Haberler

Kulis: Erdoğan, oruç metaforu sonrası Bakan Şimşek'i görevden almaktan vazgeçti 

17 Ekim 2024 14:28

T24 Video

Gazeteci Cüneyt Özdemir, YouTube kanalında 15 Ekim’de yayınladığı gündem yorumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le ilgili bir kulis bilgisi paylaştı. Özdemir, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakan Şimşek'i görevden almaya karar verdiğini ancak danışmanlarının "oruç" metaforunun ardından bundan vazgeçtiğini söyledi.

Özdemir yayınında konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kulis bilgisi aktaracağım size. Son bir ayda yaşanmış bu. Külliye'de yaşanıyor. Doğru bir bilgi. Yani benim 2 kaynağıma sordum. Doğru olduğunu söylediler. Şöyle bir olay yaşanıyor. Erdoğan diyor ki, artık kime diyor bilmiyorum; Hasan Doğan'a mı diyor, İbrahim Kalın'a mı diyor ya da Fahrettin Altun'a mı bilmiyorum, ‘Yok ya Mehmet Şimşek bir politika uyguluyor tamam. Ekonomiden de anlıyor. Ona da tamamız. Ama bu bize oy kaybettiriyor. Ben de siyasetten anlıyorum. Ve biz bu politikaya devam edersek oy kaybı da devam edecek. O yüzden biz bu işi değiştirelim’ diyor. Yakınında kim söylüyor onu bilmiyorum ama birisi, ‘İsterseniz durumu ben size şöyle anlatayım’ diyor. Cevdet Bey de anlatmış olabilir bunu. Diyor ki ‘Bu şuna benziyor, mesela sabah kalktık. Akşamdan niyet ettik, niyetlendik oruç tuttuk. İftara yarım saat var siz diyorsunuz ki orucu bozalım. Tamam bozabilir miyiz bozarız. Ama bunu günahını alır mısınız alırsınız. Ama sadece orucu bozmuyorsunuz. Bir de bunun 61 gün telafisini tutmak gerekiyor’ demiş. Bu çek bu metaforla anlatmış. Bunun üzerine de Erdoğan Mehmet Şimşek görevden almaktan vazgeçmiş. Duyduğum bu. Yani or retorikten anlatıldığı zaman durumun vehametini daha iyi anlamış diye bir kulis bilgisi aldım. Bunu sizlerle de paylaşmak istedim."

Eylül ayında, Mehmet Şimşek'in istifa edeceği iddia edilmişti. Söylentilerin ardından Bakan Şimşek açıklama yapmış ve istifa iddialarını yalanlamıştı. Gazeteci Fatih Altaylı, aldığı kulis bilgisine göre; Şimşek ile Erdoğan arasında geçen bir diyaloğu aktarmıştı. Altaylı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısında Bakan Şimşek'e "Mehmet Bey, ekonomiyi tam olarak kitaba göre yönetiyorsunuz maşallah. Ama kitapla siyaset her zaman uyuşmuyor. Siz kitabı çok iyi biliyorsunuz ama biz de siyaseti biliyoruz. Bu iş nasıl olacak" dediğini yazmıştı. Altaylı, bu diyaloğun, 'Saray'da Şimşek'e karşı olan birileri tarafından sızdırıldığını' ve bunun istifa dedikodularına sebep olduğunu belirtmişti.