, dayanışma ve barış" demeye devam ediyoruz" notuyla paylaşmıştı.