Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı ile başlayan ve tasarınının geri çekilmesine rağmen devam eden protestolar, Şemsiye Devrimi’nin 5’inci yıl dönümü kapsamında, devam ediyor.
Tutuklanan göstericilere af çıkarılması, bağımsız bir komisyon kurulması, siyasi reformlar gibi taleplerinin yerine getirilmesini isteyen binlerce Hong Konglu gösterici, sokaklara döküldü. Polis, alışveriş bölgesi Causeway Bay'da toplanan siyah giyimli ve maskeli göstericilere göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.
Bazı göstericiler ise metro istasyonlarına girerek, Çin’in 70. yıl dönümü pankartlarını indirip, sokaklarda kurdukları barikatları ateşe verdi. Sabah saatlerinde başlayan ve devam eden farklı noktalardaki gösterilerde polis, göstericilere plastik mermi ile müdahale etti.
Gösterilerde Ukrayna bayrağı taşıyan Tony adlı bir protestocu, "Dünyanın farklı bölgelerinde birleşirsek ve Çin komünizmine karşı savaşırsak bu eylemi kazanacağımızı umuyoruz" dedi.
62 yaşındaki bir protestocu ise, "Rejimin devrilmesini istemiyorum. Ama kesinlikle değişmesi gerekiyor. Rejimin insanlarla uzlaşması gerekiyor” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Hong Kong, İngiltere’nin 1842'de başlayan sömürge yönetiminin ardından 1997'de "bir devlet iki sistem" formülüyle yeniden Çin'e devredilmişti. Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde suçluların Çin’e iade edilmesini kolaylaştıran tasarının 3 Nisan’da yerel parlamentoya sunulmasının ardından Haziran ayında protestolar başlamıştı. Protestocuların tasarının tamamen geri çekilmesi talebinin ardından Carrie Lam, 4 Eylül'de tasarıyı geri çekmişti.
2014'de Çin’in Hong Kong'un baş yönetici seçimini kontrol etmesine tepki olarak ‘Şemsiye Devrimi' adıyla anılan büyük protesto gösterilerine binlerce Hong Konglu katılmıştı.
(İHA)