Haberler

Ekoloji hareketleri deprem bölgesi için yardıma çağırıyor: Topraktan doğuyoruz, haydi desteğe!

22 Mart 2023 13:53

T24 Video

Ekoloji Hareketleri 6 Şubat depreminden sonra dayanışma ve gözlemlerde bulunmak üzere deprem bölgesine gitti. İki ayrı heyetin değerlendirmeleri sonucu dün başlayan ve  6 ay sürecek olan "Topraktan Doğuyoruz" adlı dayanışma kampanyası başlatıldı. 

Ekoloji Hareketi adı altında toplanan ekoloji örgütlerinden ve aktivistlerden oluşan topluluk, tarım ve hayvancılık yapılan deprem bölgelerinde yarım kalan tarımsal üretimin hasatına destek olmayı amaçlıyor. 

Dün ilk gönüllü gruplarla sahada olan ekip Hatay Antakya Güzelburç Mahallesi'nde pırasa yetiştiren köylülerle bir araya geldi. Depremde üretim araçlarını kaybeden köylülerin yaşadığı sorunları dinleyen hareket yardım çağrısında bulundu:

Deprem bölgesindeki yurttaşlarımızla birlikte tarımda gönüllü olarak çalışmak istedik. Deprem bölgelerine geldiğimizde ihtiyacın çok büyük olduğunu gördük. Bu sadece ekolojistlerin yürütebileceği bir çalışma değil. Nasıl depremde yurttaşlarımızı kurtarmaya çalıştıysak şimdi tarladaki göçüğün altından çıkarmaya da ihtiyacımız var. O yüzden sizleri buralara destek vermeye, ekim yapmaya, ürün toplamaya davet ediyoruz. 

"Toprağı işlemeyi bırakın, sadece hayatta kaldık"

Pırasa yetiştiren köylüler ise şöyle konuştu: Evlerimiz şu an yıkık. İşlenecek yüzde 80-90 yerimiz var. Depremden sonra toprağı işlemeyi bırakın sadece hayatta kalmaya çalıştık. Çok zorlanıyoruz. Ürünümüzü pazarlayamıyor, tarım alanlarından söküp işleyemiyoruz. İşçi ve ekipman sıkıntımız var. Traktörlerimiz enkaz altında kaldı. Gönüllüler, devlet kurumları ve diğer ülkeler de dahil herkesten yardım bekliyoruz. İyi insanların olduğunu görmek bile bize umut veriyor. Kendi ürünümüzü ata tohumuyla yetiştiriyoruz. Bu zamana kadar kendi imkanımızla ayakta kaldık. Hatayımızı terk etmeyeceğiz.

Ekoloji Hareketleri yaptığı çağrıda şunları söyledi:

Ekoloji hareketlerince başlatılan bu dayanışma 21 Mart’ta ilkbaharın gelişiyle Topraktan doğacağız. 23 Eylül sonbaharın gelişine kadar sürecek bu dayanışma toplamda altı ay sürecektir.

Depremin ilk yaraları sarılmaya çalışılırken göz ardı edilen tarım, hayvancılık ve göç kavramları geri planda kaldı. Oysa yaşama tutunmanın, kendini onarmanın yolu insanların toprakla olan bağının devamı ve geçimlik ekonominin sürmesi için üretimde yer almasıyla olacaktır.Bu anlamda oluşacak kampanyanın tüm ülke de ve dünyada güçlü bir sese dönüşmesi ve gönüllülük esasıyla tarımsal üretime destek vermek için sahaya iniyoruz.

Tarım ve hayvancılık yapılan bu bölgede, deprem sonrası yarım kalan tarımsal üretimin hasat dönemine kadar gönüllülerce yapılarak, geçimlik ekonomi temelinde geçimini sağlayanlara önemli bir destek olacaktır.

Bu nedenle 21 Mart-27 Mart arası sahada çalışacak ilk ekibi oluşturacak gönüllülerin hızlıca belirlenmesi ve o tarihte saha da olması gerekmektedir. Maraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya başlangıçtaki çalışma sahası olacaktır.

Topraktan doğuyoruz girişiminin yereldeki üyelerinin belirleyeceği kır yaşamına dair bağ, bahçe, bostan, ahır, kümes vb. işlere odaklı destek sağlanacaktır.

İlk grup 21-27 Mart, ikinci grup 27 Mart-3 Nisan arası sahada olacak şekilde planlama yapılacak, sonrasında gönüllülerin tercihlerine göre haftalık, on beş günlük ve aylık planlamalar çıkarılacaktır. Ekoloji Hareketlerinin çağrısı ile kurulan bu çalışmanın çeperini STÖ’ler, odalar, birlikler ve kooperatifiler yer alacaktır. Sonrasında ise Siyasi partiler, kamu kurumları ve yerel yönetimler eklenebilecektir.

Bu çalışmada yer alacak arkadaşlar dayanışmak istediği ili belirledikten sonra toplanma alanında buluşup dayanışma çağrısı yapılan alana geçeceğiz.